Update articol:

Ce văd „Big Short” Michael Burry și Warren Buffett și noi nu vedem? (CNN)

investitori bursa Sursa Pixabay

Indicele S&P 500 a crescut cu aproape 17% în acest an, iar Indicele Nasdaq Composite este cu peste 30% mai mare. Americanii continuă să cheltuiască bani, șomajul este scăzut, Rezerva Federală ar putea întrerupe în curând creșterile dureroase ale ratei dobânzii, pe măsură ce ratele inflației scad constant, deși încet, scrie CNN într-o analiză.

Dar rapoartele Comisiei Americane pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC), prezentate luni, au arătat că Berkshire Hathaway (BRKA) a lui Warren Buffett a vândut cu aproape 8 miliarde de dolari mai multe acțiuni decât a cumpărat în al doilea trimestru al anului 2023. Acest lucru nu este prea mult după standardele sale, dar este o mișcare semnificativă atunci când piața este sus.

Michael Burry, investitorul „Big Short” care a devenit faimos pentru că a prezis corect colapsul epic al pieței imobiliare americane în 2008, a făcut, de asemenea, un pariu gigantic, de peste 1,6 miliarde de dolari, în ultimul trimestru, pe o prăbușire a Wall Street. Fondul lui Burry, Scion Asset Management, a cumpărat de 866 de milioane de dolari opțiuni de vânzare (adică dreptul de a vinde un activ la un anumit preț) împotriva unui fond care urmărește S&P 500 și de 739 de milioane de dolari opțiuni de vânzare împotriva unui fond care urmărește Nasdaq 100. Burry folosește mai mult de 90% din portofoliu pentru a paria pe o scădere a pieței, potrivit dosarelor.

Dar Burry pare să fi oscilat între optimist și pesimist în privința acțiunilor sale în acest an. În ianuarie, el a trimis pe Twitter un mesaj criptic celor 1,4 milioane de urmăritori ai săi. „Vând”, a scris el. Dar până la sfârșitul lunii martie, a dat înapoi. „Am greșit când am spus vând”, a scrie el. S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat câștiguri mari până acum în acest an.

Majoritatea administratorilor de fonduri par să fie mai puțin încrezători în scăderi pe acțiuni decât au fost în trecutul recent. Bank of America a lansat marți sondajul global al managerilor de fonduri din august și a constatat că fund managerii se simt cel mai puțin pesimiști cu privire la piețe din februarie 2022. Nivelurile lor de numerar au scăzut, de asemenea, de la 5,3% la 4,8%, ceea ce înseamnă că investesc acești bani în loc să îi păstreze.

Deci, ce știu Buffett și Burry și noi ceilalți nu?, se întreabă CNN.

Iată cele patru lucruri care i-ar putea speria pe investitorii inteligenți, mai spune CNN.

Criza economică a Chinei: sănătatea economiei Chinei a devenit o preocupare serioasă pentru investitorii americani. Traderii se tem că slăbiciunea din a doua economie din lume ar putea afecta perspectivele globale. Cheltuielile de consum ale Chinei, producția industrială și investițiile în active fixe au scăzut în iulie față de un an în urmă, potrivit Biroului Național de Statistică. De asemenea, China a suspendat recent publicarea datelor lunare privind șomajul în rândul tinerilor, după ce cifra a atins în mod repetat niveluri record.

Între timp, tensiunile dintre SUA și China au crescut, pe măsură ce cele mai mari două economii ale lumii se confruntă cu probleme, de la politica comercială și tehnologie până la invazia Ucrainei de către Rusia.

Impactul Rusiei și Ucrainei asupra inflației: inflația globală scade în cele din urmă, dar tensiunile geopolitice accentuate amenință să crească prețurile alimentelor și petrolului pe tot globul. Invazia Ucrainei de către Rusia continuă să stârnească temeri de creșterea prețurilor mărfurilor, instabilitate economică globală și incertitudine în jurul securității.

Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase (JPM) a citat de multe ori războiul în desfășurare drept cea mai mare preocupare a sa. Cel mai recent, el a declarat pentru CNBC că lumea înregistrează niveluri „grave” de „proliferare nucleară și șantaj nuclear”. Acest nivel de haos geopolitic, a spus el, nu a mai fost văzut din Al Doilea Război Mondial. „Lumea nu mai este atât de sigură.”

Economia SUA încetinește: șomajul este scăzut și ratele inflației sunt în scădere constantă. Dar economia SUA încă dă semne de încetinire. Cumpărătorii și-au strâns curelele pungilor în fața prețurilor mai mari și a costurilor de împrumut, concentrându-se pe plata unor produse de necesitate, cum ar fi alimente, în detrimentul achizițiilor discreționare, cum ar fi îmbrăcăminte sau îmbunătățiri pentru locuințe. Există semne de la unii comercianți cu amănuntul că cererea a scăzut, ceea ce le-ar putea afecta în cele din urmă profitul.

Băncile rămân un risc tăcut: temerile de contagiune încă există în jurul crizei bancare regionale din martie: fondul Burry iese, de asemenea, dintr-o  serie de bănci regionale – și-a vândut cele 150.000 de acțiuni ale First Republic Bank (FRC), precum și participații în Huntington Bank, PacWest (PACW) și Western Alliance (WAL).

Băncile mari ar putea fi, de asemenea, în probleme: Acțiunile băncilor au scăzut luni în urma rapoartelor potrivit cărora Fitch Ratings a avertizat cu privire la o retrogradare suplimentară a industriei bancare din SUA, care ar putea afecta ratingurile mai multor mari creditori americani.

Precauție, dar tot cheltuieli

Pur și simplu nu poți ține mult timp consumatorul american să nu mai cumpere. Vânzările cu amănuntul au crescut brusc în iulie, crescând cu 0,7%, pe măsură ce consumatorii și-au deschis mai mult portofelele la magazinele de sport și îmbrăcăminte, au cheltuit mai mult online și au acumulat bonuri mai mari la restaurante și baruri, potrivit datelor Departamentului de Comerț publicate marți.

Chiar și atunci când sunt ajustate pentru inflație, volumele vânzărilor cu amănuntul au crescut cu 0,6%, „indicând că, deși consumatorii sunt din ce în ce mai precauți cu cheltuielile lor pe fondul creșterii prețurilor și ratelor dobânzilor ridicate, ei nu le reduc”, a spus economistul șef al EY, Gregory Daco.

Cheltuielile totale cu cardurile de credit per gospodărie au crescut cu 0,1% de la an la an în iulie, potrivit datelor recente ale Bank of America. Cheltuielile cu cardurile pe gospodărie au crescut cu 0,7% de la o lună la lună.

Cheltuielile consumatorilor reprezintă aproximativ 70% din economia SUA, așa că creșterea vânzărilor din iulie indică o creștere economică mai largă în general. Aceasta înseamnă că Fed este mai puțin îngrijorată de o recesiune și mai îngrijorată de menținerea sub control a inflației prin creșterea ratei dobânzii.

 

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025