Update articol:

CEDO condamnă Bulgaria pentru că a trimis înapoi în Turcia un jurnalist turc critic la adresa puterii de la Ankara

tribunal, proces, justitie sursa Pixabay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Bulgaria pentru că a trimis înapoi în Turcia, fără a-i examina cererea de azil, un jurnalist turc critic la adresa puterii de la Ankara, relatează AFP, potrivit Agerpres.

CEDO a obligat de asemenea Sofia să plătească suma de 15.000 de euro ca daune morale jurnalistului, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Acesta a fugit din Turcia după tentativa de lovitură de stat din 2016 şi şi-a exprimat temerea că ar putea fi maltratat dacă se întoarce în ţară, dar “autorităţile bulgare nu au examinat solicitarea sa de protecţie internaţională”, a precizat CEDO.

Jurnalistul de 36 de ani este în prezent în închisoare în Turcia, fiind condamnat la şapte ani şi jumătate de detenţie pentru “apartenenţă la o organizaţie teroristă”.

Acesta a lucrat la cotidianul Zaman şi agenţia de presă Cihan, proprietăţi ale Feza Media Group, “perceput drept critic la adresa regimului” preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi apropiat de reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, acuzat că a ordonat puciul din iulie 2016.

Cu câteva luni înainte de puci, justiţia turcă a pus trei administratori în fruntea grupului, iar ulterior Zaman a adoptat o linie pro-Erdogan şi l-a concediat pe jurnalistul în cauză.

Acesta a plecat din Turcia după puci, “într-un context în care se luau numeroase măsuri împotriva media şi a jurnaliştilor”, iar în noaptea de 13 octombrie 2016 a fost arestat în timp ce încerca să treacă graniţa turco-bulgară cu un camion de marfă, împreună cu alţi pasageri clandestini, inclusiv şase turci.

După ce au încercat zadarnic în repetate rânduri să depună cereri de azil, toţi au fost predaţi la 16 octombrie autorităţilor turce.

“Graba cu care a fost luată măsura retrimiterii (…) a făcut ca recursul (…) să fie indisponibil”, au notat judecătorii, pentru a conchide că Bulgaria a încălcat articolul 3, privind interzicerea tratamentelor inumane şi degradante, şi articolul 13, privind dreptul la un recurs efectiv (o cale de atac efectivă) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (23/07/2021)

Finalizarea achizitiei pachetului majoritar de actiuni Pharmachem Distributie

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (23/07/2021)

Informatii cu privire la perioada inchisa tranzactionarii: 2 - 31 august 2021

VRANCART SA (VNC24) (23/07/2021)

Rata dobanda cupon nr. 19

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (23/07/2021)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 05.07.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (23/07/2021)

EVERGENT Investments a vandut integral detinerea la Agricola International SA