Update articol:
ADVERTORIAL

Cele mai căutate investiții în ultimii doi ani – Indicii și Mărfurile CFD

XTB Cele mai căutate investiții în ultimii doi ani – Indicii și Mărfurile CFD Sursa foto: www.stock.adobe.com

Uneori ne simțim copleșiți de diversitatea instrumentelor financiare oferite de casele de brokeraj, mai ales când ne aflăm la început de drum în acest domeniu atractiv, dar nu lipsit de riscuri.

Totuși, investițiile nu înseamnă doar „clasicele acțiuni” de care, cu siguranță, am auzit cu toții. Din ce în ce mai mulți investitori preferă un portofoliu cât mai diversificat, care să le ofere protecția necesară în cazul fluctuațiilor bursiere nedorite.

Investițiile în indici bursieri CFD și în mărfuri CFD se află în topul preferințelor traderilor în ultimii doi ani. Așa arată statisticile recente realizate de casa de brokeraj pe burse internaționale XTB, un lider în industria fintech, având peste jumătate de milion de clienți în mai multe țări europene, inclusiv România, dar și în alte zone.

Cum investim mai ușor în indici bursieri?

Indicii sunt preferați pentru că oferă expunere pe o gamă mare de acțiuni, prin prisma modului cum sunt construiți.

Practic, fiind compus din mai multe acțiuni, în general ale unor companii din aceeași țară,  un indice ajunge să măsoare performanța colectivă a prețurilor întregului grup de acțiuni.

Indicele Dow Jones Industrial Average Index (identificat în platforma XTB cu simbolul US30) cuprinde, spre exemplu, 30 de acțiuni cu cea mai mare capitalizare din SUA.

US30 este un indice „venerabil”, care există de circa 120 de ani și cuprinde companii ce ne-au marcat tuturor copilăria sau adolescența: McDonald’s, Coca Cola ori Apple.

Atunci când acțiunile companiilor respective cresc, se produce o creștere a indicelui și, invers, când valoarea lor scade, întregul indice scade.

Nu este la îndemâna oricui să cumpere acțiuni la asemenea companii. Pe de altă parte, este cu siguranță mai simplu să achiziționezi un contract pentru diferență, adică un CFD, cu suport pe un anumit indice care să aibă în componența sa acțiunile dorite.

Ca și în cazul unui CFD obișnuit, putem beneficia atât de creşterile, cât şi de scăderile de preţ, dacă intuim în mod corect mişcările pieței.

La XTB regăsim o gamă generoasă de CFD-uri pe indici bursieri globali, având cerinţe scăzute de marjă.

  1. US 30, UK 100, DE 30 și alți peste 40 de indici bursieri majori (CFD) din SUA, Marea Britanie, Germania, China și alte țări pot să fie tranzacționați la XTB.
  2. Tranzacțiile pot să fie de cumpărare sau vânzare, cu levier de până la 1:30.
  3. Clienții XTB au la dispoziție funcții tehnice utile – spre exemplu, valorile „rollover”, cele asociate cu procesul de rulare, sunt afișate direct pe grafic.
  4. Clienții XTB beneficiază de o platformă de tranzacționare premium, disponibilă atât în versiune Web, cât și ca aplicație mobilă, cu viteză superioară de execuție și ușor de folosit.

Cum investim mai rapid în mărfuri?

Mărfurile au atras atenția odată cu perioada pandemică, întrucât au înregistrat variații mari de preț care le-au permis investitorilor să își diversifice portofoliile, atunci când alte active păreau să nu mai ofere nicio soluție viabilă de câștiguri pe termen scurt și mediu.

Definiția economică a „mărfurilor” include bunuri diverse, precum metale, minerale, dar și energie și bunuri agricole, adică orice resursă existentă în natură care poate să fie procesată și, apoi, tranzacționată – vândută și cumpărată.

Nu am putea, totuși, să cumpărăm fizic o ladă cu aur brut, extras din munte, și să o depozităm, ca în filme, undeva prin podul casei, presupunând, teoretic, că ar vrea cineva să cumpere acel aur neprelucrat de la noi? Practic, cumpărarea și vânzarea mărfurilor se face în zilele noastre fără să fim nevoiți să le stocăm, prin așa numitele „contracte futures” standardizate.

În cazul CFD-urilor cu suport pe mărfuri, putem să ne gestionăm și mai rapid portofoliul.   Ceea ce tranzacționăm, concret, în cazul în care vindem sau cumpărăm CFD-uri este un contract. Tranzacțiile în sine sunt mult mai rapide, astfel.

În schimb, trebuie să avem un plan de tranzacționare bine pus la punct atunci când folosim instrumente derivate, deoarece putem înregistra, la fel de rapid, profituri sau pierderi.

Rezultatele depind de diferența dintre prețul de intrare și cel de ieșire din tranzacția respectivă, precum și direcția aleasă dinainte, „cumpărare” sau, respectiv „vânzare”.

Atunci când poziția noastră este de cumpărare, iar prețul de închidere este mai mare decât cel de deschidere, marcăm profit. Similar, dacă avem o poziție de vânzare și am intuit corect tendința de scădere a pieței, iar prețul de închidere este la final mai mic decât cel de deschidere, noi obținem, iarăși, profit.

XTB ne oferă și o gamă generoasă de CFD-uri cu suport pe mărfuri, alături de numeroase alte avantaje, printre care:

  1. Mărfuri cunoscute, precum aur, argint sau petrol, disponibile cu un levier de până la 1:20.
  2. La fel ca și în cazul CFD-urilor cu suport pe indici, valorile „rollover” apar direct pe grafic.
  3. Aceste instrumente, caracterizate prin volatilitate crescută pe mărfuri, sunt disponibile pentru tranzacționare 24h, fapt ce ne ajută să avem un control sporit asupra portofoliului nostru.
  4. Putem interveni oricând și de oriunde, având la dispoziție platforma de tranzacționare pe orice suport ne dorim: smartphone, tabletă sau PC.

Înainte să începem să tranzacționăm mărfuri, este indicat să ne familiarizăm cu rapoartele specifice respectivei piețe, pentru a lua decizii de investiții asumate.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022