Update articol:
ADVERTORIAL

Cum tranzacționezi pe indici bursieri?

Cum-tranzacționezi-pe-indici-bursieri XTB

Atunci când intrăm în lumea fascinantă a investițiilor, adesea, avem încă prejudecata că orice investiție presupune cumpărarea unei acțiuni.

Totuși, în lumea produselor financiare moderne, avem la dispoziție o gamă extrem de variată de instrumente, între care se găsesc și indicii bursieri. 

Este important să învățăm cum să profităm de acești indici atunci când investim la bursă, așadar, iată mai jos tot ce trebuie să știm pe acest subiect. 

Ce este un indice bursier?

Un indice bursier poate reproduce un sector economic, o anumită piață de valori sau orice alt sector al pieței.

Indicii bursieri ne ajută să evaluăm rezultatele piețelor bursiere, într-o perioadă de timp specifică, spre exemplu zilnic, săptămânal, lunar, etc.

În acest mod, se pot compara diferitele piețe bursiere și se determină așa numitul „sentiment” al pieței, pe care analiștii își bazează predicțiile. Mai mult, indicii sunt utilizați și ca puncte de referință pentru performanța acțiunilor.

Astfel, Dow Jones Industrial Average Index, calculat prin combinarea a 30 de acțiuni cu cea mai mare capitalizare din SUA într-un singur indice, este printre cele mai cunoscute din lume. Când el scade, acele acțiuni pierd din valoare, iar când crește, respectivele acțiuni devin mai scumpe.

Teoretic, un indice nu poate fi cumpărat sau vândut direct. De ce? Indicii bursieri sunt doar indicatori care se deplasează în funcție de evoluția cotațiilor acțiunilor luate în calcul.

Și, totuși, mișcările prețurilor marilor indici mondiali sunt reflectate în multe produse financiare, cum ar fi contractele futures, ETF-urile (Exchange Trade Funds), CFD-urile (Contracte pentru diferență) sau fondurile pe indici.

Din acest motiv, se folosesc, în domeniul economic, termeni precum „investiții pe indici” sau „tranzacționare pe indici”.

Cum tranzacționăm indicii prin CFD-uri?

Ne va fi mult mai ușor, evident, să cumpărăm un CFD cu suport pe un anumit indice decât să cumpărăm sau să vindem toate acțiunile care sunt incluse în acel indice!

În cazul în care considerăm că o piață întreagă poate crește, putem cumpăra un CFD cu suport pe un indice. Dacă, în schimb, suntem de părere că piața respectivă va scădea, putem vinde CFD-ul cu suport pe indicele în cauză.

Practic, este un mod simplu și ușor de a specula viitorul unei anumite piețe de acțiuni.

Contractele pentru diferență au multe avantaje, cum ar fi: lichiditate ridicată, praguri scăzute la intrarea în tranzacții și costuri reduse de tranzacționare. Ele servesc și obiectivelor de diversificare ale portofoliului.

„Vânzarea în lipsă”, denumită așa deoarece printr-un CFD nu deții activul de bază ci speculezi prețul său, oferă mai multă flexibilitate și permite implementarea mai multor strategii utile.

Spre exemplu, casa de brokeraj pe burse internaționale XTB oferă o gamă largă de CFD-uri pe indici.

Atenție! CFD-urile sunt asociate, totuși, cu un risc mai mare și necesită o pregătire financiară constantă!

Care sunt cei mai cunoscuți indici la nivel mondial?

Printre cei mai des întâlniți indici se numără:

US500 – este un contract pentru indicele format din cele mai mari 500 de companii din Statele Unite. Este considerat, de mulți experți, un barometru al performanței generale a pieței bursiere.

UK100 – contract pentru indicele format din 100 de companii listate la bursa din Londra cu cea mai mare capitalizare de piață.

HKComp – contract pentru urmărirea indicelui de performanță a acțiunilor listate la bursa din Hong Kong.

JAP225 – contract pentru indicele format din 225 de companii mari listate în Japonia.

Știai că există și un „indice european”?

Este vorba de UE50, contract pentru indicele format din cele mai mari și mai lichide 50 de acțiuni din zona euro. Este dominat de companii din Franța și Germania.

De reținut!

Piețele nu evoluează întotdeauna în trenduri clar definite. Pot să apară și evoluții laterale sau neprevăzute, inclusiv „căderi” buște ale pieței după așa-numitele perioade de stabilizare sau „de calm”.

Ca să avem succesul dorit în investiții, trebuie să ajungem la nivelul la care putem să recunoaștem o astfel de evoluție. Cum? Investind constant mai ales în propria noastră educație financiară!

Și, mai presus de toate, învățând să ne gestionăm emoțiile. Dacă ne menținem calmul și studiem suficient de mult despre psihologia tranzacționării, vom putea să luăm și decizii raționale în perioadele de volatilitate, recesiune sau alte presiuni financiare internaționale.

Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022