Update articol:

Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului anti Covid (CDC)

vaccin coronavirus, vaccinare, efecte secundare ale vaccinului pixabay.com

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a publicat vineri date noi care enumeră cele mai frecvente efecte secundare pe care americanii le-au raportat după ce au primit vaccinuri Pfizer sau Moderna împotriva Covid-19, potrivit CNBC.

Datele se bazează pe mesajele către sistemul de SMS al agenției v-safe și sistemul de raportare a efectelor adverse ale vaccinurilor, un program național de supraveghere a siguranței vaccinurilor. Analiza a folosit date din prima lună de vaccinări, în perioada 14 decembrie – 13 ianuarie, când au fost administrate peste 13,7 milioane de doze.

CDC a spus că au existat 6.994 de rapoarte despre așa-numitele efecte secundare ale vaccinului, incluzând 6.354 care au fost clasificate ca „ușoare” și 640 ca „grave”, dintre care 113 decese. Vârsta medie a beneficiarilor de vaccin a fost de 42, conform datelor VAERS, iar majoritatea evenimentelor adverse au apărut la femei.

Cele mai frecvente efecte secundare după administrarea vaccinurilor au fost cefaleea, oboseala și amețelile, urmate de frisoane și greață. CDC a spus că oamenii au raportat, de asemenea, dureri musculare, febră, dureri articulare și dureri la locul injectării.

Pentru vaccinul Pfizer, reacțiile au fost mai frecvente după a doua doză decât după prima, conform datelor v-safe. CDC a declarat că rata raportată de febră și frisoane a fost de peste patru ori mai mare după a doua doză decât după prima.

Cele mai frecvente efecte secundare raportate (VAERS)

  • Durere de cap
  • Oboseală
  • Ameţeală
  • Frisoane
  • Greaţă

Au fost raportate 46 de anafilaxii, o reacție alergică severă și care ar putea pune viața în pericol, la cei care au primit vaccinul Pfizer, și 16 cazuri pentru cei care au primit Moderna, potrivit CDC. Agenția a declarat că apariția reacției este în intervalul celor raportate pentru vaccinul antigripal.

Din cele 113 decese raportate, două treimi au avut loc în instituții de îngrijire pe termen lung, a spus agenția.

Experții medicali spun că sunt frecvente efecte secundare ale vaccinurilui, fiind de fapt o indicație a faptului că vaccinurile funcționează. Mulți medici recomandă publicului să se pregătească pentru unele efecte secundare mai puternice decât cele obișnuite, mai ales după a doua doză.

Atât Pfizer, cât și Moderna au recunoscut că vaccinurile lor ar putea induce efecte secundare similare cu simptomele asociate cu Covid-19, cum ar fi durerea musculară, frisoanele și cefaleea. În timp ce efectele secundare pot fi neplăcute, medicii spun că vaccinurile sunt sigure.

În România, numărul celor vaccinaţi împotriva COVID-19 l-a depăşit pe cel al persoanelor infectate, astăzi.

BVBStiri BVB

ARTEGO SA (ARTE) (24/02/2021)

Convocare AGA O & E 29/30.03.2021

RETRASIB SA (RTRA) (24/02/2021)

Reluare tranzactionare in 25.02.2021 - ora 09:45 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 263/24.02.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni RTRA

VRANCART SA (VNC) (24/02/2021)

Disponibilitate rezultate financiare preliminare 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/02/2021)

Hotarari AGOA din data de 24.02.2021