Companiile de petrol și gaze au în vedere proiecte de petrol și gaze care au un impact mai puțin negativ asupra mediului.
Cercetările de la Institutul non-profit Rock Mountain dezvăluie că zăcământul de gaze naturale Astrakhanskoye al Gazprom este cel mai “murdar” proiect de combustibili fosili din lume.
Texas Eagle Ford Volatile Oil Zone este unul dintre cele mai “curate” proiecte din lume, producând doar 458 kg de CO2 echivalent pe baril.
“Modelarea” climei din ultimii ani indică faptul că este încă posibil, ipotetic, să se limiteze încălzirea globală la cel mult 1,5 °C – nivelul cerut prin Acordul de la Paris – chiar și având în vedere infrastructura care emite combustibili fosili angajată în prezent, atâta timp cât nu se mai construiește o infrastructură nouă care emite combustibili fosili. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice este de acord cu această opinie, în cel de-al șaselea raport de evaluare cerând „nicio investiție în noi proiecte de aprovizionare cu combustibili fosili”.
Din păcate, criza energetică globală declanșată de pandemie, precum și de războiul Rusiei în Ucraina au evidențiat relația inextricabilă a lumii cu combustibilii fosili, ceea ce înseamnă că utopia IPCC este puțin probabil să fie realizată, scrie Oil Price.
Nu mai puțin de șapte proiecte majore de petrol și gaze au fost prezentate în întreaga lume de la apariția acestui raport, în urmă cu un an, în timp ce națiunile își intensifică eforturile pentru securitatea energetică. O altă dilemă – ritmul rapid al tranziției către sursele regenerabile pare să crească oferta totală de energie, dar nu face mare lucru pentru a înlocui cererea de petrol și gaze într-o măsură apreciabilă.
O analiză inedită realizată de Institutul non-profit Rocky Mountain a studiat emisiile de gaze cu efect de seră din întregul lanț de aprovizionare și a constatat că zăcămintele de petrol și gaze naturale din Rusia, Turkmenistan și Texas sunt cei mai mari poluatori de pe planeta noastră.
Potrivit raportului, cele mai “murdare” câmpuri emit de peste 10 ori mai mult CO2 echivalent decât cele mai puțin intense locuri de emisii. Studiul a analizat 135 de resurse globale producătoare de petrol și gaze – reprezentând jumătate din livrările lumii – pe baza unei analize a ciclului de viață complet al emisiilor lor din 2020.
Câmpul de gaze naturale Astrakhanskoye al Gazprom s-a dovedit a fi cel mai “murdar proiect”, cu cea mai mare amprentă, din cauza scurgerilor de pe conductele sale și alte infrastructuri downstream. Bazinul Caspic de Sud al Turkmenistanului este al doilea cel mai mare poluator, în timp ce Bazinul Permian din West Texas ocupă locul trei, majoritatea emisiilor provenind din producția upstream.
Raportul concluzionează că emisiile semnificative de combustibili fosili apar direct la capul sondei, în timpul procesării, rafinării și transportului și nu doar în punctul de ardere.
Oil-Climate Index -cel mai murdar și cel mai curat
Există și alte instrumente care pot fi utilizate pentru a compara emisiile de carbon și de gaze cu efect de seră ale diferitelor câmpuri petroliere.
Oil-Clime Index (OCI) spune că se bazează pe date open-source consistente, comparabile și verificabile despre țiței, inclusiv analize de petrol care sunt raportate într-un format specificat. După OCI, nisipurile canadiene petroliere, cu țițeiul lor greu, bituminos, au unele dintre cele mai “murdare” zăcăminte de petrol și gaze.
Potrivit Oil Climate Index, Athabasca DC SO din Canada, provincia Alberta, are cele mai mari emisii de GES, la 736 kg echivalent CO2 pentru fiecare baril extras. Câmpul de petrol produce 144.000 de barili echivalent petrol pe zi. Acest câmp produce bitum extragreu, cu conținut ridicat de sulf, care este transformat într-un țiței sintetic (SCO) înainte de transportul la rafinărie.
Pe de altă parte, cel mai mare zăcământ de petrol – Ghawar din Arabia Saudită – emite 491 kg echivalent CO2 pe baril. Ghawar produce 5.000.000 de barili de petrol echivalent pe zi. Potrivit OCI, emisiile relativ scăzute de GES din Ghawar pot fi atribuite unei combinații de emisii scăzute de extracție în amonte, intensitate energetică scăzută în timpul rafinării și emisii scăzute de ardere a produsului final.
Midway Sunset din California este cel mai murdar câmp de petrol din Statele Unite, producând 725 kg de CO2 echivalent pe baril. Este unul dintre cele mai vechi și mai mari câmpuri ale țării din Valea San Joaquin și este în producție de 120 de ani. Emisiile mari de GES ale Midway Sunset sunt mari din cauza volumului mare de abur injectat în rezervor pentru a permite petrolului să curgă, precum și a conținutului ridicat de apă din puțuri, ceea ce înseamnă că este necesară energie suplimentară pentru a-l pompa din pământ.
Pe partea opusă a spectrului, Texas Eagle Ford Volatile Oil Zone este unul dintre cele mai curate proiecte din lume, producând doar 458 kg de CO2 echivalent pe baril. Acest câmp produce petrol ultra-ușor, cu mai puţin sulf, cu zone de producție variind de la petrol la gaze.
U.S. Wyoming, Bakken No Flare și Texas Eagle Ford Black Oil Zone sunt, de asemenea, printre cele mai curate, cu emisii de GES de 467 kg, 471 kg și, respectiv, 477 kg echivalent CO2 pe baril. Câmpul Wyoming produce un petrol ușor, cu puţin sulf. Deși emisiile de aerisire și ardere ale câmpului sunt mari, acestea sunt compensate parțial de gazul natural care este captat în amonte și exportat.
OCI spune că emisiile de GES din upstream ale Bakken No Flare sunt scăzute atunci când gazul asociat este bine gestionat și nu este ars sau eliberat în alt mod. Raportul dintre carbon și hidrogen al câmpului este, de asemenea, relativ scăzut, în timp ce emisiile sale de rafinare și combustie sunt, de asemenea, relativ scăzute.
Texas Eagle Ford Volatile Oil Zone produce, de asemenea, un petrol ușor, fără sulf, cu zone de producție variind de la petrol la gaze. Raportul moderat gaz-petrol al Eagle Ford duce la niveluri moderate de emisii de GES, în principal prin ventilare și ardere.