Update articol:

Cele mai scăzute dobânzi din istorie nu au stimulat creditarea în Polonia

Polonia Sursa foto: pixabay.com

Reducerea fără precedent a costurilor împrumuturilor poloneze, ca răspuns la Covid-19, nu a stimulat creditarea, potrivit Bloomberg.

Deşi ratele dobânzilor au fost reduse la un minim istoric de 0,1%, ritmul anual de creştere a creditelor acordate gospodării în luna mai a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor oficiale. De asemenea, creditele de consum şi creditele acordate companiilor au înregistrat în luna mai cele mai importante scăderi de după 2015, respectiv 2009.

Potrivit Bloomberg, problema ţine atât de ofertă cât şi de cerere. Debitorii sunt mai prudenţi având în vedere creşterea şomajului, a falimentelor şi riscul unui al doilea val de infecţii cu coronavirus. La rândul lor, băncile văd cum profiturile lor scad iar riscurile de creditare se înmulţesc.

“Paradoxal, în pofida celor mai scăzute dobânzi din istorie, avem un acces mai dificil la credite”, susţine economistul şef de la Bank Pocztowy, Monika Kurtek. Potrivit acesteia, situaţia cu care se confruntă băncile le-a determinat să înăsprească criteriile pentru acordarea de împrumuturi.

Potrivit Băncii Centrale a Poloniei, deocamdată sunt excluse ratele negative ale dobânzii.

Banca Națională a Poloniei este activă pe piața secundară cu achiziții de obligațiuni, cumpărând  până săptămâna trecută titluri de stat de aproape 94 miliarde de PLN ((21,8 miliarde euro).

În schimb, România a cumpărat titluri de stat de doar 3,8 miliarde de lei (0,75 miliarde euro).

BVBStiri BVB

ZENTIVA S.A. (SCD) (24/09/2021)

Convocare AGAO - 1 noiembrie 2021

Turbo Long on Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA (RCSNGTL1) (24/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:35 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/09/2021)

Semnarea unui contract de vanzare-cumparare pentru One Athenee

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (23/09/2021)

Retragere autorizatie administrator de risc