Update articol:

CEO-ul Nuclearelectrica susține o petiție pentru includerea energiei nucleare în regulamentul european privind taxonomia

Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica

Cosmin Ghiță, CEO-ul Nuclearelectrica (SNN), susține o petiție pentru includerea energiei nucleare în regulamentul european privind taxonomia.

El a scris pe Facebook: “Astazi doresc sa va aduc in atentie o petitie pe care o sustin si consider ca este esential ca pentru a avea un viitor mai curat, cu emisii scazute de CO2, sa o sustineti! Aceasta poate fi accesata la urmatorul link:

Mai multe organizații cetățenești, toate foarte active în domeniul apărării climatice prin toate mijloacele, inclusiv energia nucleară, pun la dispoziție un instrument care facilitează trimiterea de scrisori prin care se solicită instituțiilor europene să includă energia nucleară în politicile publice ale Uniunii, inclusiv în Regulamentul privind taxonomia.
Regulamentului privind taxonomia este un act legislativ esențial care va contribui la Pactul verde european prin stimularea investițiilor sectorului privat în proiecte ecologice și durabile.
Cosmin Ghiță a mai scris: “Este un efort conjugat la nivel international de a adapta politici energetice, de a construi mixuri energetice curate pe termen lung bazate pe capabilitatile statelor, de a promova tehnologii noi si de a ne asigura ca politicile si realitatile conduc catre tintele stabilite.
Ceea ce este cert este ca sistemele energetice au nevoie de rezilienta si sustenabilitate. Aceste doua coordonate majore au la baza sursele de energie cu emisii scazute de CO2, pe care fiecare stat mizeaza in aceasta noua paradigma.
De ce?
Despre energia nucleara sunt multe de spus, insa in esenta:
1. Nu are emisii de CO2. Doar in Romania, cu doua unitati in operare, evitam eliberarea a 10 milioane de tone de CO2 anual. Vrem sa ajungem la 20 milioane de tone de CO2 evitate anual.
2. Nu depinde de conditiile meteo, producem in banda la un factor de capacitate de peste 90%.Suntem pe primul loc in lume in baza coeficientului de utilizare a puterii instalate. Operam certificat la nivel de excelenta din punct de vedere al securitatii nucleare.
3. Dezvoltam un lant de aprovizionare integrat la nivel national. Unul care a generat pana acum 11.000 de locuri de munca. Vrem sa ajungem la 20.000.
4. Avem investitii pe termen mediu si lung. Toate proiecte strategice cu rol fundamental in decarbonizare. 30 de ani in plus de operare a Unitatii 1 prin retehnologizare, inca doua unitati in operare la inceputul anilor 2030.
5. Lucram in prezent pentru viitor: reactoarele modulare mici, considerate la nivel international, tehnologia capabila sa ofere simultan flexibilitate, modularitate si 0 emisii de CO2. Dupa anul 2035 vor fi probabil cea mai versatila tehnologie.
6. Cercetare. Industria nucleara este in continua evolutie, probabil una dintre cele mai inovatoare industrii, desi prin natura sa poate fi considerata conservatoare.
7. Educatie. Suntem activ implicati in cresterea de noi generatii. Din scoala, prin invatamantul dual, pana la formare la locul de munca si asigurare de mentorat. 7 ani de educatie si formare vin direct de la noi.
8. Investitii in comunitate. 10 milioane de lei si peste 2 milioane de romani impactati anual. Crestem odata cu altii, suntem responsabili pentru binele oamenilor de langa noi care au nevoie de ajutor.
Toate acestea dintr-o singura sursa: energia nucleara.”