Update articol:

CEO-ul Total: Cărbunele este „regele”, pe măsură ce prețurile la gaz cresc

pixabay.com pixabay.com

Creșterea prețurilor la gazele naturale a dus la o creștere a consumului de cărbune, centralele din Europa și Asia pornind din nou, în timp ce temperaturile scad, iar lumea se confruntă cu înrăutățirea deficitului de gaze, potrivit CNBC.

CEO-ul Total Energies, Patrick Pouyanne, a subliniat miercuri necesitatea stabilității prețurilor, susținând că prețurile mai mici la gaz vor reduce necesitatea de a ne baza pe cărbunele poluant, dar că tranziția către o energie mai curată a creat și un dezechilibru pe piață.

„Prețul ridicat nu este o veste bună – desigur, pe termen scurt, pentru rezultatele companiei mele, este bine, dar nu şi pentru clienți”, a declarat Pouyanne în timpul unui panel al Săptămânii Energiei din Rusia -Moscova.

Înlocuirea cărbunelui cu gazul „este bună pentru schimbările climatice, dar pentru a face acest lucru, trebuie să avem un preț mai mic”, a spus CEO-ul. „Pentru că astăzi cărbunele este regele, pentru că cărbunele este mai ieftin decât toate celelalte surse de energie.”

Electricitatea produsă de cărbune a crescut în Europa, cotaţiile futures la cărbune au înregistrat şi ele o creştere de peste 100%, iar preţul certificatelor poluante s-a dublat de la începutul anului. Iar ironia este clară, deoarece acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Europa încearcă să reducă utilizarea combustibilului poluant. Între timp, prețurile la gaz în Europa au crescut enorm  de la începutul anului.

„Așadar, pentru noi astăzi prețurile sunt prea mari. Trebuie să găsim stabilitate, revenind la ceva mai normal ”, a spus Pouyanne.

El a adăugat că aceasta nu este doar o criză europeană a gazelor, ci una globală, care decurge atât din „creșterea uriașă a cererii de gaze din China și Asia”, cât și din „cererea mai mare de gaze din cauza tranziției energetice, trecând de la cărbune la gaz, ceea ce este bine pentru schimbările climatice. ”

„Deci asta cred că este o lecție”, a spus Pouyanne. „O alta este că, cu cât punem mai mult surse regenerabile în sistemul nostru electric, introducem surse intermitente care depind de vreme.”

Pouyanne, la fel ca mulți alți directori ai companiilor de petrol și gaze, a remarcat riscul surselor regenerabile de energie care se bazează pe vreme. Brazilia, care și-a sporit dependența de hidroenergie, a înregistrat mai puține ploi anul acesta, în timp ce alte părți ale lumii care au investit puternic în energie solară și eoliană au avut mai puțin soare și vânt.

CEO-ul BP, Bernard Looney, vorbind în același panel, a împărtăşit îngrijorarea lui Pouyanne.

“Cred că această criză din Europa ne-a amintit că energia face parte din sângele societății și că utilizarea energiei merge doar într-o singură direcție – și asta este în sus”, a spus Looney. „Înțelegem cu toții că soarele nu strălucește noaptea și că vântul nu bate întotdeauna, așa că avem de rezolvat această problemă a intermitenței surselor regenerabile de energie”.

  • Balanţa costurilor pe termen scurt se înclină spre utilizarea cărbunelui pentru a produce energie electrică.

Creşterea preţurilor la gaze naturale pe piaţa angro din Europa încurajează din ce în ce mai multe companii de utilităţi să facă trecerea la cărbune pentru a genera electricitate, tocmai într-un moment în care regiunea încearcă să elimine combustibilul poluant, transmite Reuters.

Deşi atât preţul cărbunelui cât şi cel al certificatelor de poluare au crescut în ultimele luni în Europa, aceste creşteri sunt mai mici comparativ cu explozia preţurilor la gaze naturale, astfel că balanţa costurilor pe termen scurt se înclină spre utilizarea cărbunelui pentru a produce energie electrică.

Preţul de referinţă la certificatele de poluare tranzacţionate în cadrul schemei ETS s-a dublat de la începutul anului iar cotaţiile futures la cărbune au înregistrat şi ele o creştere de peste 100%. Cu toate acestea, cotaţiile la gaze pe piaţa angro din Olanda sunt de aproape patru ori mai mari în prezent comparativ cu situaţia de la începutul anului.

În următoarele trimestre, cărbunele şi lignitul ar urma să rămână mai convenabile în mixul combustibililor decât gazele naturale, susţine Silvia Messa, analist la firma de consultanţă energetică Volue.

 

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)