Europa va continua să aibă nevoie de un anumit nivel al livrărilor de gaze rusești pentru ca industriile sale să rămână competitive, a declarat miercuri directorul general al companiei petroliere TotalEnergies (TTEF.PA), arătând spre conductele Nord Stream, parțial deteriorate, potrivit Reuters.
Dezbaterea în jurul Nord Stream, conductele care au transportat gaz rusesc către Germania până în 2022, s-a intensificat în ultimele săptămâni, alimentată de speranțele unui armistițiu între Moscova și Ucraina. Acest lucru i-a determinat pe unii responsabili politici să analizeze dacă combustibilul ar putea fi în cele din urmă adus înapoi.
Timp de decenii, Rusia a aprovizionat Germania cu gaze, înainte de a reduce mai întâi și apoi de a întrerupe livrările prin Nord Stream în 2022.
Trei dintre cele patru linii ale Nord Stream 1 și 2 au fost avariate de exploziile ulterioare, în timp ce o linie a rămas intactă, dar nu a fost niciodată utilizată.
„Nu aș fi surprins dacă două din cele patru (ar reveni) la flux, nu patru din cele patru”, a declarat Patrick Pouyanne în cadrul unui eveniment industrial la Berlin. „Nu există nicio modalitate de a fi competitiv în fața gazului rusesc cu GNL provenind de oriunde”.
Acesta a declarat că strategia Europei de a-și diversifica resursele energetice are sens, dar că continentul ar trebui „să fie atent să nu aibă aceeași situație cu SUA în viitor”, făcând referire la creșterea importurilor americane de gaze naturale lichefiate.
„Cred că va fi interesant de văzut dacă vom rezista la gazul rusesc ieftin sau nu”, a spus Pouyanne, subliniind cât de relevantă a fost energia ieftină pentru industria din Europa, în special în Germania.
„Cred că Europa Centrală nu va rezista pe deplin”, a spus el.