Update articol:

Cercetători de prestigiu, citaţi de Bloomberg: Coronavirusul ar putea infecta două treimi din populația globului

Sursa foto: english.www.gov.cn
Întrucât numărul cazurilor de coronavirus crește dramatic în China, un important om de știință, specializat în boli infecțioase, avertizează că lucrurile s-ar putea agrava: două treimi din populația lumii ar putea să fie infectate. Așa spune Ira Longini, consilier part-time al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a cercetat studiile privind transmisibilitatea virusului în China, conform Bloomberg.
 
Potrivit estimării sale, ar putea exista miliarde de infecții, mai mult decât actualul număr oficial de aproximativ 60.000.
 
În cazul în care virusul se răspândește în această măsură, va arăta limitările măsurilor stricte impuse de China, inclusiv carantina asupra unor zone locuite de zeci de milioane de oameni. Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a creditat acești pași pentru a oferi restului Chinei și lumii o „fereastră” pentru a se pregăti.

Carantina poate încetini răspândirea, dar virusul a avut posibilitatea să cutreiere în China și nu numai înainte să îşi arate efectele, a spus Longini. China a crescut joi numărul celor infectați cu aproape 15.000, după modificarea metodelor de diagnostic.

Modelarea lui Longini se bazează pe date care arată că fiecare persoană infectată transmite în mod normal boala către alte două-trei persoane. Lipsa testelor rapide și relativa ușurință a infecției la unele persoane fac dificilă urmărirea răspândirii acesteia, a spus el.

Diminuarea transmiterii

Chiar dacă ar exista o modalitate de a reduce transmiterea la jumătate, asta ar însemna că o treime din lume va fi infectată, a spus Longini.

Cu excepția cazului în care schimbările de transmitere, supravegherea și stoparea  nu pot funcționa atât de bine”, a declarat Longini, co-director al Centrului pentru statistici și boli infecțioase cantitative din Universitatea din Florida, într-un interviu la sediul OMS din Geneva. „Izolarea cazurilor și a contactelor din carantină nu vor opri acest virus.”

Longini nu este singurul care avertizează asupra posibilității unei extinderi mult mai mari a coronavirusului.

Neil Ferguson, cercetător la Imperial College London, a estimat că 50.000 de persoane pot fi infectate în fiecare zi în China.

Gabriel Leung, profesor de sănătate publică la Universitatea din Hong Kong, a spus că aproape două treimi din lume ar putea fi afectate de virus dacă va fi lăsat necontrolat.

Mai multe date trebuie colectate pentru a avea o idee mai bună despre cât de probabil riscă virusul să se extindă, a declarat David Heymann, un expert în boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, adăugând: „Noi vedem țări din afara Chinei care au reușit să țină focarul destul de bine sub control. 

„Nu spun că greșesc”, a spus el despre estimările lui Longini și Leung, precizând:  „Spun că modelele vor fi perfecționate pe măsură ce mai multe informații ies la lumină”.

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera