Update articol:

Cererea de gaze naturale din Europa scade, în timp ce stocurile cresc; În SUA, prețul gazelor este de patru ori mai mic decât în Europa (Oil Price)

* Cererea mondială de gaze naturale a scăzut ușor în august, în timp ce stocurile europene au crescut
* Consumul industrial european de gaze a crescut, dar se așteaptă să scadă din nou din cauza costurilor ridicate ale energiei și a condițiilor economice slabe
* Industria europeană se confruntă cu provocări în ceea ce privește concurența la nivel mondial din cauza costurilor ridicate ale energiei în comparație cu alte regiuni

Cererea de gaze naturale în UE și Marea Britanie a scăzut cu 0,7 miliarde de metri cubi în august față de iulie, în timp ce stocurile au crescut cu 8,7 miliarde de metri cubi, a declarat Joint Organizations Data Initiative (JODI) în raportul său lunar privind petrolul și gazele, potrivit Oil Price. 

Cererea globală de gaze naturale a scăzut, de asemenea, ușor, cu 0,15 miliarde de metri cubi în august, potrivit celor mai recente date din JODI, care compilează cifrele raportate de fiecare țară.

Pe o bază anuală, cererea globală de gaze naturale a crescut cu 2,3 miliarde de cmc față de august 2023, iar producția de gaze a crescut, de asemenea, la nivel global, cu 1,4 miliarde de cmc în august 2024 față de anul precedent.

Stocurile globale de gaze naturale au crescut cu 22,3 miliarde de m3 față de media pe cinci ani și au crescut cu 11,9 miliarde de m3 din iulie până în august.

În Europa, în ciuda unei ușoare creșteri a consumului industrial de gaze naturale în acest an, este probabil ca industria grea să revină la reducerea utilizării gazelor anul viitor, pe fondul unei piețe a gazelor mai restrânse și a unor prețuri mai mari, au declarat analiști și oficiali din industrie pentru Bloomberg.

De la criza energetică din 2022, industria europeană a fost presată de costurile foarte mari ale energiei și de cererea industrială slabă din economiile slăbite. Companiile europene au pierdut din avantajul competitiv în fața firmelor din afara UE, în special în Asia, cu costurile scăzute ale forței de muncă, și în SUA, unde prețul gazelor este de patru ori mai mic decât în Europa.

Cererea de gaze industriale din Europa se redresează pe măsură ce prețurile se normalizează și contribuie, de asemenea, la creșterea cererii, chiar dacă rămâne cu mult sub nivelurile de dinainte de criză, a declarat AIE în raportul său anual Global Gas Security Review.

Cu toate acestea, după creșterea din acest an a cererii europene de gaze industriale, consumul va scădea în anii următori, deoarece companiile vor continua să se confrunte cu costuri mai ridicate ale energiei în comparație cu alte regiuni și cu economii mai slabe.

Cefic, Consiliul European al Industriei Chimice, a declarat în raportul său lunar din septembrie că „energia este în continuare mai scumpă decât înainte de criză și nu este competitivă la nivel mondial”.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (22/01/2025)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (22/01/2025)

Incetare activitate Administrator de Risc