Update articol:

CEZ România amplasează o nouă centrală în judeţul Caraş-Severin, investiţie de aproape 700.000 de euro

 Compania TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România, investeşte în perioada 2020 – 2022 aproape 700.000 de euro pentru amplasarea unei noi centrale hidroelectrice, Breazova 2, pe golirea de fund a barajului Văliug, în judeţul Caraş-Severin, potrivit unui comunicat al companiei, remis, marţi, AGERPRES.

“TMK Hydroenergy Power amplasează o nouă centrală în judeţul Caraş-Severin, cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul Programului de Energie din România. (…) Pentru acest lucru, a accesat şi a primit finanţare nerambursabilă de aproximativ 44,7% (300.000 de euro) din valoarea totală a investiţiei. Acest proiect reprezintă un sprijin pentru România, în atingerea obiectivelor europene în materie de energie şi climă”, se menţionează în comunicat.

Scopul investiţiei este producerea energiei electrice verzi (nepoluante) prin folosirea potenţialului hidroenergetic al râului Bârzava cu consecinţe benefice asupra mediului, atingând următoarele rezultate: gestionarea responsabilă a resurselor energetice fosile prin valorificarea resurselor regenerabile viabile pentru generarea electricităţii; reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în scopul scăderii încălzirii globale prin utilizarea energiei regenerabile.

Barajul cu lacul de acumulare Văliug, construit pe cursul râului Bârzava este un lac de acumulare cu un volum nominal de 1 milion mc de apă şi care este tranzitat anual aproximativ 35 – 50 milioane mc, în funcţie de condiţiile climatice anuale.

În urma analizelor interne realizate de specialiştii companiei, a fost identificat potenţialul oferit de acest volum de apă tranzitat, care poate fi utilizat pentru producerea de energie electrică “verde” prin amplasarea la baza barajului Văliug a unei microhidrocentrale cu putere instalată de 367 kW.

Estimările specialiştilor susţin că noua centrală hidroenergetică va asigura producţia de energie electrică de aproximativ 2.500 MWh anual. Având în vedere şi obiectivele stabilite de Uniunea Europeană în materie de energie şi climă pentru 2020, 2030 şi 2050, putem spune că aceste investiţii reprezintă un sprijin important, pe termen lung pentru România.

Producătorul de energie verde – TMK Hydroenergy Power continuă investiţiile în sistemul hidroenergetic din Caraş Severin, cu scopul de a contribui la bunăstarea comunităţii locale în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi pentru a sprijini România să-şi atingă ţintele privind cota de energie verde.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o producţie de circa 70GWh/an.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)