Update articol:

Cheltuieli uriașe ale Chinei în cercetare și dezvoltare

china Yuanul chinez

Dacă vestea că economia Chinei o va depăși pe cea a SUA în următorii câțiva ani ar fi fost sugerată de prima, cea de-a doua cea mai mare economie din lume ar fi fost acuzată de dezinformare, se subliniază într-un editorial găzduit de CGTN.

Se subliniază că, potrivit unui raport recent publicat de Institutul Aspen, China va depăși bugetul american de cercetare și dezvoltare (R&D) până în 2025. După cum se menționează în Raportul de lucru al guvernului chinez în timpul celui de-al 14-lea plan cincinal (2021- 25), țara va depune eforturi pentru creșterea anuală de peste 7% a cheltuielilor R&D.

„Dacă China își va pune în aplicare cincinalul actual, va depăși în curând Statele Unite în cheltuielile totale de cercetare și dezvoltare”, spune raportul, adăugând că cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale Chinei au crescut anual cu 16% din 2000, comparativ cu 3% în Statele Unite. În consecință, cheltuielile SUA pentru cercetare și dezvoltare ca pondere din produsul intern brut (PIB) sunt cele mai mici din ultimele decenii, cu o medie de 2,8% din PIB cheltuit pentru cercetare și dezvoltare în ultimii 10 ani.

Statisticile publicate de Biroul Național de Statistică al Chinei în aprilie arată că țara a cheltuit cu 37,3% în sectorul investițiilor în tehnologie înaltă în primul trimestru al anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Investițiile în industria prelucrătoare de înaltă tehnologie au crescut cu 41,6% și investițiile în sectorul serviciilor de înaltă tehnologie au crescut cu 28,9%.

Investițiile în producția de echipamente medicale au crescut cu 50% față de anul anterior, iar investițiile în computere și echipamente de birou au crescut cu 49,5%. Valoarea adăugată în producția de echipamente din China a crescut cu 39,9% în primul trimestru. Creșterea producției de vehicule energetice noi, roboți industriali și microcomputere a depășit cu 60%, media în ultimii doi ani fiind de peste 19%.

În mod clar, creșterea economică a Chinei a venit în paralel cu investițiile sale în cercetare și dezvoltare. Cheltuielile sale de cercetare și dezvoltare au crescut cu 35% din 1991 până în 2018 – de la 13,1 miliarde dolari la 462,6 miliarde dolari. În 2018, China a cheltuit aceeași sumă pentru cercetare și dezvoltare ca patru economii majore combinate – Japonia, Germania, Coreea de Sud și Franța – reprezentând aproape un sfert din cheltuielile mondiale de cercetare și dezvoltare.

Este important de menționat că o mare parte din investițiile din China în cercetare și dezvoltare sunt generate de sectorul privat. Sectorul investește 76,6%, în timp ce guvernul pune 20,2% din bani. Multe dintre celelalte economii majore occidentale au o contribuție guvernamentală mai mare la cercetare și dezvoltare, inclusiv SUA, al căror raport între contribuția guvernului și între afaceri este de 62,4% și respectiv 23%.

Mai mult, modelul chinez de contribuție la afaceri în cercetare și dezvoltare este însoțit de date de la Banca Mondială, care arată că numărul companiilor cotate la bursă din țară a crescut de mai mult de 3 de trei ori de la 1,086 în 2000 la 3,777 în 2019.

Pandemia COVID-19 a revelat care sunt economiile solide și care stau pe nisipuri mișcătoare. Faptul că China este singura țară care a cunoscut o creștere economică pozitivă în 2020 este dovada investițiilor sale solide de-a lungul anilor.

Un alt grup de reflecție occidental, Centrul pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie, prognozează în decembrie 2020 că până în 2028 China va depăși SUA, devenind cea mai mare economie din lume, cu cinci ani mai devreme decât se aștepta. Potrivit raportului, o gestionare „abilă” a crizei COVID-19 ar susține creșterea Chinei.

ADVERTORIAL