Update articol:

Chimcomplex Borzești anunță că vrea să cumpere Rompetrol (KMG Internațional), vrând să facă o ofertă la începutul anului 2022

Chimcomplex Borzești anunță finalizarea unor studii preliminare în ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și  a achiziției Rompetrol (KMG Internațional) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022.

În scopul finanțării proiectelor menționate și implementării strategiilor de dezvoltare, Chimcomplex spune că are în vedere demararea unei emisiuni de bonduri (obligațiuni) în prima jumătate a anului 2022 și atragerea de parteneri de equity, la acest moment fiind finalizat procesul de selecție a consultantului financiar internațional care va asista societatea Chimcomplex SA Borzești în acest demers, fiind vorba despre Rothschild & Cie.

Compania Chimcomplex anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SĂ Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul că materie prima pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa, potrivit unui comunicat al companiei.

La sfârșitul lunii noiembrie, am scris că Grupul petrolier kazah KMG se află în negocieri cu firma poloneză PKN Orlen pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la KMG International/Rompetrol, potrivit surselor noastre.

Contactaţi pentru a ne oferi un punct de vedere, reprezentanţii KMG International ne-au transmis:

“În prezent, Grupul KMG Internațional este în plin proces de actualizare a strategiei sale de dezvoltare pe termen mediu și lung, în linie cu obiectivele Uniunii Europene privind tranziția energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțîn 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Aceste obiective reprezintă o provocare pentru industria petrolului și a gazelor naturale și determină numeroase consecințe pentru principalii actori. Aceștia sunt nevoiți să aibă în vedere un nou set de provocări legate de reglementări și piață, dar și să își extindă gama de servicii și soluții într-un ritm mult mai alert.

Noua strategie a Grupului se va concentra în jurul activelor sale, vitale pentru dezvoltarea României. Grupul este în prezent unicul producător intern de polimeri, hexan, bitum, soluții de încălzire, dar și alte produse necesare unor domenii precum transporturi, agricultură, construcții, industria alimentară.

De exemplu, tranziția către vehicule electrice sau alimentate cu alți carburanți (hidrogen, combustibili sintetici) va afecta cererea de carburanți clasici și va contribui fundamental la schimbarea segmentului downstream. Pe termen lung, transformarea și optimizarea parțială a rețelei este inevitabilă, viziunea noastră urmărind transformarea benzinăriilor în puncte de utilitate și servicii.

O altă direcție pentru KMG Internațional presupune, bineînțeles, o diversificare a surselor de energie, cum ar fi electricitate și biocombustibili, acesta din urmă fiind un combustibil – cheie de tranziție în drumul către zero emisii.

Adoptarea tehnologiilor în curs de maturizare poate atrage după sine incertitudinea cu privire la costurile de investiții și exploatare, precum și o provocare legată de alegerea momentului optim pentru implementare. În plus, aceasta va solicita și o dezvoltare rapidă a capacităților necesare în afară sferei convenționale de petrol și gaze naturale.

În acest sens, unul din aspectele luate în considerare și analiză de Grup îl reprezintă și stabilirea unor discuții cu companii care au experiență în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare și este prematur în acest stadiu să oferim alte informații, dacă aceste discuții se vor reflecta și în colaborări/parteneriate.”

Surse: KMG negociază cu PKN Orlen vânzarea Rompetrol; KMG: Discutăm cu firme care au experiență în proiecte de decarbonizare

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/05/2022)

Nuclearelectrica, NuScale & E-Infra semneaza un Memorandum de Intelegere

MUNICIPIUL BISTRITA (BIS29) (24/05/2022)

Plata rata cupon 50, rambursare rata principal 50 & calcul rata dobanda pentru cuponul 51

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (24/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014