Update articol:

China a restricționat importurile din Australia. Acum Australia vinde în altă parte

https://pixabay.com
  • Tensiunile dintre cele două țări au crescut în ultimele luni și s-au deteriorat brusc după ce Australia a susținut o anchetă globală cu privire la modul de gestionare a Covid-19 de către China.

  • China a luat de atunci mai multe măsuri care restricționează importurile australiene.

  • “Exporturile către China s-au prăbușit în mod previzibil în zonele afectate de sancțiuni, dar cea mai mare parte a acestui comerț pierdut pare să fi găsit alte piețe”, a spus Roland Rajah, economist principal la Lowy Institute.

 

Restricțiile ample pe care China le-a dat impus exporturilor australiene nu sunt atât de dăunătoare pe cât se temea că ar fi, deoarece Australia a găsit noi piețe pentru bunurile sale, potrivit CNBC.

Tensiunile dintre cele țări au crescut în ultimele luni, deteriorându-se brusc după ce Australia a susținut o cerere pentru o anchetă globală privind gestionarea timpurie a Covid-19 de către China.

Beijingul a luat de atunci mai multe măsuri care restricționează importurile australiene, variind de la perceperea tarifelor la impunerea altor interdicții și restricții. Acest lucru a afectat mărfurile australiene, inclusiv orz, vin, carne de vită, bumbac și cărbune.

Per total, exporturile vizate au avut o valoare de aproximativ 25 de miliarde de dolari în 2019, sau 1,3% din produsul intern brut al Australiei, potrivit Lowy Institute din Australia.

Australia este una din puținele țări dezvoltate din lume care s-a bucurat de un surplus comercial cu China. Având în vedere că este cel mai mare partener comercial al Australiei, analiștii se așteptau ca aceasta să fie afectată grav de restricții.

Dar acești analiști spun acum că Australia a reușit să limiteze daunele, redirecționând multe dintre exporturile sale către alte țări.

“Exporturile către China s-au prăbușit în mod previzibil în zonele afectate de sancțiuni, dar cea mai mare parte a acestui comerț pierdut pare să fi găsit alte piețe”, a spus Roland Rajah, economist principal la Lowy Institute.

În ansamblu, exporturile australiene afectate către decizia Chinei – cu excepția cărbunelui – s-au menținut stabile în cea mai mare parte a anului 2020, în valoare de puțin peste 9 miliarde de dolari, a spus Rajah. În cele din urmă, au scăzut la aproximativ jumătate din această sumă, deoarece restricțiile au crescut la sfârșitul anului 2020, a adăugat el.

În urma restricțiilor, aceleași bunuri au găsit alte piețe de export, iar comerțul a crescut cu aproximativ 4,2 miliarde de dolari în termeni anualizați pentru aceste bunuri, compensând majoritatea pierderilor din China, potrivit lui Rajah.

Sectoare înfloritoare: cărbune, cherestea, fructe de mare

Cărbunele este unul dintre produsele care prosperă în ciuda interdicției Chinei.

“Exportatorii australieni de cărbune par să fi avut destul succes cu direcţionarea către alte piețe”, a spus Rajah într-o notă recentă. „Exporturile către alte piețe au crescut inițial, deoarece China și-a redus importurile de cărbune, în general, începând cu jumătatea anului. Tendința s-a accelerat atunci când China a vizat cărbunele australian în mod specific începând din octombrie 2020 ”.

Până în ianuarie 2021, exporturile australiene de cărbune către restul lumii au crescut cu 9,5 miliarde de dolari, mai mult în termeni anualizați decât înainte de interdicții, a spus el.

În special, cărbunele australian din India a câștigat cote de piață, potrivit Rajah. Marcel Thieliant, economist senior în Australia și Noua Zeelandă, a fost de acord cu această opinie. În timp ce exporturile australiene de minereu de fier către China au scăzut cu 40% în ultimul an, „exportatorii de cărbune au reușit să-și redirecționeze marfa către alte țări”, a spus el. „Rezultatul este că acest conflict nu este atât de dăunător pentru economia Australiei pe cât cred mulți”.

Ne uităm mereu la alte oportunități pe care le putem avea, fie prin partenerii noștri comerciali existenți, fie prin deschiderea de noi căi de export.
Dan Tehan, MINISTRUL COMERȚULUI AUSTRALIAN

Nu vorbim doar de cărbune. Alte exporturi australiene afectate de aceste restricții prezintă „semne și mai clare de deviere substanțială a comerțului”, a spus Rajah. El a enumerat orz, bumbac, fructe de mare și cherestea care au reușit să găsească noi piețe.

„Vânzările acestor produse către alte piețe au crescut brusc, dar numai după ce sancțiunile Chinei s-au intensificat la sfârșitul anului 2020 – cu o schimbare puternică care a semnalat că acest lucru a fost într-adevăr un rezultat al devierii comerțului”.

Sectoare care suferă: carne de vită, vin

Analiștii au menționat, totuși, că Australia a avut dificultăți în transportul cărnii de vită și vin. „Industria vinicolă a Australiei s-a străduit să compenseze pierderea pieței premium din China”, a menționat Rajah. La începutul acestui an, China a impus taxe antidumping asupra unor vinuri australiene, susținând că Australia a făcut dumping și a subvenționat exporturile sale de vin – și, ca urmare, a afectat sectorul viticol intern al Chinei.

Carnea de vită a fost, de asemenea, afectată, când China a suspendat importurile de la unii furnizori australi de carne de vită.

Dar atât Rajah, cât și Thieliant spun că încetinirea exporturilor nu se poate datora doar tensiunilor comerciale cu China – poate fi atribuită în mare parte problemelor de aprovizionare și după recenta secetă.

“Este, de asemenea, izbitor faptul că exporturile de cupru nu au crescut prea mult, chiar dacă prețul cuprului a crescut cu o treime față de nivelul pre-virus”, a declarat Thielant pentru CNBC. „Asta sugerează că Australia a avut dificultăți în transportul de cupru în altă parte.”

Dar Australia nu stă, ci este în căutare de noi piețe, întrucât relațiile tensionate cu China nu dau semne de revenire.

Vicepremierul Michael McCormack a declarat pentru CNBC în luna mai că țara încearcă să-și diversifice piețele. De exemplu, el a spus că Australia tocmai a trimis primul său transport de orz în Mexic.

Beijingul a impus anul trecut taxe antidumping și antisubvenții asupra orzului australian – o mișcare care i-a exclus pe producătorii de orz din Australia din piața chineză.

Săptămâna trecută, ministrul comerțului din Australia a declarat că va cere Organizației Mondiale a Comerțului să înființeze un grup de soluționare a litigiilor pentru a rezolva preocupările cu privire la astfel de restricții impuse orzului australian de către China.

Ministrul comerțului din Australia, Dan Tehan, a declarat miercuri CNBC că țara sa are în vedere, de asemenea, dacă va implica OMC în disputa în curs de desfășurare despre vin cu China.

Tehan a reamintit mesajul conform căruia Australia caută modalități de a găsi noi piețe pentru produsele sale. În prezent, negociază un acord de liber schimb cu Regatul Unit și Uniunea Europeană.

“Ne uităm mereu la alte oportunități pe care le putem urmări, fie prin partenerii noștri comerciali existenți, fie prin deschiderea de noi căi pentru a putea exporta”, a adăugat el.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) Semestrul II-2021

MedLife S.A. (M) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/01/2022)

Autorizare Fondul Proprietatea in calitate de Fond de Investitii Alternative

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/01/2022)

Convocare AGEA pentru data de 21 martie 2022

VRANCART SA (VNC) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - Tranzactii raportate in S2 2021