Update articol:

China dorește să-și creeze propria țară viticolă care ar putea rivaliza cu Bordeaux-ul Franței

vin pixabay.com
  • Guvernul central al Chinei a aprobat un plan de dezvoltare a vinului pe 15 ani pentru regiunea autonomă Ningxia Hui, la un nivel care ar putea corespunde cu producția din capitala vinului Bordeaux, Franța.

  • Anul trecut, în timpul pandemiei coronavirusului, exporturile de vin ale Ningxia au crescut cu 46,4%, potrivit agenției vamale locale.

  • Totuși, producătorii chinezi au „mult de parcurs înainte de a deveni un mare exportator”, a declarat Tony Battaglene, director executiv Australian Grape and Wine.

 

În urma unei creșteri a exporturilor de vin și a unei vizite a președintelui Xi Jinping anul trecut, China dorește să transforme principala sa regiune producătoare de vin – Ningxia  -într-una care rivalizează cu Bordeaux din Franța.

Până în 2035, zona Munților Helan din Ningxia își propune să producă 600 de milioane de sticle în valoare de 20 miliarde de yuani (3,12 miliarde de dolari), conform unui plan aprobat de guvernul central la sfârșitul lunii mai. Regiunea de-a lungul Fluviului Galben se află la aproximativ două ore de zbor spre vest de Beijing și se află într-o latitudine similară cu cea a renumitei țări viticole din Franța.

„Dacă acest obiectiv poate fi atins, poalele estice ale Munților Helan vor deveni o zonă de producție importantă și influentă la nivel internațional, la un nivel de producție similar cu cel din Bordeaux”, a declarat reporterilor săptămâna trecută Sui Pengfei, directorul de cooperare internațională al ministerului agriculturii din China, conform CNBC.

Ningxia este doar una dintre mai multe zone vitivinicole din China, dar poalele estice ale Munților Helan au o varietate diversă de struguri similară cu cea din Bordeaux sau Napa Valley din SUA și reprezintă cea mai mare parte a producției interne de vin, a spus Sui.

Bordeaux a produs anul trecut 522 milioane de sticle în valoare de 3,5 miliarde de euro (4,16 miliarde de dolari), potrivit unui grup industrial francez.

La fel ca multe planuri chineze la nivel înalt, cel pentru vin este vag în ceea ce privește detaliile implementării. În schimb, acesta stabilește un cadru de dezvoltare care variază de la îmbunătățirea cunoștințelor locale de vinificație și conservarea ecologică până la „o oportunitate” pentru ca vinul Chinei să „se integreze cu lumea”, potrivit unei traduceri CNBC a textului chinezesc.

Anul trecut, în timpul pandemiei de coronavirus, exporturile de vin ale Ningxia au crescut cu 46,4%, până la 2,65 milioane de yuani (aproximativ 414.100 dolari), potrivit agenției vamale locale. Principalele destinații includ SUA, Uniunea Europeană, Australia și Japonia.

Crama Xige Estate, cu sediul în Ningxia, a exportat anul trecut vin în Canada, a declarat fondatorul Zhang Yanzhi pentru CNBC. Compania sa a început să exporte în Elveția, Japonia, Hong Kong și Franța în cantități mici anul acesta, a spus el, adăugând că există planuri de a intra și pe piața SUA.

Cu toate acestea, el a spus că intenționează să se concentreze pe piața chineză, exporturile reprezentând doar 10% până la 20% din producție pe termen lung.

China ocupă locul șase în consumul mondial de vin și zece în producția în litri, potrivit unui raport anual publicat în aprilie de Organizația Internațională a Viei și Vinului.

Raportul a menționat că consumul și producția de vin din China au scăzut în ultimii ani, posibil din cauza condițiilor climatice dificile și a productivității scăzute. Aceste probleme „fac industria vinului chinez mai puțin competitivă în comparație cu vinurile importate”, au scris autorii.

Efortul guvernului central în acest an de a dezvolta în continuare podgorii în Ningxia vine pe măsură ce relațiile Chinei cu Australia se deteriorează.

Australia a fost cea mai mare sursă de vin din China de producție străină în 2020, puțin peste Franța, dar tarifele chineze impuse în martie au blocat în esență importurile de vin din Australia.

În timp ce producătorii australieni au găsit noi cumpărători în Marea Britanie, SUA și Asia de Sud-Est si va dura probabil trei sau patru ani pentru a recupera pierderile – nu toți cei aproximativ 1.000 de exportatori de vin orientați către China vor supraviețui, a declarat Tony Battaglene, director executiv australian Grape and Wine, un grup de interes din industrie.

El a spus că firmele australiene încă mai speră să reintre pe piața chineză atunci când tarifele vor expira în cinci ani și că experții australieni ai vinului pot ajuta producătorii chinezi să treacă prin problemele climatice cu care se confruntă ambele țări.

Pe piața internă chineză, producătorii locali încă se confruntă cu concurența vinului de înaltă calitate la prețuri mici, a spus Battaglene. La nivel internațional, producătorii chinezi au „mult de parcurs înainte de a deveni un mare exportator”, a adăugat el.

Ca urmare a impunerii tarifelor asupra produselor australiene, importurile chineze de vin din Chile și Franța sunt în creștere, a declarat Zige Xige. El a spus că accentul guvernului asupra industriei vitivinicole Ningxia va ajuta probabil podgoriile să obțină finanțare, deoarece acestea nu vor fi privite ca simple afaceri agricole.

Zhang a adăugat că atenția crescândă asupra industriei vitivinicole contribuie la creșterea turismului intern.

Pe lângă popularitatea mărcilor străine, una dintre cele mai mari provocări pentru industria vinicolă a Chinei este preferința locală pentru o băutură puternică, limpede, cunoscută sub numele de baijiu. Alcoolul este un element esențial în întâlnirile de business și cinele oficiale chineze, iar una dintre mărcile principale, Kweichow Moutai, este una dintre cele mai mari acțiuni tranzacționate public din China continentală.

Dacă vinul poate fi la fel de ieftin ca baijiu sau aproximativ 40 de yuani (6,20 dolari) pentru unele sticle, atunci îl vor consuma mai mulți oameni, a spus Sui. Chinezii trebuie să „bea mai puțin baijiu, să bea mai mult vin”.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii