Update articol:

China afirmă că preşedintelui Xi nu i s-a oferit opţiunea de a se adresa prin legătură video la COP26

Xi Jinping, preşedintele Chinei Xi Jinping, preşedintele Chinei

China a afirmat marţi că preşedintelui Xi Jinping nu i s-a oferit posibilitatea de a se adresa prin legătură video la conferinţa COP26 de la Glasgow privind schimbările climatice, fiind astfel nevoit să trimită o declaraţie scrisă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Xi, care nu participă personal la conferinţa ONU, a trimis o declaraţie în scris la deschiderea ‘segmentului la nivel înalt al şefilor de stat şi de guvern’ de luni, în care nu a oferit promisiuni suplimentare, dar a îndemnat ţările să-şi respecte angajamentele şi să ‘întărească încrederea reciprocă şi cooperarea’.

‘Din câte înţeleg, organizatorii conferinţei nu au pus la dispoziţie metoda legăturii video’, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, în briefingul de presă regulat.

Observatorii de mediu şi-au exprimat îngrijorarea că absenţa fizică a lui Xi de la Glasgow înseamnă că Beijingul nu este pregătit să ofere concesii în timpul acestei runde de negocieri.

China a spus însă că a făcut deja unele angajamente majore anul trecut, promiţând să atingă neutralitatea emisiilor de carbon înainte de 2060, să majoreze capacitatea totală de energie solară şi eoliană la 1.200 gigawaţi până în 2030 şi să reducă folosirea cărbunelui începând din 2026.

Relaţiile diplomatice fragile dintre China şi Statele Unite – cei mai mari doi emiţători mondiali de gaze cu efect de seră – apar ca una din cele mai importante surse de blocaj în cea mai recentă rundă de negocieri climatice.

Beijingul a respins eforturile Washingtonului de a separa subiectul climei de conflictele mai largi dintre cele două părţi, ministrul său de externe Wang Zi spunându-i în septembrie emisarului american pentru climă, John Kerry, că există încă ‘un deşert’ care pune în pericol ‘oaza’ de cooperare în domeniul climei.

Un subiect principal de dispută pentru China au fost sancţiunile impuse de SUA unor companii chineze, printre care furnizori de echipamente pentru energie solară, companii ce au legături cu regiunea Xinjiang.

China respinge acuzaţiile Occidentului privind încălcări ale drepturilor omului în această regiune nord-vestică a sa.

‘Nu poţi cere Chinei să-şi reducă producţia de cărbune, pe de o parte, şi în acelaşi timp să impui sancţiuni companiilor chineze de echipamente fotovoltaice’, a afirmat Wang marţi.

Într-un editorial de luni, cotidianul de limbă engleză The Global Times, unul din organele de presă ale Partidului Comunist Chinez, a scris că Statele Unite nu ar trebui să se aştepte să poată influenţa Beijingul în ce priveşte politicile de climă, dar în acelaşi timp să îl atace în problema drepturilor omului şi pe alte subiecte.

Atitudinea Washington faţă de China a făcut ‘imposibil pentru aceasta să mai vadă vreun potenţial de a avea o negociere corectă în contextul tensiunilor’, a scris cotidianul chinez.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)