Update articol:

China dorește să limiteze producția de oțel, sectorul siderurgic fiind unul dintre cei mai mari poluatori

China vrea să își reducă producția de oțel anul acesta, dar acest lucru s-ar putea dovedi dificil, scrie CNBC.

În prima jumătate a anului 2021, fabricile siderurgice chineze au produs cu aproape 12% mai mult oțel brut comparativ cu aceeași perioadă din 2020, potrivit unei note Wood Mackenzie.

China a înregistrat un record lunar de 99,45 milioane tone de oțel în luna mai, iar cifra a scăzut la 93,88 milioane tone în iunie, a raportat Reuters.

Sectorul siderurgic este unul dintre cei mai mari poluatori din China, producând în jur de 10% până la 20% din emisiile de carbon din țară. Beijingul vizează industria ca parte a efortului său de a reduce emisiile de carbon și de a ajunge la zero până în 2060.

Producția va fi probabil mai scăzută în a doua jumătate a anului, dar diminuarea acesteia sub nivelurile din 2020 poate fi o provocare, spun analiștii.

„Ar fi  o lovitură reală această reducere. Credem că producția de oțel va crește în jurul valorii de 8-9% în acest an “, a declarat Paul Bartholomew, analist principal la S&P Global Platts.

Persoane din industrie care au vorbit la forumuri virtuale în cadrul Săptămânii Internaționale a Fierului din Singapore din iulie au avut argumente similare.

Va fi „practic imposibil” ca China să producă mai puțin oțel anul acesta comparativ cu anul trecut, a declarat Rohan Kendall, șeful cercetării minereului de fier din Wood Mackenzie, la Forumul minereului de fier din Singapore.

Cu toate acestea, un executiv al companiei de oțel chineză Hesteel a declarat că fabricile siderurgice trebuie să acorde o atenție sporită reducerii producției pentru a respecta politica guvernului, în special fabricile de stat.

„Nu avem de ales (decât) să respectăm regulile guvernului”, a declarat Mu Guoqiang, șeful importului și exportului de oțel la Hesteel, la Forumul Oțelului din Singapore.

China spune că s-a angajat să continue reducerea producției de oțel, iar fabricile sale din orașul siderurgic Tangshan ar fi redus producția după ce au fost avertizate cu privire la pedepse dacă produc în exces.

Dar nu toată lumea este de acord că guvernul își va ține promisiunea.

Este foarte dificil pentru autorități să controleze producția, având în vedere numărul fabricilor private și de stat din China, a declarat Zhuang Bin Jun, fost manager al grupului de dezvoltare a afacerilor la Fortescue Metals.

Există o cerere foarte mare de oțel în țară și este puțin probabil ca producția să scadă în lunile următoare, dacă rentabilitatea producției de oțel este la fel de bună ca în prima jumătate a anului, a spus Zhuang la forumul minereului de fier.

Bartholomeu de la S&P Global Platts a declarat că încercarea de a limita producția de oțel va crește prețurile, iar fabricile care nu sunt afectate de restricțiile guvernamentale vor fi încurajate să producă mai mult. „Foarte important, fabricile au câștigat bani în mare parte din acest an … și sentimentul rămâne, în general, puternic, astfel încât industria va dori să profite de orice profit oferit producând mai mult oțel”, a spus el.

Perspectiva cererii

Cel mai bun mod de a reduce producția ar fi să ne concentrăm pe reducerea cererii, deși astfel de politici ar putea ajunge să slăbească economia, a spus Bartholomew.

Kendall de la Wood Mackenzie a declarat că autoritățile ar putea bloca sectoarele imobiliare sau de construcții – care folosesc mult oțel – pentru a diminua cererea și prețurile.

„Prețurile ridicate ale oțelului și producția ridicată de oțel (sunt) într-adevăr doar un simptom al cererii ridicate de oțel”, a spus el.

Alți analiști de piață prezic că cererea va scădea, dar au îndoieli că declinul va fi suficient pentru ca producția să fie plafonată la nivelurile din 2020 sau mai mici.

Erik Hedborg, analist principal la firma de informații despre mărfuri CRU, a declarat că cererea de oțel ar putea fi mai mică în a doua jumătate a anului, în parte, deoarece sectorul construcțiilor a fost în scădere. În plus, cererea de bunuri de consum care au oțel din China este acum moderată după ce a rămas la un nivel ridicat în ultimele 12 luni, a spus el la forumul minereului de fier.

„Cu siguranță, vom vedea o cerere mai mică de oțel în China ca urmare a acestui fapt”, a spus el.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (21/09/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (21/09/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA din data de 9/10 octombrie 2023

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (21/09/2023)

Completare Convocare AGEA 11/12.10.2023

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (21/09/2023)

Litigiu privind Hotararea AGEA 5/01.09.2023