Update articol:

China îl reduce la tăcere pe un proeminent analist de piață, pe măsură ce scăderea economică se adâncește

China beijing China

Rețelele sociale chineze au închis conturile unui proeminent analist de piață care a atras atenția în ultimele săptămâni asupra încetinirii dramatice a economiei țării și asupra efectelor politicii guvernamentale asupra industriei tehnologice, scrie CNN.

În weekend, WeChat-ul Tencent (TCEHY) a înghețat contul public al lui Hong Hao, director general și șef de cercetare la BOCOM International, filiala de investiții bancare a Bank of Communications, o bancă de stat și a cincea ca mărime din China.

Mișcarea a venit după ce analistul a postat informaţii despre ieșiri uriașe de capital din țară și a făcut previziuni în scădere despre bursa chineză pe rețelele de socializare.

Bursa chineză are printre cele mai proaste performanțe din lume în acest an, indicele CSI300 (.CSI300) scăzând la minimele de doi ani și indicele compozit Shanghai (.SSEC) coborând sub pragul de 3.000 săptămâna trecută.

Hong a prezis în martie că indicele compozit Shanghai ar putea fi sub 3.000 de puncte în cel mai rău scenariu.

Indicele a scăzut sub acest nivel pe 25 aprilie, când Beijingul a început din nou testarea în masă a rezidenților pentru COVID-19, deși indicele a revenit la 3.047  puncte vineri, după ce China a promis că va stabiliza economia și piețele financiare.

„Tot conținutul a fost blocat. Utilizatorului i se interzice folosirea contului”, se arată într-o notificare postată pe contul WeChat. Potrivit reţelei, contul a „încălcat” regulile guvernamentale de internet, fără a intra în detalii. De asemenea, nu a precizat ce postare a dus la suspendare.

Contul lui Hong pe Weibo (WB), care avea peste 3 milioane de urmăritori, a fost, de asemenea, eliminat. O căutare de către CNN Business a contului a rezultat într-un mesaj care spunea că utilizatorul „nu mai există”.

Blocajele din cauza Covid-19 au afectat a doua cea mai mare economie din lume.

Cele mai recente date ale unui sondaj guvernamental – publicate sâmbătă – arată că activitatea din producție și servicii a scăzut la cel mai scăzut nivel din februarie 2020.
Politica de la Beijing zero-Covid, cuplată cu o represiune împotriva Big Tech, o criză imobiliară și riscuri legate de războiul Rusiei în Ucraina, a declanșat o fugă fără precedent de capital de către investitorii străini în ultimele luni. Yuanul a ajuns  recent la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.

Liderii chinezi au dat asigurări repetate în ultimele zile cu privire la remedierea economiei.

Hong și BOCOM International nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la suspendările rețelelor sociale. Nici Weibo nu a răspuns.

Hong nu este singurul care își exprimă îngrijorarea crescândă cu privire la sănătatea economiei și a piețelor Chinei.

Shan Weijian, fondatorul și președintele companiei de capital privat PAG din Hong Kong, a criticat recent guvernul pentru politicile care au dus la o „criză economică profundă”, potrivit Financial Times.

Potrivit Reuters, comentariile negative ale analiștilor de piață și comentatorilor din China sunt adesea cenzurate și au fost supuse unui control din ce în ce mai mult, deoarece economia țării și piețele financiare se confruntă cu fluctuaţii puternice într-un an în care se așteaptă ca Xi Jinping să obțină un al treilea mandat de președinte.

Autoritățile de reglementare chineze și-au intensificat controlul asupra rețelelor sociale pe fondul creșterii nemulțumirii publice cu privire la blocajele Covid din țară.

 

BVB | Știri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/05/2022)

Depunere document de oferta publica de cumparare

VRANCART SA (VNC) (18/05/2022)

Intalnire investitori si analisti - Trim 1 2022

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (18/05/2022)

Informatii relevante cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (18/05/2022)

Raport Anual 2021 - versiune limba Engleza