Update articol:

China încearcă să rupă rețeaua de informații Five Eyes

five eyes https://pixabay.com/

China face o încercare deliberată de a crea divizii în cadrul alianței de elită „Five Eyes”, de partajare a informațiilor, prin stabilirea unor relații mai strânse cu guvernul de stânga al premierului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, potrivit unor analişti de la Gatestone Institute.

Alianța Five Eyes, care cuprinde SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, datează din cel de-al doilea război mondial, când un număr de aliați-cheie au decis să împărtășească informații în încercarea lor de a învinge Germania nazistă și Japonia.

Astăzi, menținerea cooperării de partajare a informațiilor între cele cinci națiuni anglofone este considerată esențială pentru combaterea amenințării reprezentate de statele autocratice, precum Rusia și China comunistă.

Supraviețuirea alianței în forma sa actuală este, însă, amenințată, după ce administrația  Jacinda Ardern a anunțat că face din relațiile comerciale îmbunătățite cu Beijingul prioritatea sa, mai degrabă decât să își mențină sprijinul pentru Five Eyes.

Anunțând decizia de a avea relații comerciale îmbunătățite cu Beijingul la începutul acestei luni, Nanaia Mahuta, ministrul de externe din Noua Zeelandă, a declarat că țara sa este „incomodă” cu această situaţie, deoarece alianța Five Eyes presează China din cauza istoriei sale teribile privind drepturile omului, dorind, în schimb, să continue o relație  bilaterală proprie.

Anul trecut, miniștrii apărării din Marea Britanie, America, Canada, Australia și Noua Zeelandă au decis să susțină un rol extins pentru alianță, cu un angajament public nu numai pentru a face față provocărilor de securitate comune, ci „ să promoveze valorile lor comune ale democrației, libertății și respectării drepturilor omului “.

În acest context, alianța a emis comunicate prin care critică suprimarea brutală a Chinei a mișcării pro-democrație din Hong Kong, precum și reprimarea de către Beijing a minorității sale musulmane uigure. Declarația a determinat un răspuns acerb din partea Beijingului, care a avertizat alianța împotriva implicării sale în afacerile din Hong Kong.

Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe al Chinei, a declarat: “Indiferent dacă au cinci ochi sau zece ochi, de îndată ce îndrăznesc să aducă prejudicii suveranității, securității sau intereselor de dezvoltare ale Chinei, ar trebui să fie atenți, ca nu cumva ochii lor să fie orbiți”.

Pe de altă parte, China a lăudat-o pe doamna Mahuta și a căutat posibile divergenţe  în cadrul Five Eyes. The Global Times, publicaţia Partidului Comunist, a scris: „În contrast puternic cu Australia, care s-a legat de căruţa SUA, Noua Zeelandă a menținut o abordare relativ independentă în ceea ce privește politicile externe, deschizând calea pentru ca țara să urmeze politici de care să beneficieze propria economie și cetățenii.

În ciuda faptului că s-a înscris în noua inițiativă diplomatică Five Eyes, Noua Zeelandă, care se bazează puternic pe legăturile sale comerciale cu Beijingul, a decis acum că nu mai vrea să sprijine inițiativa Five Eyes și, în schimb, dorește să continue propriul dialog cu conducătorii comunişti ai Chinei.

„Este o chestiune pe care am ridicat-o împreună cu partenerii Five Eyes, că ne simţim incomod cu extinderea misiunii relației Five Eyes, că am prefera mult mai degrabă să căutăm oportunități multilaterale pentru a ne exprima interesele cu privire la o serie de probleme”, a explicat dna. Mahuta, în 19 aprilie.

Abordarea naivă a Noii Zeelande față de amenințarea Beijingului nu reprezintă doar o amenințare pentru viitorul alianței în sine. Există o posibilitate distinctă ca Wellington să poată fi expulzat din alianță din cauza poziției sale pro-Beijing, confom analiştilor .

Noua Zeelandă a fost mult timp considerată ca veriga slabă a alianței. În 2003, accesul său la informații a fost scăzut, după ce Helen Clark, prim-ministru laburist de stânga al țării, s-a opus războiului din Irak.

Restricțiile impuse Noii Zeelande au fost în cele din urmă ridicate, când Barack Obama a devenit președinte. Cu toate acestea, țara se confruntă acum cu revizuirea statutului său, mai ales că ultimul său efort de a ajunge la Beijing a înfuriat Australia vecină, care se află în mijlocul unui război comercial din ce în ce mai dur cu Beijingul.

După cum a comentat recent un înalt oficial de informații occidental cu privire la continuarea aderării Noii Zeelande la alianță, țara este acum „la limita viabilității ca membru” al alianței datorită atitudinii sale „îngenunchiate” față de China și „sistemului său politic compromis” .

Guvernul socialist din Noua Zeelandă ar putea crede că este o idee bună să se alieze cu guvernanții comuniști din China. Dar, făcând acest lucru, riscă să-și sacrifice viitorul pentru dominația despotilor Chinei.

Grupul „Five Eyes”, care include agenții de spionaj din Statele Unite și alte patru țări aliate, a realizat un raport în care a acuzat regimul de la Beijing că a mințit despre transmisia virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât cercetătorii occidentali să poată realiza un vaccin. Documentul a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale”.

Five Eyes este o alianţă specializată în monitorizare şi schimb de informaţii, creată cu peste 70 de ani în urmă între cinci state aliate care vorbesc limba engleză. În prezent, alianţa este formată din agenţia americană NSA, agenţia britanică de spionaj GCHQ, agenţia canadiană CSEC (Communications Security Establishment), Australian Signals Directorate (ASD) şi Biroul Guvernamental neozeelandez pentru Securitatea Comunicaţiilor (GCSB). Grupul face schimb de informaţii şi conlucrează pentru a crea un aparat de supraveghere globală. Gradul de cooperare al alianţei a fost dezvăluit de fostul contractor NSA Edward Snowden în documente divulgate în 2013.

 

Noua Zeelandă și-a exprimat sprijinul pentru alianța de spionaj „Five Eyes”, la doar o zi după ce a spus că nu susține extinderea rolului grupului