Update articol:

China promovează o teorie a conspirației ruse despre un presupus laborator american de arme biologice în Ucraina -CNN

china Yuanul chinez

China s-a alăturat eforturilor de propagandă rusă în promovarea unei teorii a conspirației conform căreia Statele Unite au finanțat dezvoltarea armelor biologice în Ucraina, potrivit CNN.

Vorbind într-o ședință de informare de joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Beijingului, Zhao Lijian, a spus că Washingtonul ar trebui să accepte „inspecția multilaterală” a unui presupus laborator de arme biologice controlat de SUA în Ucraina.

Publicaţia chineză Global Times: Ce au făcut SUA cu coronavirusul liliecilor în Ucraina? Lumea merită explicații

 

Zhao se referea la un raport de luni al postului de stat CCTV din China, care cita acuzațiile unui purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării că Washington a finanțat dezvoltarea armelor biologice în laboratoarele ucrainene.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a respins miercuri acuzațiile drept „teorii ale conspirației”.

„Operațiunea militară rusă care a dezvăluit secrete despre laboratoarele americane din Ucraina nu este ceva de șters, spunând că este așa-zisă propagandă și așa-zis ridicolă”, a spus Zhao joi.

O analiză CNN de joi a constatat că instituțiile de știri de stat din China – care domină spațiul media extrem de cenzurat al țării – au făcut ecou în mare parte presei de stat ruse sau informații de la oficialii ruși despre invazia Ucrainei.

Într-o serie de tweet-uri din această săptămână, Psaki a criticat afirmațiile privind armele biologice, menționând că SUA au văzut și oficiali chinezi „făcând ecou aceste teorii ale conspirației”.

„Acum, că Rusia a făcut aceste afirmații false și că China pare să susțină această propagandă, cu toții ar trebui să fim atenți ca Rusia să nu folosească eventual arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune gen steag fals folosindu-le. Este clar un model”, a spus ea.

Psaki a remarcat, de asemenea, „precedentul lung și bine documentat al Rusiei în utilizarea armelor chimice”, precum și modelul său de „a acuza Occidentul de încălcările pe care Rusia însăși le comite”.

Laboratoarele din Ucraina

CNN scrie că, după destrămarea Uniunii Sovietice, au fost înființate biolaboratoare finanțate de SUA în Ucraina – parțial pentru a asigura armele vechi lăsate în urmă în fostele republici sovietice.

Departamentul de Stat a descris afirmațiile drept o prostie – iar guvernele SUA și Ucrainei au încercat în mod repetat și de ani de zile să învingă teoriile conspirației despre laboratoare și au vorbit despre munca care se desfășoară de fapt în ele.

Afirmațiile Rusiei discutate la ONU: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza o reuniune vineri la cererea Rusiei despre acuzația că SUA dezvoltă arme chimice în Ucraina.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022