Update articol:

China și alte 14 țări din zona Asia-Pacific au semnat cel mai mare acord comercial din lume, care nu include SUA

Foto Twitter Foto Twitter
  • China și alte 14 țări din zona Asia-Pacific au semnat cel mai mare acord comercial din lume, Parteneriatul Economic Cuprinzător Regional (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP)
  • Analiștii au declarat că beneficiile economice ale mega pactului comercial sunt modeste și ar dura ani de zile pentru a se materializa

 

China și alte 14 țări din zona Asia-Pacific au semnat duminică, la Hanoi, cel mai mare acord comercial din lume – o acțiune despre care analiștii spun că va duce la creşterea și mai mult a influenței politice și economice a Chinei în regiune. Acordul nu include SUA, acestea din urmă părăsind, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, grupul rival din regiune TPP, relatează CNBC.

Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.

Semnarea a consolidat Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP) ca cel mai mare acord comercial la nivel global, acoperind o piață de 2,2 miliarde de oameni și 26,2 trilioane de dolari din producția globală. Aceasta reprezintă aproximativ 30% din populația lumii, precum și din economia globală. De asemenea, acordul este mai mare decât ceea ce este prevăzut în Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA) și Uniunea Europeană.

Analiștii consideră, însă, că beneficiile economice ale RCEP sunt modeste și ar dura ani de zile pentru a se materializa. Însă acordul este o victorie geopolitică pentru China într-un moment în care SUA par să se retragă din Asia-Pacific, având în vedere politica externă a președintelui Donald Trump, au adăugat ei. De asemenea, nu este clar dacă SUA vor negocia mega acorduri comerciale cu economiile din regiune având la conducere pe Joe Biden, mai spun analiştii.

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, formată din 10 membri, a semnat mega-acordul cu cei mai importanți parteneri comerciali din regiune, China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă. ASEAN este alcătuit din Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Brunei, Cambodgia, Myanmar – fostă Birmania și Laos. 

 Obiectivul RCEP pentru următorii ani este reducerea progresivă a tarifelor.

Acordul a fost semnat pe marginea unui summitul ASEAN organizat online de liderii asiatici pentru a discuta despre tensiunile din Marea Chinei de Sud şi planurile privind redresarea economică post-pandemică în regiunea în care rivalitatea dintre SUA şi China a crescut.

“Mesajul diplomatic al RCEP poate fi la fel de important ca și economia – o lovitură de stat pentru China”, au scris analiștii de la Citi Research într-un raport de duminică.

Aceștia au explicat că mega-acordul realizează mai multe lucruri pe fondul tensiunilor în creștere dintre SUA și China și a îngrijorărilor legate de de-globalizare:

* Arată că Asia de Est este foarte deschisă pentru afaceri și recunoaște beneficiile economice ale unei integrări comerciale mai profunde.

* Reduce percepția că China se întoarce spre piaţa internă cu „strategia sa de dublă circulație”.

* Semnalează că, în ceea ce privește politica economică, economiile Asia-Pacific nu vor să aleagă între SUA și China. Acest lucru este adevărat chiar și pentru țările cu alianțe de securitate puternice cu SUA, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud.

Beneficii RCEP

 

RCEP a fost lansat în noiembrie 2012, într-un moment în care existau discuții pentru un alt pact comercial major, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) condus de administrația Obama. Având în vedere absența Chinei din TPP, mulți observatori au considerat RCEP drept contracararea de la Beijing a influenței americane în Asia-Pacific – chiar dacă negocierile RCEP au fost conduse de ASEAN.

Dar Trump a scos SUA din TPP în 2017 și a continuat să aplice tarife punitive asupra mai multor parteneri comerciali americani pentru ceea ce a spus că sunt practici comerciale neloiale. Celelalte 11 țări din TPP au continuat să renegocieze pactul și au semnat Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) în 2018.

Statele Unite lipsesc atât din RCEP cât şi din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) promovat de Obama, ceea ce înseamnă că cea mai mare economie din lume nu face parte din două grupuri comerciale din regiunea cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare din lume. În schimb, RCEP ar putea ajuta Beijingul să îşi reducă dependenţa de pieţele şi de tehnologia externă, o schimbare accelerată de sciziunea tot mai mare din relaţiile cu Washingtonul, a declarat Iris Pang, economist şef pentru regiunea China.

Analiștii au spus că RCEP este un acord comercial mai slab în comparație cu CPTPP. Tarifele dintre multe țări membre RCEP sunt deja scăzute, având în vedere acordurile comerciale bilaterale sau multilaterale mai mici existente între ele, astfel încât beneficiile economice directe sunt limitate, au spus ei.

De exemplu, peste 70% din comerțul dintre cele 10 țări ASEAN se desfășoară cu tarife zero, a menționat Gareth Leather, economist senior din Asia la firma de consultanță Capital Economics.

Reducerile tarifare suplimentare în cadrul RCEP „vor intra în vigoare doar treptat și vor trece ani înainte ca tratatul să fie pe deplin operațional”, a declarat Leather.

Însă acordul mega pune bazele unei cooperări mai aprofundate între țările membre în viitor, în special între cele care nu au acorduri comerciale bilaterale existente, a declarat Simon Baptist, economist-șef global la firma de consultanță The Economist Intelligence Unit.

Printre posibilele „acorduri” bilaterale se numără China și Japonia, a doua și a treia economie din lume, precum și Japonia și Coreea de Sud, care sunt încurcate într-o dispută comercială bilaterală, a declarat luni Baptist pentru  CNBC.

India, care a fost implicată de la început în negocierile RCEP, a renunțat la pact anul trecut. Printre preocupările țării se numără faptul că tranzacția ar avea ca rezultat o inundație de importuri chineze ieftine care ar afecta producătorii indieni.

Acordul RCEP semnat în weekend lasă ușa deschisă pentru o posibilă revenire a Indiei. Unele țări membre, cum ar fi Japonia, au considerat prezența Indiei importantă pentru a contracara influenţa  economică a Chinei, a spus Leather.

Dar „ciocnirile din Himalaya fac semnarea unui acord care implică China și mai greu”, a spus Leather. El se referea la bătăliile de la granița India-China care ar fi ucis cel puțin 20 de soldați indieni și cel puțin 40 de soldați chinezi.

Analiștii de la Citi Research au declarat că India este unul dintre cei mai mari pierzători din RCEP. Citând o analiză a grupului de lucru Peterson Institute for International Economics, Citi a spus că India ar fi putut câștiga 1,1 puncte procentuale în PIB real până în 2030 dacă ar fi rămas în acord.

“Dar excluderea sa va face probabil India mai puțin atractivă ca bază de producție alternativă față de ASEAN”, au spus analiștii Citi.

Chiar dacă India nu revine în acord, actualele 15 economii participante la RCEP vor crește cu până la 50% din producția globală până în 2030, potrivit unui raport HSBC.

„Dintr-o perspectivă globală, acordul RCEP, chiar dacă este mai puțin adânc decât alte„ mega-tranzacții ”, semnalează faptul că Asia continuă să promoveze liberalizarea comerțului chiar dacă alte regiuni au devenit mai sceptice”, au spus economiștii HSBC.

“RCEP va fi ratificat în curând de către ţările semnatare şi va intra în vigoare, contribuind la redresarea economică post-Covid-19”, a declarat Nguyen Xuan Phuc, premierul Vietnamului, care a găzduit ceremonia ca preşedinte al ASEAN.

Acordul marchează pentru prima dată când puterile rivale din Asia de Est China, Japonia şi Coreea de Sud se află în acelaşi acord de liber schimb.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera