Update articol:

China şi Statele Unite au agreat să ridice din restricţiile impuse reciproc jurnaliştilor

SUA-China

China şi Statele Unite vor atenua restricţiile privind accesul reciproc al jurnaliştilor, au anunţat marţi mass-media chineze de stat şi Departamentul de Stat american, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cotidianul oficial China Daily a citat surse din cadrul ministerului chinez de externe care au afirmat, printre altele, că s-a ajuns la un consens cu privire la vizele acordate jurnaliştilor înaintea summitului virtual dintre preşedinţii Xi Jinping şi Joe Biden.

Tensiunile ce afectează relaţiile dintre primele două economii ale lumii în sectoare ce merg de la tehnologie şi comerţ până la drepturile omului şi coronavirus au atins şi sectorul media anul trecut.

Beijingul a acuzat Washingtonul de “reprimarea politică” a jurnaliştilor chinezi, după ce SUA au redus numărul cetăţenilor chinezi cărora li se permite să lucreze la birourile din SUA ale unor importante instituţii mass-media de stat chinezeşti şi au limitat sejurul acestora la 90 de zile, cu opţiunea unei prelungiri.

La rândul ei, China a expulzat apoi jurnalişti americani care lucrau pentru mai multe ziare americane şi a introdus noi restricţii privind vizele pentru unele companii media din SUA.

Conform consensului la care s-a ajuns, SUA vor elibera vize de un an cu intrări multiple jurnaliştilor chinezi, a spus China Daily, adăugând că partea chineză s-a angajat să
acorde un tratament similar jurnaliştilor americani odată ce măsurile SUA intră în vigoare.

Ambele ţări vor emite vize jurnaliştilor pe baza legilor şi a reglementărilor aplicabile, iar jurnaliştii vor putea călători liber cu respectarea strictă a protocoalelor COVID-19.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a oferit detalii similare, spunând că Beijingul s-a angajat să permită jurnaliştilor americani aflaţi pe teritoriul său să poată ieşi şi intra în ţară. Oficialul a adăugat că SUA plănuiesc să faciliteze un tratament similar pentru jurnaliştii chinezi.

“Salutăm acest progres, dar îl considerăm doar nişte paşi iniţiali”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a adăugat că mediul jurnalistic din China “s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani”.

BVB | Știri BVB

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (07/12/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

CONPET SA (COTE) (07/12/2021)

Hotararea AGOA 07.12.2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (07/12/2021)

Raport tranzactii cu parte afiliata (NAVROM) 19 noiembrie - 07 decembrie 2021