Update articol:

China spune că economia sa a crescut cu 3,2% în al doilea trimestru al acestui an; economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca produsul intern brut să crească modest, cu 2,5%

china Yuanul chinez

China a raportat că PIB-ul țării a crescut cu 3,2% în al doilea trimestru al acestui an, în comparație cu un an în urmă – întrecând astfel așteptările analiștilor și a revenit de la contracția din primul trimestru, potrivit CNBC. Este vorba de blocajele pentru a limita focarul de coronavirus în China, iar Beijingul a extins măsurile de stimulare a economiei sale.

Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca produsul intern brut să crească modest, cu 2,5%, în trimestrul din aprilie până în iunie.

PIB-ul din primul trimestru al Chinei s-a contractat cu 6,8% față de un an în urmă, a doua cea mai mare economie din lume fiind impactată puternic în urma focarului de coronavirus. Aceasta a fost prima scădere a PIB a țării din 1992, când au început înregistrările oficiale trimestriale.

Cifrele oficiale ale PIB din China sunt urmărite ca un indicator al stării de sănătate a celei de-a doua economii mondiale, dar mulți experți externi au exprimat de mult timp scepticism cu privire la veridicitatea rapoartelor Chinei.

„În general, economia națională a depășit treptat impactul negativ al epidemiei și a demonstrat un impuls de creștere recuperare treptată, manifestându-și în continuare rezistența și vitalitatea dezvoltării”, a declarat Biroul Național de Statistică al Chinei într-un comunicat de presă Joi.

Guvernul chinez a introdus măsuri pentru stimularea economiei, inclusiv cheltuieli fiscale, reducerea ratelor de creditare și cerințele de rezervă ale băncilor – suma de numerar pe care creditorii trebuie să o dețină în rezervă.

Semne de recuperare
 

Datele recente din China prezintă unele semne de recuperare. Cifra comerțului din iunie a arătat că exporturile și importurile în China au crescut în dolari. Activitatea de producție din iunie s-a extins și în comparație cu luna mai, au arătat două seturi diferite de sondaje.

Exporturile chineze au obținut o „cotă de piață masivă”, în timp ce restul lumii a fost blocat, a declarat Bo Zhuang, economistul șef al TS Lombard, înainte de comunicarea datelor. China a început să reducă măsurile de blocare relativ mai devreme decât alte țări.

Zhuang a spus că se aștepta ca recuperarea PIB-ului Chinei să fie durabilă cel puțin în următoarele două trimestre, întrucât economia internă pare să se „îmbine” cu creșterea infrastructurii și a călătoriilor trans-provinciale redeschise, a declarat pentru „indicatoarele stradale” de la CNBC.

Zhuang a spus că o recuperare de aproximativ 5% în următoarele două trimestre este „cu siguranță previzibilă”. Creșterea PIB a Chinei pe tot parcursul anului a fost de 6,1% în 2019.

Provocările rămân

Cu toate acestea, mai există probleme, deoarece focarul care a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan s-a răspândit la nivel mondial, infectând peste 13,5 milioane de oameni în întreaga lume și a ucis mai mult de 582.000 de oameni, potrivit ultimelor date compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Biroul statistic din China a recunoscut riscurile.

„Având în vedere răspândirea continuă a epidemiei la nivel global, impactul imens al evoluției epidemiei asupra economiei globale și creșterea riscurilor şi provocărilor   externe, redresarea economică națională a fost încă sub presiune”, se arată în comunicat.

Datele publicate joi au arătat și un consum slab în China. Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,8% în iunie față de un an în urmă, iar vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,8% în mai față de un an în urmă.

Îngrijorările cu privire la piața muncii și impactul întârziat al falimentelor continuă să atârne asupra economiei. „Avem o recuperare inegală în China. Întoarcerea la muncă, în special producția din fabrică, pare să îşi revină”, a spus Johanna Chua, șefa pe Asia la Citigroup.

Se preconizează că economia mondială va intra în recesiune în acest an, deoarece multe guverne la nivel mondial au implementat blocaje și activități limitate de afaceri și adunări sociale. Încetinirea creșterii cererii globale este de așteptat să afecteze exporturile chineze.

În acest an, China a luat o decizie rară de a nu stabili un obiectiv PIB din cauza incertitudinilor legate de impactul pandemiei.

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza