Update articol:
Masa Rotundă “CRIZA ENERGETICĂ: Beneficiile și dezavantajele măsurilor de protecție din piața de energie. Provocări viitoare și soluții de răspuns”

Chiriac (Enel Energie): Ordonanţa aduce nişte îmbunătăţiri, dar aş spune că este un pic nedreaptă faţă de furnizori

Ordonanţa privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale aduce nişte îmbunătăţiri, dar în continuare este “un pic nedreaptă” faţă de furnizori, consideră Marius Chiriac, director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.

“Ordonanţa (Ordonanţa privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023 – n.r.) aduce nişte îmbunătăţiri, dar în continuare aş spune că este un pic nedreaptă faţă de furnizori şi până la urmă ordonanţa aduce o rereglementare a pieţei. Suntem un furnizor care investeşte de peste 10 ani masiv în piaţa liberă….Peste 80% dintre clienţii noştri sunt în piaţa liberă şi în acest context ei sunt protejaţi şi acesta este un lucru bun, dar schema un pic nedreaptă pe alocuri. Până la urmă măsurile acestea adoptate încă sunt destul de diferite faţă de măsurile din toolbox-ul Comisiei Europene. Comisia Europeană a venit cu un set de reguli, le-a pus pe hârtie, a făcut recomandări statelor. România a ales, din păcate, să pună întreaga această povară în spatele furnizorilor de energie”, a precizat marţi Marius Chiriac, la masa rotundă “Criza energetică: Beneficiile şi dezavantajele măsurilor de protecţie din piaţa de energie. Provocări viitoare şi soluţii de răspuns”, organizată de Financial Intelligence.

Chiriac a menţionat că au fost probleme mai mari pe ordonanţa aplicată în perioada noiembrie martie, legea vine cu nişte clarificări, nişte îmbunătăţiri, dar din punct de vedere al cash flow-ului furnizorii de energie vor duce greul. El a explicat că energia se tranzacţionează în piaţă la 1300 de lei pe MWh. Furnizorii vor trebui să aplice un coş clienţilor şi vor merge să recupereze de la stat diferenţa de bani. Potrivit reprezentantului Enel Energie, este vorba de sume situate la 500 – 700 de lei pe MWh ce vor trebui suportate de furnizori o perioadă de timp. Sumele acestea vor creşte mai ales în a doua parte a anului.

“Ar trebui, în mod normal, aşa cum recomanda şi Comisia Europeană, să ne uităm la consumator şi la nevoile lui. Şi din păcate legea nu face neapărat o distincţie. Recomandările Comisiei sunt foarte clare, să ne uităm la veniturile consumatorilor noştri. Din păcate aplicând, să zicem, un sistem în funcţie de consum, acest sistem riscă să fie un pic inechitabil. Vă dau un simplu exemplu. Eu s-ar putea să mă încadrez foarte uşor în limita de 300 de KWh, dar sunt persoane care folosesc destul de mult încălzirea electrică, iar veniturile lor sunt mai mici. Ei din păcate vor plăti costul real al furnizorului plus acea marjă”, a declarat Marius Chiriac, potrivit Agerpres.

De asemenea, un alt lucru care ar merita regândit în perioada următoare este legat de includerea în schemă a tuturor clienţilor business. Aceştia, cu mici excepţii, vor fi plafonaţi la 1 leu pe KWh/1000 de lei pe MWh. Clienţii, în special cei din joasă tensiune, vor ajunge să plătească un preţ de 400 de lei pe MWh pe an. În aceste condiţii, reprezentantul Enel Energie consideră că trebuie analizat dacă toţi clienţii business din ţară merită incluşi sau nu şi dacă sumele acordate lor pun presiune pe sustenabilitatea întregii scheme.

Guvernul a aprobat la finele săptămânii trecute Ordonanţa de Urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, aceasta fiind publicată marţi dimineaţa în Monitorul Oficial.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (07/02/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)