Update articol:

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: Şi Compania Naţională a Uraniului va trebui să dea înapoi ajutorul de stat primit

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei

Compania Naţională a Uraniului (CNU), aflată în dificultăţi financiare, va trebui să dea înapoi ajutorul de stat primit, la fel ca în cazul CFR Marfă, Comisia Europeană urmând să emită o decizie şi în cazul CNU, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

”La Compania Naţională a Uraniului s-a acordat un ajutor de salvare. Compania nu şi-a revenit. Comisia va emite o decizie de recuperare a acelui ajutor de stat şi vom trece la restructurare”, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El spune că a purtat deja discuţii la Comisia Europeană pe marginea acestui subiect.

”Pentru a recupera banii daţi, compania va trebui restructurată”, precizând că nu ştie dacă se pune problema unor disponibilizări.

Comisia Europeană a iniţiat în luna mai 2018 o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române Companiei Naţionale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru întreprinderile aflate în dificultate.

Chiriţoiu: Comisia Europeană a decis că CFR-Marfă a primit ajutor de stat ilegal şi trebuie să returneze 400 de milioane de euro

 

La 12 iunie 2017, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a CNU. Planul de restructurare prevedea acordarea unui sprijin în valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub formă de granturi, subvenţii, anularea unor datorii şi conversie a datoriei în acţiuni. Acest plan succedea unui împrumut urgent sub formă de ajutor pentru salvare în valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru menţinerea întreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat în septembrie 2016 cu titlu temporar.

Aceeaşi situaţie este şi la Complexul Energetic Hunedoara.

”Complexul Energetic Hunedoara a primit un ajutor de stat de salvare. Nu a fost suficient. Trebuie trecut la un plan de restructurare. Comisia a emis anul trecut o decizie de recuperare a acelui ajutor de stat şi acum discută planul de restructurare”, a adăugat Chiriţoiu.

În cazul CFR Marfă a fost cazul unei ştergeri a datoriilor în 2013.

”Pentru că privatizarea CFR Marfă nu a mai avut loc, iar compania nu s-a restructurat şi nu a revenit pe profit,  Comisia va cere repunerea pe rol a datoriilor şterse în 2013, decizie care va veni în curând şi care va trebui să fie urmată de o restructurare a companiei”, a precizat preşedintele autorităţii de concurenţă.

CFR Marfă se confruntă cu dificultăţi financiare cel puţin din 2009.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (11/08/2022)

Unitatea 1 CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (11/08/2022)

Convocare AGOA si AGEA 22 (23) septembrie 2022

BIOFARM S.A. (BIO) (11/08/2022)

Disponibilitate raport semestrul 1 2022

PRIMARIA MUNICIPIULUI ALBA IULIA (ALB27) (11/08/2022)

Plata cupon 51, rambursare rata principal 51 & calcul rata dobanda pentru cuponul 52