Update articol:

Chiriţoiu: Suntem la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, dar avem programe stabilite uneori cu mult timp înainte

Bogdan CHIRIȚOIU, Președintele Consiliului Concurenței

O delegaţie a Consiliul Concurenţei a fost prezentă miercuri la dezbaterile din Comisia economică a Senatului privind piaţa de asigurări şi au fost date peste cap activităţi în derulare pentru o şedinţă care n-a mai avut loc, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

“Instituţia a fost prezentă. Relaţiile Comisiei economice a Senatului sunt cu Consiliul Concurenţei, nu cu persoana ‘A’ sau ‘B’. Noi suntem instituţii publice, avem datoria să lucrăm unii cu alţii în spiritul aşa numitei cooperări loiale, să ne respectăm unii pe alţii. Am fost invitaţi, am cerut amânare. Ni s-a spus că nu, este important să fim prezenţi. S-a străduit lumea, au venit oamenii de la Târgu Mureş… Deci, s-a făcut un efort ca să avem o delegaţie prezentă astăzi”, a spus Chiriţoiu.

El a menţionat că reprezentanţii autorităţii de Concurenţă sunt la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, dar există situaţii în care există programe stabilite uneori cu mult timp înainte.

“Mie îmi pare rău că s-a amânat şedinţa. Sigur, suntem la dispoziţia Comisiei Senatului. Noi participăm întotdeauna. Pe de altă parte, avem toţi de lucru, avem programe care sunt stabilite uneori cu mult timp înainte. Sunt dezamăgit, pentru că s-a făcut un efort, s-au dat peste cap activităţi în derulare pentru o şedinţă care n-a mai avut loc. Suntem toţi la dispoziţia Comisiei economice a Senatului, îi vom informa privind lucrurile care sunt de interes, le punem expertiza noastră la dispoziţie. În acelaşi timp, activitatea importantă a zilei de astăzi este că emitem avizul pentru Hotărârea de Guvern privind plafonarea RCA. Asta va avea consecinţe, va avea impact asupra vieţii oamenilor, asupra preţurilor pe care le plătesc pentru asigură”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a precizat că delegaţia Consiliului Concurenţei a fost condusă de vicepreşedintele Dan Virgil Pascu, deoarece el se află la Praga pentru două zile, pentru a participa la o reuniune privind mediul concurenţial în Europa Centrală şi de Est.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunţat miercuri că va reprograma audierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru lunea viitoare, la ora 12:00, pentru a prezenta măsurile întreprinse cu privire la concentrarea de pe piaţa asigurărilor RCA.

“Constat că nu e prima dată când domnul Chiriţoiu sfidează Parlamentul. I-am transmis să nu se joace cu focul. Este obligat să vină la audieri la Parlament. Motivul bizar pe care l-a invocat şi anume că este plecat într-o deplasare la Praga, timp de 14 zile, este absolut revoltător. Comisia economică a Senatului doreşte să facă cât mai curând audieri şi la Consiliul Concurenţei tocmai pentru că am fost sesizaţi de către preşedintele ASF că a existat o concentrare în piaţă de peste 80% a celor două companii de asigurări City şi Euroins. Se pare că aceste două companii nu întâmplător au intrat în faliment. Am reiterat invitaţia către preşedintele Consiliului Concurenţei pentru luni, la ora 12:00. Situaţia este deosebit de complexă şi Consiliul Concurenţei trebuie să vină la Senat să dea explicaţii”, a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.

El a susţinut că vicepreşedintele Consiliului Concurenţei Dan Virgil Pascu “nu cunoaşte suficient de bine” istoricul pieţei asigurărilor, fiind în funcţie de mai puţin de doi ani.

“Domnului vicepreşedinte care a venit i-am transmis că dorim să vorbim cu preşedintele instituţiei tocmai pentru că această instituţie este implicată de multă vreme. Au fost şi alte două falimente răsunătoare – Astra şi Carpatica – când tot domnul Chiriţoiu era preşedinte la Consiliul Concurenţei. Aşadar, era bine cunoscută situaţia şi cred că domnia sa este cel mai în măsură să dea explicaţiile necesare. Domnul vicepreşedinte este nou în funcţie, are mai puţin de doi ani, nu cunoaşte suficient de bine istoricul despre care v-am vorbit. Înţeleg foarte bine tertipurile pe care preşedintele Consiliului Concurenţei le foloseşte ca să scape de aceste audieri. I-am transmis, repet, să nu se joace cu focul. Luni trebuie să vină. (…) Nu poţi să inventezi această minciună sfruntată că stai plecat 14 zile. Chiar cerem socoteală să vedem ce face preşedinte Consiliului Concurenţei într-o deplasare de 14 zile la Praga”, a transmis senatorul PSD.

Zamfir a menţionat că decizia de a-l invita miercuri pe Bogdan Chiriţoiu la Comisia economică a fost luată luni, după ce preşedintele ASF a precizat în cadrul audierii sale de către parlamentari că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la concentrarea în piaţa asigurărilor.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023