Update articol:
Daniel Zamfir, replică pentru BNR şi Consiliul Concurenţei:

“Îl aştept mâine pe Mugur Isărescu la Comisia Economică, pentru a discuta cu raportul pe masă”

Preşedintele  Comisiei Economice nu dă replică purtătorului de cuvânt al BNR, ci îl aştept mâine pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu la Comisia Economică, pentru a discuta deschis,  cu raportul pe masă, ne-a  declarat senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comsiei Economice din Senatul României, în urma reacţiilor BNR şi  ale Consiliului Concurenţei la afirmaţiile domniei sale, citând un articol din Ziarul Financiar, potrivit cărora Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.

CONSILIUL CONCURENȚEI: „Nici o instituţie publică nu ne-a sesizat despre înţelegeri între bănci privind restrângerea creditării companiilor”  

 

Domnia sa ne-a mai spus: ”Este insultător la adresa Parlamentului României ca purtătorul de cuvânt al BNR (n..r Dan Suciu) să răspundă preşedintelui Comisiei economice din Senat. Eu nu vorbesc cu domnul Suciu. Nu este vorba de aroganţă, ci pur şi simplu de o relaţie instituţională.  Preşedintele  Comisiei Economice nu dă replică purtătorului de cuvânt al BNR.

Referitor la afirmaţiile Consiliului Concurenţei, îi spun foarte clar domnului preşedinte Bogdan Chiriţoiu că era obligaţia Consiliului să se autosesizeze, mai ales că suntem mulţi cei care am atras atenţia în legătură cu posibila existenţă a  unei înţelegeri cartelare  între bănci . Nu am nici un raport de ani de zile pe tema asta. Era obligaţia Consiliului Concurenţei să o facă”. 

Consiliul Concurenței susţine, într-un comunicat de presă, nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.

Acum câteva zile, Președintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunțat că l-a chemat mâine pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să dea explicații, după ce Banca Națională a constatat faptul că opt bănci străine care operează în România ar fi putut să acționeze concertat pentru a ține România în sub-dezvoltare economică.   

Ieri, Banca Naţională a reacţionat, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, transmiţând: „Domnul senator Daniel Zamfir a facut recent cateva comentarii legate de activitatea BNR raportându-se la un articol de opinie din Ziarul Financiar, apărut vineri, 14 decembrie 2018. Articolul respectiv este un articol de opinie, iar titlul acestuia, invocat de dl senator Daniel Zamfir în declaraţiile sale publice, nu reflectă punctul de vedere al BNR, ci doar concluziile jurnalistului autor (BNR afirma că, prin strategiile lor, marile banci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară). BNR nu susţine afirmatiile respective. Considerăm că, dat fiind importanţa subiectului, o abordare responsabilă presupune obligatoriu o raportare directă la documentele oficiale – Raportul de stabilitate financiară, ediţia decembrie 2018, de la care a pornit întreaga dezbatere (http://bnr.ro/files/d/Pubs_ro/RSF/RSF2018_2.pdf), mai ales Tema specială: Eficienţa operaţionala a sectorului bancar şi nivelul intermedierii (pag. 101 din Raport), si nu doar o lectura superficialăa a unui articol de opinie. Altfel, dl senator riscă din nou să prezinte concluzii pripite sau complet greşite. Raportul este public şsi a fost trimis inclusiv comisiilor de specialitate din Parlament. De altfel, Raportul a fost prezentat în conferinţa de presă luni, 10 decembrie 2018, de conducerea executivă a BNR. Cu această ocazie, guvernatorul BNR, dl. Mugur Isărescu a susţinut un discurs (http://bnr.ro/Lansarea-Raportului-asupra-stabilitații-financiare-nr.2-din-2018-18894.aspx), iar viceguvernatorul BNR, dl Liviu Voinea, a susținut o prezentare detaliata a raportului (http://bnr.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/2018/R20181210LV.pdf). Toate aceste documente reflectă poziţia BNR în raport cu chestiunile evocate”. 

      

BVB | Știri BVB

PATRIA BANK S.A. (PBK) (21/01/2022)

Rezultate subscriere majorare capital social

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

VES SA (VESY) (21/01/2022)

Convocare AGAO 21/22.02.2022 - varianta in limba Engleza