Update articol:

Christina Verchere, Petrom: Proiectul Neptun Deep merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj

Christina Verchere, CEO OMV Petrom

*Veniturile estimate ale statului român din proiectul Neptun Deep ar fi de 20 de miliarde de euro

Proiectul Neptun Deep de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale din Marea Neagră merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj intentat de compania OMV Petrom statului român.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom a spus: “De când s-a aprobat legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte.

Am cerut clarificări între legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este Art 21 (n.n. prin care  Guvernul, poate introduce restricţii temporare de preţ şi vânzare pentru cantităţile necesare în vederea asigurării consumului clienţilor casnici şi producătorilor de energie termică destinată populaţiei, precum şi a celor necesare îndeplinirii obligaţiilor subsumate mecanismelor europene de solidaritate prevăzute de reglementările europene). Cred că vom găsi aceste soluții.

Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi impactat deloc.”

OMV Petrom a dat statul în judecată pe Legea Offshore, la Curtea Interntionala de la Paris. În același timp, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia de a dezvolta Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

Răzvan Popescu, CEO Romgaz, a spus: „Când am intrat în proiectul Neptun Deep, toate estimările au fost făcute fără modificările la legea offshore. Nu împărtășim nevoia de clarificări cerute OMV Petrom”.

“Decizia OMV Petrom de a merge într-un tribunal de arbitraj împotriva statului român, prin ANRM, aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul român. Suntem siguri că România își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris”, ne-a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, în urma apariției informațiilor că OMV Petrom a dat statul în judecată pe Legea Offshore.

Christina Verchere a declarat joi în cadrul evenimentului privind anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz de a dezvolta Neptun Deep, că 2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi în timp România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

”Deschidem un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic al României, anunţând decizia finală de investiţii pentru proiectul neptun Deep. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, începem faza de dezvoltare a celui mai mare proiect în ape de mare adâncime din România. Acest proiect va contribui la creşterea economică a României şi va întări securitatea energetică a acestei ţări”, a spus CEO-ul Petrom, potrivit news.ro.

Christina Verchere a menţionat că ”producţia estimată este de aproximativ de 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării.

”Veniturile estimate ale statului român ar fi de 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii. Strategia noastră se bazează pe contarea pe gazul naţional şi regional, ca un pilon al stabilităţii şi putem spune că Neptun Deep va juca un rol fundamental în a sprijini securitatea energetică a României şi securitatea aprovizionării”,a spus ea.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni