Update articol:

Christine Lagarde: Este de neconceput ştergerea datoriilor contractate de statele din zona euro în perioada crizei coronavirusului

lagarde

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a respins, astăzi,  posibilitatea unei ştergeri generalizate a datoriilor contractate de statele din zona euro în perioada crizei coronavirusului, transmite Reuters.

“Acest lucru mi se pare total de neconceput. Nu este momentul oportun să punem o astfel de întrebare. Acum ne concentrăm pe menţinerea în funcţiune a economiei”, a declarat Lagarde într-un interviu acordat postului de radio France Inter.

„Mai târziu vom analiza cum să achităm datoria și cum gestionăm finanțele publice în cel mai eficient mod”, a adăugat ea. Fostul șef al BCE, Mario Draghi, a solicitat anularea datoriei corporative.

Preşedintele BCE a subliniat că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca statele din zona euro să iasă din îndatorare. “Dacă, imediat ce criza va trece şi creşterea va reveni, ne vom apuca să înăsprim politicile bugetare şi să frânăm creşterea, vom recădea într-o capcană care trebuie evitată. În consecinţă, va trebui, progresiv, să procedăm la o rambursare a datoriilor şi să ne repunem pe o traiectorie mai stabilă şi mai propice pentru echilibrul finanţelor publice, dar nu trebuie să o facem într-o manieră brutală”, a spus Christine Lagarde.

Separat, guvernatorul Băncii centrale a Franţei, François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a subliniat că este prea devreme să avanseze o cifră globală cu privire la costul bugetar al măsurilor adoptate pentru a proteja companiile şi salariaţii. “În funcţie de durată, nota de plată economică şi bugetară va fi mai mare sau mai mică”, a spus François Villeroy de Galhau. “15 zile de carantină costă 1,5 puncte din creşterea PIB-ului anual iar în ceea ce priveşte deficitul, costul acestor măsuri destinate să protejeze companiile şi cetăţenii este de peste un punct din PIB suplimentar, adică 20 de miliarde de euro pentru fiecare 15 zile de carantină”, a precizat guvernatorul Băncii Franţei.

“Într-o zi, va trebui să rambursăm această datorie, va trebui să facem un efort bugetar cu cheltuieli mai selective, însă acest efort va fi ajutat de dobânzi care vor rămâne la un nivel scăzut şi de acţiunile Băncii Centrale Europene care furnizează astăzi lichidităţi pentru a permite plata acestor datori”, a adăugat François Villeroy de Galhau, citat de Agerpres.

Aceste afirmaţii vin în ziua în care miniştrii de Finanţe din UE urmează să aibă o nouă reuniune pentru a găsi un răspuns economic comun în faţa coronavirusului. 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022