Update articol:

Christine Lagarde spune că economia zonei euro este în continuare în cârje

Christine Lagarde Sursa foto: Twitter

Economia zonei euro stă în continuare în cele două cârje ale stimulentelor monetare şi fiscale, iar aceste cârje nu pot fi înlăturate până când economia nu îşi revine pe deplin, a declarat miercuri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Comentariile lui Lagarde vin după ce o parte dintre guvernatorii băncilor centrale din zona euro au declarat săptămâna trecută că BCE ar putea începe să îşi reducă, încă din luna iulie, achiziţiile de obligaţiuni.

“Trebuie să vă gândiţi la situaţia unui pacient care a depăşit faza cea mai gravă a crizei dar stă în continuare în două cârje. Nu aţi vrea să eliminaţi niciuna din cârje, nici cea fiscală şi nici cea monetară, până când pacientul nu poate merge de unul singur iar aceasta înseamnă prelungirea sprijinului şi după ce va începe revenirea”, a spus Christine Lagarde.

În luna martie, BCE a accelerat ritmul achiziţiilor de obligaţiuni efectuate în cadrul programului PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), destinat opririi creşterii randamentelor la obligaţiuni guvernamentale şi menţinerii costurilor cu împrumuturile la un nivel scăzut pentru guverne, companii şi gospodăriile afectate de COVID-19.

Gardienii euro urmează să se întâlnească din nou săptămâna următoare şi, deşi analiştii nu se aşteaptă la o modificare a politicii monetare, este posibil ca guvernatorii băncilor centrale din zona euro să înceapă să discute viitorul programului PEPP.

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii centrale a Olandei, Klaas Knot, a solicitat o reducere a ritmului achiziţiilor de obligaţiuni începând din trimestrul al treilea iar acest apel a fost reluat şi de omologul său austriac Robert Holzmann.

În replică, tonul adoptat miercuri de Lagarde a fost unul mai prudent. Preşedintele BCE a menţionat printre altele îndoielile care există în rândul autorităţilor sanitare cu privire la vaccinurile COVID-19 produse de companiile farmaceutice AstraZeneca şi Johnson & Johnson.

“Suntem în continuare înconjuraţi de incertitudine”, a spus Lagarde.

Campania de vaccinare din Europa s-a lovit miercuri de noi obstacole după ce compania Johnson & Johnson a anunţat amânarea livrărilor pentru vaccinul său iar Danemarca a decis să renunţe complet la vaccinul AstraZeneca din cauza riscului producerii de cheaguri de sânge.