Bill Gates nu și-a luat niciodată diploma de licență – miliardarul a renunțat la Universitatea Harvard după trei semestre pentru a fonda Microsoft.
„Ce știe cineva care a abandonat universitatea despre absolvire? Nu prea multe, personal, ca să fiu sincer”, le-a spus Gates studenților la ceremonia de absolvire a Universității Northern Arizona, sâmbătă, potrivit CNBC.
„În timp ce mă pregăteam pentru astăzi, am petrecut mult timp gândindu-mă la modul în care voi, în calitate de noi absolvenți, puteți avea cel mai mare impact asupra lumii, cu educația pe care ați primit-o aici”, a spus Gates. „Asta m-a făcut să mă gândesc la… sfaturi care nu mi s-au dat niciodată, într-o zi ca aceasta.”
Dacă Gates ar fi terminat facultatea, acestea sunt cele cinci lucruri, care și-ar fi dorit să i se spună la absolvire.
„Viața nu este o piesă într-un act”
„Probabil că te confrunți cu o mulțime de presiuni în acest moment pentru a lua deciziile corecte cu privire la cariera ta”, a spus Gates: „S-ar putea să simți că acele decizii sunt permanente. Ei bine, nu sunt.”
Gates și-a amintit că s-a luptat cu aceeași presiune când era student. Când a co-fondat Microsoft în 1975, s-a gândit că va „lucra acolo pentru tot restul vieții”, a spus el.
Dar este „atât de bucuros” că a greșit în privința asta, a adăugat el.
Gates a lucrat mult timp la Microsoft: a fost CEO al companiei până în 2000 și director al consiliului de administrație până în 2014. „Astăzi, încă lucrez la software, dar filantropia este jobul meu cu normă întreagă”, a spus el, făcând referire la munca sa la Fundația Bill & Melinda Gates, pe care a co-fondat-o împreună cu fosta sa soție Melinda French Gates.
Fundația a emis granturi de 65,6 miliarde de dolari din 2000, concentrându-se în mare parte pe probleme globale precum schimbările climatice, egalitatea de gen și îngrijirea sănătății, potrivit site-ului său.
Este un „lucru bun” să te reevaluezi pe tine și obiectivele tale, chiar dacă acestea nu se aliniază cu ceea ce ți-ai imaginat inițial, a remarcat Gates.
„Nu ești niciodată prea deștept ca să fii confuz”
Chiar și co-fondatorul unei companii de mai multe trilioane de dolari învață lucruri noi zilnic. Nu a fost întotdeauna așa: când Gates a renunțat la facultate, a spus el, a crezut că știe totul.
În cele din urmă, și-a dat seama că „primul pas pentru a învăța ceva nou este să te apleci spre ceea ce nu știi, în loc să te concentrezi pe ceea ce știi”, a spus el.
Gates îi sfătuiește pe studenți să facă același lucru.
La un moment dat în cariera ta, te vei trezi cu o problemă pe care nu o poți rezolva singur, a spus el. „Când se întâmplă asta, nu intra în panică. Ia o pauza. Forțați-vă să gândiți bine lucrurile. Și apoi găsiți oameni inteligenți de la care să învățați.”
Puteți găsi acești oameni inteligenți la locul de muncă, pe site-uri de rețele profesionale sau printre colegi, a adăugat el. Sfatul lui pentru a obține acel ajutor: Nu vă fie teamă să-l cereți.
Concentrați-vă pe munca ce rezolvă o problemă
Gates a fost responsabil pentru cea mai mare donație caritabilă cunoscută din 2022, dând 5 miliarde de dolari din banii săi fundației Gates pentru a-i susține activitatea. Deloc surprinzător, el i-a încurajat pe studenți să profite de ocazii pentru a-i ajuta pe alții.
„Voi absolviți într-un moment de imensă oportunitate de a ajuta oamenii”, a spus el. „În fiecare zi apar noi industrii și companii care vă vor permite să vă câștigați existența făcând o diferență.”
Oportunitățile sunt nesfârșite, a spus Gates: studenții ar putea lupta împotriva schimbărilor climatice ca silvicultori sau pot ajuta oamenii să beneficieze de inteligența artificială ca programatori.
„Când îți petreci zilele făcând ceva care rezolvă o mare problemă, te energizează să faci cea mai bună muncă”, a spus el. „Te obligă să fii mai creativ și oferă vieții tale un sens mai puternic.”
„Nu subestima puterea prieteniei”
Unul dintre cele mai mari regrete ale studentului Gates, după cum le-a spus studenților de la Harvard în 2018, a fost că nu a fost suficient de sociabil. Își petrecea cea mai mare parte a timpului în clasă sau studiind, lăsând puțin loc pentru construirea de prietenii.
Sâmbătă, Gates i-a sfătuit pe proaspeții absolvenți să continue să prețuiască legăturile pe care le-au făcut de-a lungul colegiului.
„Oamenii cu care ai [socializat] și alături de care ai stat la cursuri nu sunt doar colegii tăi de clasă. Ei sunt rețeaua ta”, a spus el. „Viitorii tăi co-fondatori și colegi. Cele mai bune surse de sprijin, informații și sfaturi ale tale. Singurul lucru mai valoros decât cu cine mergi în afara scenei astăzi este cu cine mergi pe scenă.”
Unii dintre cei mai vechi prieteni ai lui Gates au jucat roluri cruciale în viața lui. Prietenul său de liceu Paul Allen a devenit co-fondatorul Microsoft. Unul dintre puținii săi prieteni de facultate, Steve Ballmer, a devenit succesorul său ca CEO Microsoft.
În martie, Gates chiar a spus că cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată a fost despre prietenie – și a venit de la prietenul său de mult timp și colegul miliardar Warren Buffett.
„În cele din urmă, ceea ce contează este modul în care prietenii gândesc cu adevărat despre tine și cât de puternice sunt acele prietenii”, și-a amintit Gates că i-a spus Buffett.
„Nu ești un leneș dacă iei o pauză”
A munci din greu poate duce la creșterea salariului sau la o urcare pe scara corporativă, dar nu ar trebui să o faci în detrimentul vieții tale. Gates a învățat acea lecție prea târziu, a spus el.
„Când aveam vârsta voastră, nu credeam în vacanțe. Nu credeam în weekenduri. Nu credeam nici că oamenii cu care lucrez ar trebui să să aibă (vacanțe și weekenduri)”, a spus el. Și-a urmărit chiar și angajații Microsoft, notând cine a rămas la birou târziu și cine a plecat devreme.
A fost nevoie să devină tată pentru a-și da seama că „în viață există mai mult decât muncă”, a menționat el.
„Nu aștepta ca mine, ca să înveți această lecție”, a spus el. „Fă-ți timp pentru a-ți hrăni relațiile. Pentru a sărbători succesele tale. Și să-ți revii după eșecurile tale. Luați o pauză când aveți nevoie. Luați-o mai ușor și cu oamenii din jurul vostru atunci când au nevoie de ea.”