Update articol:

Cine este Friedrich Merz, favoritul pentru a deveni noul cancelar al Germaniei?CNBC

Friedrich Merz/ Sursa foto: facebook.com/MerzCDU
  • Friedrich Merz este aproape de a deveni următorul cancelar al Germaniei într-un guvern condus de Uniunea Creștin-Democrată și de partidul său soră, Uniunea Creștin-Socială.

  • Merz a lucrat anterior ca judecător și avocat și a fost președinte al consiliului de supraveghere al BlackRock Germania.

  • Este văzut ca un politician de centru-dreapta, pro-business.

Friedrich Merz, un adept al migrației dure și rival de lungă durată al Angelei Merkel, este așteptat să devină următorul cancelar al Germaniei. Partidul său, Uniunea Creștin-Democrată, conduce sondajele alături de afiliatul său, Uniunea Creștin-Socială, cu doar câteva zile înainte de alegeri, scrie CNBC.

În septembrie, Merz a fost ales candidatul desemnat al partidului CDU pentru funcția de cancelar la alegerile federale din acest an, după ce a condus organizația și a condus grupul parlamentar de opoziție CDU-CSU din 2022. CSU este un partid regional care domină politica bavareză de decenii și formează o uniune cu CDU la nivel federal.

Înainte de a intra în politică, Merz, 69 de ani, a studiat dreptul și a lucrat mai întâi ca judecător, apoi ca avocat la Mayer Brown LLP. De asemenea, a ocupat funcții de conducere în diferite corporații importante, inclusiv BlackRock Germania și HSBC Trinkaus & Burkhardt, precum și în consiliile de administrație ale EY Germania, Borussia Dortmund și Deutsche Börse.

Merz este căsătorit și are trei copii. Se pare că deține două avioane, pe care le pilotează în timpul liber.

Merz spune că s-a alăturat CDU când era încă în școală, ajungând să conducă filiala locală a organizației de tineret a partidului. În 1989 și-a asumat rolul de membru al Parlamentului European pentru un mandat de cinci ani, înainte de a se alătura Bundestagului german timp de 15 ani.

Cea mai mare parte a carierei politice a lui Merz la începutul anilor 2000 a fost marcată de rivalitatea cu Angela Merkel, cei doi disputându-și pozițiile de conducere în CDU, precum și ale grupului parlamentar CDU/CSU. Merz a devenit mai întâi președinte și apoi șef adjunct al acestui din urmă grup după 2000.

El a demisionat din această funcție în 2004, observatorii de la acea vreme sugerând că acest lucru s-a datorat ascensiunii lui Merkel.

Tensiunile dintre Merkel și Merz persistă și în prezent, fostul cancelar german criticându-l luna trecută pe liderul CDU pentru colaborarea cu partidul de extremă dreapta Alternative fuer Deutschland la voturile parlamentare.

Merz, la fel ca CDU, urmează poziții politice de centru-dreapta și este văzut ca un politician conservator din punct de vedere social, pro-business.

Merz a pledat pentru scăderea impozitelor pe venit și pentru corporații, alături de reducerea birocrației pentru a stimula întreprinderile și inovarea și adaptarea condițiilor-cadru pentru industria din Germania pentru a stimula investițiile private.

El și-a împărtășit, de asemenea, obiectivul de a face Germania mai atractivă pentru startup-uri și a declarat că va crea un nou rol ministerial care să se concentreze pe digitalizare și inteligență artificială.

Liderul CDU a indicat, de asemenea, că ar putea fi deschis la reformarea regulii extrem de contestate de frânare a datoriilor din Germania, care limitează gradul de îndatorare pe care guvernul îl poate prelua și restricționează deficitul bugetar structural al guvernului federal.

Merz a fost foarte critic la adresa politicilor economice ale guvernului Olaf Scholz, sugerând că acestea sunt cauza declinului țării și solicitând schimbări majore.

Această poziție a inclus critici privind politicile economice care se concentrează prea mult asupra schimbărilor climatice, pe care Merz afirmă că le va schimba. Deși recunoaște în general criza climatică ca fiind o problemă, Merz a fost sceptic cu privire la unele acțiuni întreprinse pentru a o aborda, de exemplu construirea de turbine eoliene.

În ceea ce privește politica externă, Merz a sugerat, în timpul Conferinței de securitate de la München de la sfârșitul săptămânii trecute, că Germania ar trebui să își asume o poziție de lider mai puternică în Europa și a afirmat că războiul din Ucraina trebuie să se încheie în curând, indicând în același timp că ar fi deschis livrărilor suplimentare de arme către această țară în dificultate.

Cu toate acestea, Merz a evitat în mare măsură întrebările cu privire la planurile de cheltuieli pentru apărare ale Germaniei, în contextul dezbaterii dacă membrii NATO ar trebui să își majoreze finanțarea în acest domeniu.

O problemă politică delicată pentru Merz este imigrația. Acesta a pledat pentru măsuri de securitate sporite, deportări sporite și controale mai stricte la frontieră, criticând politicile actuale ale Germaniei în materie de azil și migrație pentru că sunt prea relaxate și prea lente și asociindu-le cu atacurile violente comise în țară de persoane care urmau să fie deportate.

Situația a ajuns la un punct culminant în ianuarie, când o moțiune fără caracter obligatoriu inițiată de Merz a fost susținută de AfD – marcând prima dată în istoria postbelică a Germaniei când o majoritate a fost obținută cu ajutorul extremei drepte.

BVB | Știri BVB

PREFAB SA (PREH) (19/06/2025)

Hotarari AGA E 19.06.2025

OMV PETROM S.A. (SNP) (19/06/2025)

Materie prima asigurata pentru productia de SAF in Petrobrazi

INTERCAPITAL SBITOP TR UCITS ETF (ICSLOETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025

INTERCAPITAL BET-TRN UCITS ETF (ICBETNETF) (19/06/2025)

Intarziere planificata in publicarea NAV oficial pentru 18 iunie 2025