Update articol:

Cine sunt milionarii americani pe care i-a învins Crenguţa Leaua în procesul Roşia Montană, la Tribunalul de la Washington

Compania minieră Gabriel Resources, listată la Bursa din Toronto sub simbol GBU,  are ca acționari semnificativi cinci fonduri de investiții cu sediul în SUA. Cumulat, acestea dețin 70,39% din acțiunile firmei canadiene, inițiatoarea proiectului Roșia Montană din Alba.

Statul român a câştigat procesul cu Gabriel Resources, apelând la consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE – Geneva şi casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu.  Avocatul Crenguţa Leaua are experienţă vastă în arbitraje internaţionale, iar Ștefan DEACONU are o experiență profesională de peste 20 de ani. Este profesor de drept constituțional și Sistem normativ al UE la Facultatea de Drept a Universității din București. În perioada 2005-2012 a deținut funcția de consilier prezidențial pe probleme juridice și șef al Departamentului Legislativ al Administrației Prezidențiale, iar anterior (2004-2005) a fost director în cadrul Senatului României. Potrivit presei, LDDP a câştigat până acum împreună cu LALIVE 5 procese de arbitraj pentru România, în valoare totală de peste 3 miliarde dolari: Rompetrol, Awdi, Micula 2, dosarul acţiunii în anulare Micula 2  şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro.

Acţionarii Gabriel Resources sunt:

  • Kopernik Global Investors, LLC -17.11%
  • Tenor Capital Management – 16.73%
  • Electrum Global Holdngs – 13.25%
  • Paulson & Co. Inc – 12.46%
  • The Baupost Group, LLC – 10.84%

* John Paulson – Paulson & Co. Inc

Paulson & Co. este fondul de hedging al cunoscutului miliardar american John Paulson.

John Paulson și-a făcut averea pariind împotriva creditelor ipotecare subprime în vârful bulei de credit din 2007. Firma sa de fonduri speculative, Paulson & Co., a fost înființată în 1994 și s-a bucurat de succes ca fond de nișă, până când Paulson a pariat pe scădere în 2007.

În iulie 2020, Paulson a anunțat că va returna capitalul investitorilor și va transforma fondul său speculativ într-un family office, activele scăzând la mai puțin de 11 miliarde de dolari, de la un vârf de 38 de miliarde de dolari în 2011.

Originar din Queens, Paulson a lucrat la mai multe firme, inclusiv Boston Consulting Group și Bear Stearns, înainte de a fonda Paulson & Co. Paulson a donat 400 de milioane de dolari Universității Harvard, unde a obținut un MBA, și 100 de milioane de dolari Universității din New York, unde şi-a dat licenţa.

Potrivit Forbes, are o avere de 3,5 miliarde USD. Este membru al Council on Foreign Relations (CFR).

Paulson a fost căsătorit din anul 2000 cu românca Jeni Zaharia (în prezent Jeni Paulson), cu care are doi copii. Între timp au divorţat.  

*   Thomas Kaplan – Electrum Global Holdings

Electrum face parte din grupul de companii controlat de celebrul investitor în proiecte aurifere, Thomas Kaplan.

Investitorul în resurse naturale Thomas Scott Kaplan (născut la 14 septembrie 1962) este un om de afaceri, filantrop și colecționar american de artă. Este cel mai mare colecționar privat de lucrări ale lui Rembrandt din lume.

Kaplan este președintele și directorul de investiții al The Electrum Group LLC, o firmă de investiții, consultanță și gestionare a activelor din New York, cu accent pe sectorul resurselor naturale. Din 2017, el este președintele Alianței Internaționale pentru Protecția Patrimoniului în Zonele de Conflict (ALIPH), o fundație cu sediul la Geneva înființată de Franța și Emiratele Arabe Unite.

Thomas Kaplan a devenit fascinat de mărfuri în calitate de doctorand care studia istoria la Universitatea Oxford, unde și-a scris disertația despre modul în care cererea de staniu și cauciuc a afectat contrainsurgența malaieză și modul în care mărfurile au influențat planificarea strategică în timpul Războiului Rece.

În 1993, a fondat Apex Silver Mines pentru a profita de prețurile în creștere ale metalului și a părăsit compania în 2004. A fondat Leor Exploration & Production în 2003 și a vândut zăcământul de gaze naturale al companiei pentru 2,55 miliarde de dolari în 2007, investind veniturile în aur și argint. Kaplan și-a dezvoltat reputația de a fi optimist în privința aurului și a prezis corect creșterea abruptă a prețului mărfurilor după Marea Recesiune.

Este președinte executiv al Panthera, o fundație dedicată conservării pisicilor sălbatice pe care a fondat-o împreună cu soția sa Daphne în 2006.

Este membru al Consiliului pentru Relații Externe, precum și al Consiliului Internațional al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy School.

* David (Dave) Iben – Kopernik Global Investors, LLC

Kopernik Global Investors a fost înființată în iulie 2013 de Dave Iben, membru director, fondator și director de investiții. Fondul are 42 de angajați, administrează aproximativ 6 miliarde de dolari și are sediul în Tampa, Florida, SUA. Kopernik este deținută în proporție de 100% de angajați.

În aprilie 2022, 14% din activele grupului aveau expunere pe Rusia. La acea vreme, compania spunea că activele pe care le gestionează au pierdut 700 de milioane de dolari din valoare, ca urmare a efectelor generate de războiul ruso-ucrainean. Totuşi, pierderile au fost acoperite ulterior de investiţiile din energie în alte ţări.

Din iulie 2012 până în martie 2013, Dave a gestionat portofoliul Global Value Long/Short Equity de 2,7 miliarde USD la Vinik Asset Management, unde a fost director și șef al echipei Global Value. Înainte de aceasta, Dave a fost co-fondator, director de investiții, co-președinte și manager principal de portofoliu al Tradewinds Global Investors, LLC, o firmă de investiții de 38 de miliarde de dolari (în februarie 2012). El a fost managerul de portofoliu pentru Global All-Cap, North American All-Cap și Global Long/Short, gestionând direct active de peste 20 de miliarde de dolari.

Dave a condus activitățile de investiții ale Tradewinds, inclusiv managementul portofoliului, cercetarea, tranzacționarea și managementul riscului și a fost recunoscut de publicații cunoscute, câştigând mai multe premii, cum ar fi Lipper.

  • Seth Klarman  – The Baupost Group

Legendarul investitor Seth Klarman conduce firma Baupost din Boston. Cu 30 de miliarde de dolari în administrare, Baupost este unul dintre cele mai mari fonduri speculative.

Miliardarul este un investitor cunoscut pentru analiza lui sobră și meticuloasă, pe care unii îl numesc următorul Warren Buffet. Klarman este văzut ca un expert în value investing. Cartea sa „Margin of Safety” se vinde cu până la 3.000 de dolari pe Amazon.

Este un filantrop pasionat, activele fundației sale au atins 640 de milioane de dolari.

Cândva donator important al Partidului Republican, Klarman l-a denunțat public pe Trump în 2016 și a contribuit la Partidul Democrat.

Este absolvent în 1982 al Harvard Business School (HBS). Klarman face parte din consiliul de administrație al Broad Institute. El este, de asemenea, vicepreședinte al consiliului de administrație al Spitalului Beth Israel. Este membru al consiliului de consilieri ai decanilor de la HBS, unde a fost lector principal pe investiții în valoare și a primit în 2011 Premiul Alumni Achievement Award al școlii. În 2020, a fost ales la Academia Americană de Arte și Științe. Klarman este co-președinte al Fundației Klarman Family.

  • Daniel Kochav – Tenor Capital Management

Daniel Kochav este partener și COO pentru Tenor Capital Management din octombrie 2005 și este membru al consiliului de administrație al Cyrq Energy, Inc., o companie de resurse geotermale, Empower Energies Inc., un dezvoltator C&I Solar, Crystallex International Corporation, și o serie de fonduri de investiții gestionate de Tenor Capital Management. Anterior, la Putnam Lovell NBF, Dan a fost responsabil pentru construirea de afaceri legate de fondurile speculative, inclusiv incubarea echipei care a format Tenor.

Înainte de a se alătura Putnam Lovell NBF, a fost director general la TD Securities din New York, responsabil pentru lansarea și gestionarea unui număr de afaceri, inclusiv Convertible Arbitrage, Index Arbitrage, Corporate Equity Derivatives și o afacere transfrontalieră de plasament privat structurat.

Daniel Kochav a fost membru al consiliului de administrație al Asociației de fonduri gestionate și și-a început cariera pe Wall Street la PaineWebber Inc. unde a fost vicepreședinte în grupul de plasamente private. Domnul Kochav a absolvit M.I.T. Sloan School of Management cu un Master în Științe în Management în 1985 și de la Universitatea Concordia din Montreal cu o licență în Comerț în 1983.

Din Consiliul Director al Gabriel Resources fac parte:

  • Jeffrey Couch

Jeffrey Couch este un director de servicii financiare cu o vastă experiență în sectorul resurselor naturale, care a consiliat și a strâns capital pentru clienți la nivel global, cu un accent deosebit pe piețele emergente. În prezent, Couch lucrează cu Orion Resource Partners, o firmă globală de capital privat axată pe minerit, cu peste 6 miliarde USD în gestiune. El a lucrat cu mai multe firme de servicii financiare din Europa, inclusiv a fost șeful Investment Banking Europe pentru BMO Capital Markets (Bank of Montreal) și a avut, de asemenea, funcții de senior banking de investiții în Credit Suisse Europe și Citigroup (Solomon Brothers). Couch are, de asemenea, experiență în consiliul public atât la Bursa de Valori din Toronto, cât și la Bursa de Valori din Londra și este director al Caldas Gold Corp. (TSX-V: CGC). El deține atât o diplomă de licență în afaceri, cât și o diplomă în drept.

  • Dag Cramer

Dag Cramer este CEO al Norn Verdandi Limited, o companie care oferă servicii de consultanță financiară și, de asemenea, CEO al BSG  (Beny Steinmetz Group) Capital Markets Limited. Cramer a lucrat pentru Anglo American PLC ca stagiar în management începând cu 1989, urmat de trei ani ca asistent executiv al vicepreședintelui și CFO. Rolurile sale de conducere ulterioare în cadrul acelui grup au inclus responsabilitatea pentru operațiunile de trezorerie ale grupului, precum și activitățile sale de investiții și activitățile de gestionare a riscurilor după listarea sa la Londra.

  • Anna El-Erian

Anna El-Erian, născută Stylianides, are 30 de ani de experiență pe piețele globale de capital și și-a petrecut o mare parte a carierei în domeniul bancar de investiții, capital privat și management și restructurare corporativă. Anna El-Erian și-a început cariera în dreptul corporativ alăturându-se firmei Webber Wentzel Attorneys în 1990, după ce a absolvit Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud. În 1992, s-a alăturat Investec Merchant Bank Limited unde s-a specializat în managementul riscului și a dobândit o experiență vastă în domeniile finanțării corporative și finanțelor structurate, fuziuni și achiziții, structurare, finanțare specializată și alte tranzacții bancare și de servicii financiare.

Anna El-Erian a fost, de asemenea, implicată în proiectarea și structurarea produselor financiare pentru instituții și corporații financiare. Din 1997, doamna El-Erian a fost implicată în restructurarea financiară a anumitor companii cotate la bursa Nasdaq și are cunoștințe extinse despre reglementările privind valorile mobiliare din Canada și SEC. Ea a lucrat intens în structurarea și implementarea tranzacțiilor financiare structurate și corporative în sectoarele minier, bancar și bio-științe.

Doamna El-Erian a fost anterior director și CEO al grupului de companii Surgical Spaces Inc. și a jucat un rol esențial în supravegherea strategiei naționale de expansiune în calitate de consolidator privat al asistenței medicale din Canada. Doamna El-Erian a fost anterior în consiliul de administrație al Eco Oro Minerals Corp. și este în prezent director al Altius Minerals, Altius Renewable Royalties, Entrée Resources și Sabina Gold & Silver.

Anna El-Erian este soţia lui Mohamed A. El-Erian, președintele Queens’ College, Universitatea din Cambridge. Din 2014, a ocupat funcția de consilier economic șef la Allianz, societatea-mamă a PIMCO, unde a fost director executiv și co-șef de investiții (2007-2014).

El este președintele Gramercy Fund Management, editorialist pentru Bloomberg Opinion și editor colaborator la Financial Times. Este profesor la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania și Senior Global Fellow la Institutul Lauder.

Dr. El-Erian a fost președinte al Consiliului de dezvoltare globală al președintelui Obama (2012-2017). A publicat pe scară largă artcole pe teme economice și financiare internaționale. Cartea sa din 2008, „When Markets Collide”, a fost un bestseller New York Times și Wall Street Journal, a câștigat premiul Financial Times/Goldman Sachs Business Book of the Year.

El-Erian a fost inclus pe lista de Top 100 Global Thinkers ai Politicii Externe patru ani la rând: pentru 2009, 2010, 2011, și 2012.

  • Ali Erfan

Ali Erfan are peste 20 de ani de experiență în roluri de conducere în industria de capital de risc și capital privat, inclusiv ca partener senior la 3i Group, Plc. Dl. Erfan este în prezent membru al consiliului de administrație și vicepreședinte al Grupului Electrum, precum și al mai multor companii din portofoliul Grupului Electrum. Domnul Erfan este, de asemenea, în prezent director al mai multor companii private și este consultant de management la IBH, o firmă de consultanță strategică. A fost membru fondator al consiliului de administrație al Leor Energy și, la începutul carierei, a fost antreprenor în tehnologie. Domnul Erfan are un MBA de la London Business School și un BA și un Master în Politică, Filosofie și Economie de la Universitatea Oxford. De asemenea, este membru al Fundației Kauffman pentru Capital de Risc.

  • Daniel Kochav 

Daniel Kochav este partener și COO pentru Tenor Capital Management din octombrie 2005 și este membru al consiliului de administrație al Cyrq Energy, Inc., o companie de resurse geotermale, Empower Energies Inc., un dezvoltator C&I Solar, Crystallex International Corporation și la o serie de fonduri de investiții gestionate de Tenor Capital Management. Anterior, la Putnam Lovell NBF, Dan a fost responsabil pentru construirea de afaceri legate de fondurile speculative, inclusiv incubarea echipei care a format Tenor.

  • James Lieber

James Lieber are o experiență de peste 25 de ani în managementul strategic al proiectelor și situațiilor internaționale complexe pentru corporații multinaționale, fonduri de investiții, organizații și persoane cu averi foarte mari  din Europa și Statele Unite. Domnul Lieber este fondatorul și președintele Lieber Strategies. Din 1997 până în 2004, dl Lieber a ocupat funcția de director de afaceri corporative la LVMH Moet Hennessy-Louis Vuitton S.E. A practicat dreptul la Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton din 1994 până în 1997. Dl. Lieber deține o diplomă de doctor în drept de la Northwestern University School of Law din Chicago, Illinois și un master în politici publice de la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, în Cambridge, Massachusetts. A primit diploma de licență în arte de la Universitatea Wesleyan din Middletown, Connecticut, cu distincții în istoria artei. Domnul Lieber este avocat admis să profeseze în statul New York și membru al Consiliului pentru Relații Externe. Dl. Lieber este director al unor companii precum LVMH Inc. și DFS Group, precum și al Stanhope Capital, un administrator de patrimoniu privat cu birouri la Londra, Geneva, Paris și New York. De asemenea, este director al Fundației franco-americane, membru al Consiliului de conservare al Panthera și prieten al Fundației pentru Patrimoniul Evreiesc.

Dragos Tănase

Dragos Tănase a fost numit în funcția de Președinte și Director General al Gabriel Resources pe 8 august 2018. Domnul Tănase este Director General al RMGC de 10 ani, funcție pe care o deține în continuare. Domnul Tănase s-a alăturat RMGC în februarie 2008, venind de la cel mai mare operator de comunicații prin cablu din România, UPC. În cadrul UPC, domnul Tănase a coordonat fuziunea a doi mari operatori de cablu, UPC și Astral, care au angajat o forță de muncă de 3.600 de oameni și a deținut funcția de CFO timp de 7 ani. Anterior, domnul Tănase – expert în management financiar – a lucrat în consultanță financiară și de afaceri, mai întâi la Ministerul de Finanțe și apoi cu Arthur Andersen.

Gabriel Resources a fost fondată în 1997, compania fiind construită cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.