Românca Jenica (Jenny) Paulson, soția fondatorului fondului speculativ John Paulson, l-a dat în judecată pentru cel puțin 1 miliard de dolari, susținând că acesta încearcă să ascundă miliarde de dolari în procesul de divorț, scrie Reuters.
Într-o plângere depusă joi la o instanță de stat din New York din Manhattan, Jenica Paulson a spus că soțul ei a creat și a finanțat în secret trei trusturi pentru a se asigura că va fi privată de partea echitabilă a activelor din căsnicia lor de 22 de ani.
„Doamna Paulson a fost o soție loială. Domnul Paulson a răsplătit devotamentul soției sale prin implementarea unui plan, pe o perioadă de nouă ani, pentru a izola bunurile dobândite în timpul căsătoriei și astfel de a restricționa accesul doamnei Paulson la ele,” se spune în plângere.
Documentul o descrie pe Jenica Paulson ca pe o soție care a cultivat „cu respect și cu grijă” relațiile de afaceri și sociale ale soțului ei, în timp ce se baza pe el pentru a se ocupa de finanțele familiei.
“D-na Paulson a acționat în orice moment încrezându-se în mod rezonabil pe expertiza evidentă a soțului ei, asigurată de el că acesta era un domeniu de care nu trebuie să se preocupe”, a spus ea. El a răspuns abuzând de încrederea ei, susține plângerea.
„În timp ce doamna Paulson era o soție loială, soțul ei nu a manifestat o asemenea fidelitate”, a spus ea în plângere.
Un purtător de cuvânt al lui John Paulson nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii, scrie Reuters.
Printre pârâţii în proces se numără administratorul Jeffrey Bortnick și o unitate a băncii JPMorgan Chase & Co (JPM.N), care servește ca administrator pentru două dintre trusturi. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze.
Pe lângă activele financiare, familia deține o colecție extinsă de proprietăți imobiliare, inclusiv o fermă în Aspen care a aparținut anterior unui prinț saudit și o proprietate din Hamptons cumpărată pentru 41 de milioane de dolari în 2008. John Paulson a făcut și investiții în Puerto Rico, cumpărând pachete majoritare la Hotelul Condado Vanderbilt, La Concha Renaissance Resort și St. Regis Bahia Beach Resort.
John Paulson, în vârstă de 66 de ani, are o avere netă de 4 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. El a cerut divorțul în septembrie anul trecut. Jenica Paulson împlinește 51 de ani luna aceasta, potrivit înregistrărilor publice. Au două fiice, de 19 și 17 ani. Jenica Paulson a spus că a aflat despre dosarul de divorț din presă, de la New York Post Six, precum și despre faptul că soțul ei se întâlnește cu dieteticianul de 34 de ani Alina de Almeida.
Presa a scris că noul cuplu s-a întâlnit vara trecută și că lucrurile au mers atât de bine încât locuiesc împreună în apartamentul elegant al lui John pe Fifth Avenue din Olympic Tower.
Potrivit plângerii, trusturile Paulson au fost create în 2001, 2006 și 2009 și includ active precum apartamentul lui John Paulson de pe Fifth Avenue din Manhattan și casa de vacanță din Aspen, Colorado.
Acuzaţiile Jenicăi Paulson împotriva soțului ei includ fraudă, transmitere frauduloasă și încălcarea obligației fiduciare.
John Paulson a obţinut o mare parte din averea sa pariind în 2007 și 2008 împotriva creditelor ipotecare subprime, al căror declin a fost un factor major în criza financiară globală din 2008. El mai deţinea în 2019 circa 1,9 miliarde de dolari în cadrul fundaţiei familiei Paulson.
John Paulson şi-a transformat firma de fonduri speculative Paulson & Co într-un birou de familie în 2020, activele scăzând la mai puțin de 11 miliarde de dolari, de la un vârf de 38 de miliarde de dolari în 2011.
Născută în Galaţi, Jenny Paulson, 51 de ani, şi-a întâlnit soţul cu mult timp înainte ca acesta să devină faimos. El a angajat-o ca asistentă la scurt timp după ce Jenny obţinuse azil politic în SUA şi, pe măsură ce se apropia de 45 de ani, a decis că a sosit momentul să se căsătorească, Jenny având „personalitatea îmbucurătoare pe care o căuta”, conform cărţii „The Greatest Trade Ever”, de Gregory Zuckerman.
„Jenny nu consuma alcool, nu fuma şi nu ieşea noaptea în oraş. Era o gură de aer proaspăt”, spune Paulson. El a invitat-o în oraş timp de un an, însă Jenny a insistat prin a-i spune că, mai întâi, trebuie să o concedieze şi să îi găsească un alt loc de muncă. Într-un final, a fost de acord să ia masa împreună şi, după mai bine de 200 de întâlniri, John şi-a găsit curajul de a o cere în căsătorie.
Potrivit prezentării cărţii Români şi românce care au schimbat lumea (vol.2). Jenny Paulson. Miliardara româncă din spatele lui Donald Trump, scrisă de Dan-Silviu Boerescu, destinul lui Jenny Paulson, cea mai bogată româncă din lume, este o poveste demnă de Cenușăreasa: “Dintr-o studentă care a fugit din țară în anii ʼ80 și care, efectiv, a făcut foamea o vreme, Jenny Paulson a ajuns să aibă o avere estimată la peste 15 miliarde de dolari.
Tânăra româncă a decis să plece din țară în SUA, unde o aștepta fratele ei, George, sportiv de performanță, care la rândul lui se refugiase în New York, fugind de la o competiție europeană. După ce a schimbat mai multe slujbe, ea l-a cunoscut pe miliardarul John Paulson în 1995, la un an după ce acesta își deschisese firma care avea să fie afacerea vieții lui. Avea nevoie de o secretara-asistență, iar româncă părea să poată face față cerințelor postului. La acea vreme, americanul avea 45 de ani, vârstă la care își construise o reputație de playboy în cercurile exclusiviste newyorkeze. Primii anii în serviciul magnatului nu au fost ușori pentru Jenny, acesta vărsându-și nervii în repetate rânduri pe asistenta sa, atunci când o afacere nu-i ieșea cum voia. Totuși, trei ani mai târziu, relația cu bossul ei avea să se schimbe decisiv. În 1998, John Paulson a decis să se așeze la casă lui. El a invitat-o pe Jenny în oraș. Femeia l-a refuzat, pe motiv că nu ar fi fost profesionist să iasă cu șeful ei. Paulson nu s-a dat bătut și, timp de mai bine de un an, a invitat-o pe româncă la masă. În cele din urmă, ea a acceptat să ia prânzul cu el. Așa a început o serie de mai bine de 200 de întâlniri în secret. Șase luni mai târziu, John Paulson a cerut-o de nevasta, iar femeia nu a mai avut puterea să-l respingă…
Peste ani, românca și soțul ei aveau să insiste pe lângă Donald Trump (cel care la începutul anilor ʼ90 a vrut să cumpere Casa Poporului, pentru a o transformă în cel mai mare cazinou din lume, dar oferta să a fost refuzată) pentru că acesta să devină candidat la președinție. Iar rezultatul se cunoaște!”
Cauza este Paulson v Paulson et al, Curtea Supremă a statului New York, județul New York.