Update articol:

Ciprian Diaconu: Soluţiile propuse la CMDM 2021  contează în evoluția sistemului energetic către o reziliență sporită

Soluțiile propuse în cadrul conferinţei “Condition Monitoring Diagnostic and Maintenance Conference 2021” contează în evoluția sistemului energetic către o reziliență sporită, în care energia verde va există într-o sinergie perfectă cu soluțiile inteligente, ne-a declarat Ciprian Diaconu, președintele CIGRE România.

Cea de-a șasea ediție a Conferinței internaționale– CMDM 2021 (Condition Monitoring Diagnostic Maintenance) a fost organizată în perioada 11-13 octombrie, de CNR – CIGRE, având ca parteneri Transelectrica, Universitatea „Politehnica” din București – Facultatea de Inginerie Electrică și Comisia pentru energie a Departamentului de Științe Tehnice a Academiei Române.

Domnul Diaconu ne-a spus: «Evenimentul Internațional organizat de Comitetul Național Român CIGRE cu sprijinul Transelectrica “Condition Monitoring Diagnostic and Maintenance Conference 2021” aflat la a VI-a ediție, asociat cu Colocviul CIGRE “Challenges for Future Digital Substations end Equipment în the Future”, a pus în evidență soluții și tehnologii noi pentru problemele cu care se confruntă Sistemele Electroenergetice de pretutindeni.

Cele 7 tutoriale și 50 de lucrări, prezentate cu această ocazie, materiale de un înalt nivel tehnic și științific, au abordat teme diverse din domeniul retelelor inteligente, managementul activelor, digitalizarea sistemului energetic, integrarea surselor regenerabile și a stocării energiei electrice etc.

Preocupările generale privind decarbonarea, accesul la energie electrică, calitatea serviciului public, liberalizarea piețelor, descentralizarea surselor de energie și digitalizarea și-au găsit locul în lucrările conferinței alături de subiecte interesante pentru toți cei implicați în sistemul energetic de cunoaștere și de menținere în funcțiune a echipamentelor costisitoare o durata de timp cât mai mare. Au fost prezentate lucruri cu caracter teoretic, dar mai ales experiență practică în diverse aplicații.

Avem convingerea că soluțiile prezentate și discutate sunt și vor fi realizate cu succes în anii următori și că inginerii pot rezolva orice problemă”.

Evenimentul, organizat în sistem hibrid,  s-a bucurat de o audiență remarcabilă, cel puțin la nivelul edițiilor anterioare, deși prezența fizică a fost restricționată dramatic. În cele 2 zile și jumătate de prezentări și dezbateri au participat fizic în sala The Diplomat a hotelului Athenee Hilton din București, circa 30 persoane din România, Portugalia, Germania, Arabia Saudită.

În mediul on-line, participarea a fost impresionantă, peste 150 persoane simultan din țări precum România, Germania, Austria, Elveția, Franța, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Canada, Statele Unite, Israel, India, Japonia, Norvegia, Suedia, Polonia, Africa de Sud etc. Au existat peste 2800 accesări pe canalele media care au difuzat evenimentul on-line.

Domnul Diaconu ne-a mai precizat: “Au participat specialiști din rândul utilităților din energie, mediul academic, producători de echipamente și furnizori de soluții. De remarcat este prezența tinerilor grupați în organizația CIGRE Next Generation Network România și în care ne punem speranța că vor contribui la dezvoltarea sistemului energetic. Din păcate, spațiul expozițional a fost destul de redus, datorită restricțiilor impuse de pandemie.

Referitor la ce s-a discutat, o scurtă enumerare a subiectelor nu este suficientă pentru a înțelege dimensiunea acestui eveniment.  Încercând să sintetizăm tematica prezentărilor, regăsim următoarele subiecte:

  • Extinderea duratei de viață a echipamentelor de înalta tensiune și a transformatoarelor de putere;
  • Exploatarea stațiilor electrice folosind roboți , drone și senzori;
  • Măsurarea și diagnosticarea echipamentelor privind nivelul descărcărilor parțiale, umidității, calității mediilor electroizolante, vibrațiilor, analiza răspunsului în frecvență;
  • Echipamente secundare, automatizări, digitalizarea instalațiilor electrice
    -soluții pentru generarea distribuită și sisteme off-grid prin folosirea electronicii de putere;
  • Smart Metering și funcționalitățile noi, realitatea augmentată în aplicații energetice.

Preocupările comune ale experților internaționali din 4 continente au condus la dezbateri în timpul sesiunilor dar și în pauze”.

Principalii speakeri au fost:

-Dan Drăgan – secretar de stat Ministerul Energiei
-Adrian Moraru – membru Directorat Transelectrica
-Koji Kawakita – Japonia, președinte comitet studii CIGRE “Stații electrice”
-Pascal Mueller – Elveția, președinte comitet studii CIGRE “Transformatoare”
-Mihai Marcolt – președinte organizație Next Genertion Networks CIGRE România
-Ciprian Diaconu – președinte Comitet Național Român CIGRE, membru al Steering Committee CIGRE

Cele 7 tutoriale au fost prezentate de:
-Nicolaie Fântână – Germania;
-Pascal Mueller – Elveția;
-Ștefan Tenbohlen – Germania (TU Stuttgart);
-Joao Gomes Moța – Portugalia;
-Bruce Pahlavanpur – Marea Britanie
-Marius Grisaru  – Israel
-Mihaela Albu – România

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)