Update articol:
Forumul România Digitală

Ciprian ZAMFIRESCU, Vodafone: PNRR ar putea să transforme statul român într-un purtător de inovație – video

Ciprian ZAMFIRESCU, Digital Transformation & Innovation Manager, Vodafone România Ciprian ZAMFIRESCU, Digital Transformation & Innovation Manager, Vodafone România
  • Intervenţia domnului Ciprian ZAMFIRESCU, Digital Transformation& Innovation Manager Vodafone România, în cadrul Forumului România Digitală

 

Cum vedeți dumneavoastră digitalizarea României?

Ciprian ZAMFIRESCU: Trăim niște vremuri foarte interesante, în ceea ce priveşte digitalizarea.

În opinia mea, PNRR reprezintă o oportunitate „once in a generation”, deoarece aceste fonduri ar trebui să ne ajute să ajungem într-un moment în care să  comparăm cu mândrie raportul DESI cu realitatea (n.r. momentan, România se plasează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale – DESI). Nu aş vrea să amintesc cifrele DESI, pentru că aş vrea să privesc spre viitor și să ne mobilizăm cu toții pentru acest obiectiv.

 

În PNRR există un cuvânt cheie – redresare, ceea ce ne duce spre o reflexie, în sensul că va trebui să aducem acele minusuri pe care le-am identificat în punctul T0, dar în paralel să construim și să punem România pe un podium al inovației.

Să vă dau câteva exemple, deoarece potențialul este imens.

PNRR este o oportunitate unică, o gură de oxigen pentru toată lumea, dar vine la pachet cu niște angajamente, nu financiare, pentru că banii vin spre noi, este voba de angajamente în sensul de a lucra împreună. Statul român să invite la negocieri și la consultări mediul privat. De asemenea, mediul privat să ajute statul român și toate aceste consorții, pentru a duce proiectele la un grad de realizare mare.

Din perspectiva mea, deoarece lucrez în domeniul transformării digitale și inovației, PNRR ar putea să transforme statul român într-un purtător de inovație.

Consorțiile care vor aplica pentru fondurile PNRR vor fi formate din companii din mediul privat, dar va participa și mediul academic. Eu vă vorbesc astăzi și din calitatea de colaborator cu mediul academic, sunt implicat în colaborarea Vodafone cu Politehnica București, cu Institutul de Cercetare din Cluj. Investim periodic în această zonă și am descoperit oameni foarte talentați, cu mult potențial.

Putem avea beneficii fantastice dacă vom pune la aceeași masă inteligența, experiența, cunoștințele din cadrul corporațiilor și mințile strălucite din zona academică. Împreună am putea să ducem proiectele mai departe și să le implementăm.

Foarte multă lume se duce cu gândirea spre proiecte foarte mari, dar și proiectele mici sunt extrem de valoroase, pentru că acestea aduc beneficii mai rapid și dau, astfel, încredere.

Ar trebui să încurajăm companiile, instituțiile, pe toată lumea care este eligibilă în zona de PNRR, să aplice pentru astfel de fonduri, să realizeze proiecte, să producem echipamente, să creăm servicii, să avem un produs de țară.

Importăm foarte mult, dar noi avem potențial și de producție. Știm să scriem soft, companiile din străinătate își fac subsidiare în România, lucrăm în proiecte cross naționale.
De ce să nu construim propriul produs? Aici intervine zona de inovație la care m-am referit mai sus – cercetarea şi dezvoltarea, împreună cu ministerul și cu firmele private ar trebui să fie implicate şi să promoveze acest lucru.

Văd progres foarte mare, văd speranță, văd optimism și, la rândul meu, sunt o persoană optimistă și sunt dispus să ajut în sectorul acesta.

Ce ne mai puteţi spune despre zona de inovaţie? 

Ciprian ZAMFIRESCU: Tot pe zona PNRR aș vrea să mai dau un exemplu în această zonă. Open RAN este un subiect foarte interesant care, teoretic, se poate regăsi în PNRR și care va flexibiliza zona tehnică pentru rețelele de telecomunicații.

În acest moment, rețele de telecomunicații au acoperiri naționale, sunt acei piloni de structură metalică, pe blocuri sau pe diferite configurații care sunt construiți cu o soluție de tip „kit” de la un producător de echipamente.
În momentul în care apare această nouă idee inovatoare, Open RAN, operatorii de telecomunicații vor avea șansa să lucreze cu mai mulți astfel de producători de echipamente și să își deschidă interfețele, să flexibilizeze această tehnologie.
Acest lucru aduce niște avantaje, în primul rând eficiența costurilor, dar prin asta creşte şi concurența. Avem companii în România și în străinătate care și-ar dori să lucreze cu operatori, să realizeze ei acea bucată de software prin care echipamentele să comunice între ele.

De asemenea o să avem eficiență energetică, pentru că operatorul își va putea alege cel mai bun echipament, îl poate testa, mai ales în contextul acesta al preţului energiei.

În plus se deschid noi oportunități și inclusiv locuri de muncă, pentru că va fi un consorțiu de mai mulți astfel de producători și vendori care lucrează la o soluție pe care un operator o va scala la întreaga rețea.

Dau un exemplu foarte punctual din Vodafone Anglia care a pornit la începutul anului primul site de tip Open RAN. Ei au în plan ca, până în 2027, să construiască până la 2500 de astfel de site-uri ca să atingă o ambiție a guvernului din UK. Acest lucru este absolut fabulos.

Împreună eu cred că avem șansa să construim în România niște centre de cercetare și dezvoltare pentru testarea soluțiilor. În momentul în care vii cu astfel de echipamente și le pui cap la cap soluția trebuie testată, implementată și scalată la nivelul întregii rețele.

Care considerați că va fi impactul social al tehnologiei 5G?

Ciprian ZAMFIRESCU: 5G va avea un impact masiv. Ne va schimba cumva modul în care trăim în acest moment și modul în care societatea va lucra, va relaționa.

Am făcut un experiment. În martie 2020, o simplă căutare pe Google a sintagmei 5G a returnat, în câteva milisecunde, 143 de milioane de rezultate. După aproape doi ani, în aprilie 2022, am repetat căutarea şi am avut 3,63 miliarde de rezultate pentru aceeaşi sintagmă.

Asta înseamnă o creștere de 25 de ori a interesului, ceea ce înseamnă că trebuie să fim pregătiți, iar  această tehnologie va crea fundamentul pentru alte tehnologii.

În opinia mea, 5G este un fundament esențial și nu poate lipsi în viitorul apropiat pentru a activa alte tehnologii care până acum au fost ținute într-un laborator, într-un sertar sau într-un spațiu mult mai mic, pentru că 5G, prin această conectivitate, le va da șansa să fie scalate la întreaga țară.

5G vine cu viteze uriașe, avem deja 5G în România în anumite locuri. Am observat cu toții că există viteze superioare, însă cel mai important lucru este modul în care două sisteme interacționează între ele cu ajutorul tehnologiei 5G și aș vrea să merg la un exemplu care să ne formeze o imagine despre viitor.

În momentul de față, dacă vrem să ne cumpărăm o mașină care să aibă absolut toți senzorii posibili – să fie o mașină care să meargă singură, să urmărească marcajul rutier etc.- este foarte important ca mașina să fie de ultimă generație, dar costurile sunt foarte ridicate, sunt niște producători de top care oferă așa ceva.

Dar cum ar fi dacă mașinile noastre, printr-o investiție minimală, sau mașinile viitorului vor avea deja niște echipamente instalate care vor acționa la fel ca mașinile foarte scumpe pe care nu ni le permitem în acest moment. Cum putem să facem acest lucru? Cu ajutorul 5G acest lucru va fi posibil.

Același lucru este valabil și pentru mașinile cognitive. Sunt mașini care vor vorbi între ele, deja există experimente. Dacă mașinile care vor merge pe un deal simt că există gheață sau polei, conectate la 5G, vor primi un semnal şi nu te vor lăsa să accelerezi sau să faci o manevră nepotrivită în acel sector de drum.

De asemenea, 5G va intra foarte mult și în zona de drone. Chiar am finalizat și am lansat un proiect de curând prin care, împreună cu Salvamont, am dus 5G în zona de munte, în zonele foarte greu accesibile, pentru a salva vieți omenești. Am făcut asta dintr-o dronă, un echipament super compact care este parte integrantă dintr-o misiune de salvare, ridicând o dronă, procesând toate datele într-o mini-remorcă, aducând datele prin satelit și transmițând toate aceste informații la telefonul mobil printr-o antenă conectată la o dronă.

5G va fi în parte componentă în toate fabricile. Acum doi ani, în Germania, la o conferinţă Siemens, oamenii au spus că au nevoie de roboți, vor ca toate liniile de asamblare din fabrici să se transforme în roboți care să comunice între ei, roboți wireless. Cum faci acest lucru? Cu ajutorul 5G.

De asemenea, în domeniul aviației, comunicațiile radio vor înlocui acele fire. Prin redundanță radio, partea de comunicații radio va fi mult mai bună și mai sigură decât acele cabluri care uneori se strică.

Tot în zona de inovație, ne așteptăm să existe reglementarea necesară pentru a permite autostrăzi virtuale pentru drone, deoarece aceste echipmente și-au arătat capabilitatea și capacitatea de a face anumite lucruri în mediul rural sau extraurban. Momentan sunt operațiuni destul de limitate în mediul urban, deoarece legislația trebuie pusă la punct împreună cu Uniunea Europeană și cu toate agențiile aferente.

Dar partea de rețele va fi parte componentă din aceste tipuri de autostrăzi, pentru că dronele vor putea fi folosite pentru a ne livra lucruri, pentru a interveni în misiuni de salvare foarte dificile, pentru a descongestiona, a transporta și așa mai departe.

Întorcându-ne un pic în zona de digital și în zona de smart cities, cum ar fi dacă, zburând câteva zile cu o dronă deasupra unui oraș din România, am putea folosi niște softuri de inteligență artificială și am putea să facem un inventar al tuturor clădirilor din oraș, al tuturor gropilor din asfalt, al tuturor copacilor, băncilor și stâlpilor de luminat și la sfârșit, introducând datele într-o formulă, am putea afla cât ne-ar costa să reparăm toate gropile din acel oraş, de exemplu. Aşa s-ar putea face mult mai rapid bugetul, de pildă, pe lângă beneficiul identificării într-un mod mult mai facil a acestor nevoi.

Dronele sunt folosite în cel puțin 7 industrii în România, dar se vor dezvola şi mai mult în viitor.

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (17/08/2022)

Publicarea numarului total al actiunilor emise si al drepturilor de vot asociate

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/08/2022)

Inceperea primei etape a programului de rascumparare actiuni proprii

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/08/2022)

Incetarea temporara activitate platforma Borzesti

SOCEP S.A. (SOCP) (17/08/2022)

Convocare AGA O & E 27/28.09.2022