Update articol:

Cipru este în alertă, în timp ce o pată de petrol siriană se răspândește în Marea Mediterană

https://twitter.com/SanaAjel/status/1430475083848486914/photo/4

Autoritățile din Cipru monitorizează o scurgere de petrol care provine de la o centrală electrică de pe coasta mediteraneană a Siriei și care ar putea afecta în curând insula, potrivit BBC.

Presa de stat siriană a declarat săptămâna trecută că a avut loc o deversare de la rafinaria de petrol Baniyas. Imaginile prin satelit au arătat că pata de petrol s-a răspândit spre nord de-a lungul coastei sirine înainte de a se îndrepta la est, spre Cipru. Se pare că mâine va atinge Peninsula Karpas, controlată de Turcia.

Premierul Ciprului de Nord a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca această scurgere de petrol să nu provoace și alte daune și că va primi asistență și din partea Turciei. Guvernul cipriot a declarat că este gata să ofere ajutor la cerere.

Guvernul Siriei a declarat marţea trecută că a avut loc o scurgere accidentală dintr-un rezervor de combustibil la centrala termică Baniyas, care se află într-o parte a țării devastată de război aflată sub controlul său. A doua zi, agenția de știri Sana, administrată de stat, a raportat că scurgerea de petrol a ajuns lângă orașul Jableh, la aproximativ 20 km (12 mile) spre nord.

Echipele au început să curețe petrolul din zonele stâncoase de pe coastă, aplicând nisip pentru a absorbi combustibilul, precum și mașini care utilizează aspirația.

Imaginile satelitului Sentinel-1 din Europa au arătat între timp că pata se răspândise de-a lungul coastei, ajungând aproape de orașul Latakia și acoperind aproape 150 km pătrați (58 mile pătrate) de mare.

Oficialii sirieni au minimizat amploarea deversării, în timp ce curățenia a continuat în weekend, șeful Direcției Generale a Porturilor Siriene a declarat televiziunii de stat că această cantitate de combustibil care s-a scurs „nu a fost mare”.

Guvernul cipriot a emis luni un avertisment cu privire la scurgere, ca răspuns la noile imagini prin satelit, care arătau că a crescut ca dimensiune și că era aproape de Cape Apostolos Andreas.

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a declarat agenției de știri Anadolu că „mobilizează toate mijloacele disponibile, pentru a evita un dezastru ecologic”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022