Update articol:

CITR, reacție la contestarea lui Michael Topolinski a licitației pentru Fabrica de țigarete: Instanța a decis definitiv că motivele de descalificare ale Tabogo Property, invocate de CITR, au fost legitime

În legătură cu articolul: Tabogo Property, deținută de Michael Topolinski, contestă a treia licitaţie pentru Fabrica de țigări Belvedere câștigată de SIF Banat-Crișana pentru 33,59 milioane euro, CITR dorește să facă următoarele precizări pentru corecta informare a publicului.

  

  1. „Acum, Tabogo Property susține că a câștigat licitația pentru terenul de 62.500 mp încă din mai 2020, înainte de a fi descalificat în mod nejustificat de administratorul judiciar CITR. Prin urmare, a contestat decizia în instanță. Această contestație este suspendată temporar și nici măcar nu a avut o audiere în primă instanță. Dat fiind faptul că astfel de litigii pot dura adesea câțiva ani înainte de a fi finalizate, decizia CITR de a organiza o nouă licitație în aceste circumstanțe ridică semne de întrebare.”

 În legătură cu această afirmație, CITR precizează:

Tabogo Property a fost descalificat la prima licitație din data de 06.03.2020. A contestat în instanță descalificarea pentru această licitație din data 06.03.2020 (dosar 7329/3/2020 la Tribunalul Bucuresti Secția a VII – a Civila și 7329/3/2020 /a1 la Curtea de Apel), iar instanța a decis definitiv (decizia civila 695/29.04.2022 pronunțată de Curtea de Apel București) că motivele de descalificare invocate de CITR au fost legitime. Acestea au fost:

  • Lipsa plății garanției de participare la licitație,
  • Lipsa procurii speciale pentru Michael Topolinski, necesară conform regulamentului,
  • Nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă,
  • Solvabilitate: CITR a constatat că ofertantul nu este solvabil în raport cu prețul bunului.

Pentru a justifica lipsa garanției, Tabogo Property a invocat faptul că este creditor și conform regulamentului nu trebuie să achite garanție. Ambele instanțe au stabilit că acesta trebuia să achite garanția neavând calitatea de a prelua activul în contul creanței, activul fiind garantat în favoarea First Bank.

La cea de a doua licitație care a avut loc în 15.05.2020, societatea Tabogo s-a înscris în aceleași condiții ca la prima licitație. A fost descalificată pentru: lipsa achitării garanției de participare și nedepunerea unui document anexat caietului de sarcini în forma corectă.

Prin urmare pentru a doua licitație litigiul recent repus pe rol – 11707/3/2020 – vizează cel puțin aceeași chestiune principala a lipsei garanției de participare și aceleași argumente invocate de Tabogo Properties și astfel beneficiază în acest moment de autoritate de lucru judecată la primul dosar. În acest sens, considerând soluționată problema, CITR a decis organizarea celei de-a treia licitații, la data de 18 mai 2022.

Și în acest caz societatea Tabogo Property a fost descalificată pentru lipsa plății garanției de participare si neîndeplinirea condițiilor de solvabilitate, aspecte care se bucură deja de autoritate de lucru judecat conform sentinței sus-amintite din primul dosar.

  1. Sunt surprins că CITR a organizat o licitație de 33,59 milioane de euro pentru teren cu un preaviz de doar 2 săptămâni și jumătate, în contextul în care a doua licitație pentru teren este departe de a fi clarificată, iar InterAgro a fost recent condamnat penal pentru înșelăciune alături de Ioan Nicolae și un sechestru DNA a fost înregistrat în Cartea Funciară.”

În legătură cu această afirmație, CITR precizează următoarele:

Interagro SA – în calitatea de persoana juridică – a fost condamnată pentru evaziune fiscală și nu pentru înșelăciune. În acest moment nu există sechestru DNA asupra loturilor din Regie. A existat un sechestru înscris greșit de Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) după soluționarea definitivă a procesului penal, dar în urma constatării erorii, acesta a fost înlăturat.

 

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/09/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017(R) 05.05.2023_29.09.2023

CEC 2028 EURO (CECRO28E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25E) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023

CEC BANK SA (CECRO25) (29/09/2023)

Modificare calendar financiar 2023