Update articol:

Cîţu: Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu plătească factura la energie sau gaze şi să nu aibă penalităţi. Sper ca Guvernul să creeze cadrul legal. Înainte să venim cu soluţiile, le agreem în coaliţie

Citu Sursa foto: Facebook

Preşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat că nu există un cadru legal prin care românii să nu îşi poată plăti facturile la energie sau gaze şi să nu sufere penalităţi, potrivit news.ro. El a adăugat că trebuie creat un cadrul legal de către Executiv, printr-o ordonanţă de urgenţă, de exemplu care să poată amâna astfel de plăţi. El a mai spus că trebuie să existe o înţelegere în coaliţie, înainte să fie propuse astfe de soluţii. Referitor la unele măsuri propuse de Marcel Ciolacu, Cîţu a precizat că trebuie ca cei din coaliţie să fie atenţi la ce mesaj transmit pentru a exista şi susţinere în buget pentru astfel de propuneri. Liderul liberalilor a adăugat că numirile la conducerea unor instituţii precum ANRE trebuie făcute pe bază de competenţă.

„E o criză care a pornit din exterior, nu ţine de economia României. În toată lumea nimeni nu a fost ocolit de criză, chiar şi ţările care produc energie. Nu vreau să mă refer la o măsură în sine. Eu vreau să spun că atunci când am luat acele decizii în 2020, care s-au dovedit a fi bune, eu sunt mai pragmatic. Vreau să mergem întâi să ne uităm să vedem ce se întâmplă şi apoi să luăm măsurile. Acum vorbesc din perspectiva economistului care să vină cu soluţii. Liberalizarea preţurilor cred că a fost decisă în mandatul lui Năstase. Nu, eu sunt un liberal convins şi cred că preţurile într-o economie trebuie determinate de piaţă. Problema e că e nevoie de reglementatori într-o piaţă liberalizată pentru că acesta e rolul lor să îi tragă de urechi şi să-I penalizeze dacă nu respectă regulile. Legislativul a făcut. A venit cu nişte soluţii. Haideţi să vedem dacă aceste soluţii dau rezultate, dar numai după ce verificăm dacă a fost respectată legislaţia în vigoare. Din punctul meu de vedere eu cred că nu, cred că am văzut oameni în funcţii de conducere, de reglementatori care nu au competenţă. Eu cred că trebuie să mergem mult mai mult către competenţă. ANRE e în subordinea Parlamentului. Ştiţi foarte bine că nimeni nu se uită atent când vin aceste rapoarte de activitate. Cred că ar trebui să ne uităm mai atent la aceste raporte”, a afirmat Florin Cîţu, joi la Antena 3.

El a adăugat că trebuie creat cadrul legal pentru a putea fi amânată plata facturilor pentru români, fără a plăti penalităţi, la fel cu a fost creat cadrul legal pentru amânarea plăţii ratelor.

„Aici trebuie să fim foarte atenţi şi la mesaj, pentru că nu putem plăti toate facturile pentru toată lumea. Asta înseamnă să luăm de la unii şi să dăm la alţii şi nu ajungem nicăieri. Trebuie să vedem care este consumatorul vulnerabil. Dar dacă avem mesaje populiste şi venim cu tot felul de idei pe piaţă, e complicat să venim cu o soluţie care să rezolve problema. Nu există un cadru legal care să le permită românilor să nu plătească factura şi să nu aibă penalităţi. Eu sper ca Guvernul şi premierul să vină cu un cadru legal. Vă aduc aminte când nu a fost plătită rata la banca, amânarea ei cu un an de zile. Înainte am venit cu un cadru legal. Trebuie să fim foarte atenţi aici, dacă Executivul vine cu o OUG prin care va spune că nu se plătesc penalităţi la facturi sau permitem facturilor să fie plătite până în septembrie. Deci sunt soluţii, dar înainte să venim cu soluţiile, le agreem în coaliţie. Vom avea o discuţie în coaliţie în zilele următoare. Dar e o măsură care vine în afara programului de guvernare, e  o măsură nouă şi atunci trebuie să venim în coaliţie. Aş vrea să nu mai aruncăm pe piaţă soluţii care au impact prea mare asupra bugetului. Şi mie îmi e foarte uşor să scriu pe Facebook să scriem că vreau să mărim pensiile cu 45-50% şi apoi să spun eu vreau, dar cei din coaliţie că nu vor. Eu fac un apel la colegii de coaliţie la calm, mergem în coaliţie, găsim soluţia cât mai rapid şi apoi venim şi o prezentăm românilor”, a explicat liderul PNL.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, la Antena 3, despre o posibilă reducere a TVA şi la alimente, că „poate 5% este posibil, ca şi pentru energie şdi gaze, cu aplicare de la 1 februarie” şi a precizat că „o plafonare a preţului la alimentele de baza e mai corectă în această perioadă, categoric limitativ”.

Dan Vîlceanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat joi că implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement.

El a mai precizat că nu a avut o discuţie în Guvern pe marginea acestui subiect. O altă măsură ce s-ar putea lua este de a plafona preţurile, însă ministrul afirmă că măsura ar duce la dispariţia unor produse de pe raft, pentru că preţul de producţie al unor produse ar fi mai mare decât preţul de vânzare.

BVB | Știri BVB

JUDETUL TIMIS (TIM28) (21/03/2023)

Plata cupon 48, rambursare rata principal 48 si calcul rata dobanda pentru cuponul 49

CARBOCHIM S.A. (CBC) (21/03/2023)

Convocare AGA O & E 26/27 Aprilie 2023