Update articol:

Cîţu: Și Moody’s, la fel ca celelalte doua agenții de rating, folosește legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ

Sursa: Facebook

Voi face tot ce este posibil ca, la următoarele evaluări ale agenţiilor de rating, România să revină la perspectivă stabilă sau chiar direct la pozitiv, a scris, sâmbătă, pe propria pagină de Facebook, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

“Agenția de rating Moody’s a PĂSTRAT rating-ul României și a schimbat perspectiva de la stabil la negativ.

La fel ca Standard and Poor’s și Fitch agenția de rating Moody’s spune două lucruri:

– finanțele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste (S and P – creșterea nesustenabila a cheltuielilor din ultimii trei ani, Fitch-“poor fiscal management în recent years
…despite efforts by the current administration (în power since November 2019) to improve fiscal management”)

– legea pensiilor trecută prin Parlament de Ciolacu și PSD fară niciun fel de sursa de finanțare.

Și Moody’s, la fel ca celelalte doua agenții de rating, folosește legea pensiilor ca motiv principal pentru schimbarea perspectivei la negativ. Legea pensiilor adaugă la cheltuieli în buget 10 miliarde lei în 2020 și 30 miliarde lei în 2021.
(The two key drivers for the change of the outlook to negative are:
A structural deterioration in public finances compounded by an increase in long-term liabilities that relate to the 2019 pension reform – raport Moody-s )

În ciuda efoturilor pe care le-am făcut din Noiembrie 2019 de a recâștigă încrederea investitorilor încă decontam ticăloșiile și populismele aprobate fară discernământ în ultimii trei ani de socialiștii lui Ciolacu.

Acest lucru TREBUIE să fie CLAR pentru toți romanii- ÎNCĂ plătim factura celor trei ani de guvernare ticăloasă și iresponsabila. Daca Ciolacu și PSD ar fi fost mai responsabili Romania se împrumută astăzi cu ce puțin 1 punc procentual mai puțin la fiecare scadenta și economiseam sute de miloaone de lei lunar. PSD ar trebui să plătească acești bani înapoi.

Dar nu este totul pierdut. Comunic zilnic cu investitorii și piețele internaționale și le garantez că voi continua să administrez finanțele romanilor cu precauție și responsabilitate. Acest lucru s-a văzut atunci când am reușit să împrumut sume record de pe piețele internaționale la cele mai mici costuri de până acum pentru Romania.

În același timp apreciez că TOATE agențiile de rating au făcut o distincție CLARA intre modul iresponsabil și ticălos prin care au fost administrate finanțele publice de socialsti și modul precaut și responsabil pe care l-am implementat din noiembrie 2019.

Agenția Moody’s a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit  perspectiva de țară de la stabilă la negativă

 

Am înțeles avertisementul agențiilor de rating. Le asigur că vom continua exact pe drumul pe care am pornit.
Iar pe romani îi asigur că voi lua masurile necesare în așa fel încât să nu existe niciun fel de problema în finanțarea deficitului și implicit plata facturilor statului la timp, chiar și în condițiile în care avem aceste aprecieri din partea agențiilor de rating.

În plus, voi face tot ce este posibil că la următoarele evaluări ale agențiilor de rating Romania să revină la perspectiva stabila sau chiar direct la pozitiv”, a precizat Cîţu.

Agenția de rating Moody’s a PĂSTRAT rating-ul României și a schimbat perspectiva de la stabil la negativ. La fel că…

Publicată de Florin Cîţu pe Sâmbătă, 25 aprilie 2020

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (04/10/2022)

Renuntare mandat membru al Comitetului de Audit

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (04/10/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

Erste Group Bank AG (EBS) (04/10/2022)

Notificare - detineri < 5%