Update articol:

Cîţu: Vom creşte pensiile pe calendarul pe care ni l-am asumat; România nu îşi permite o majorare de 40%

Sursa foto: facebook.com

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că România nu şi-a permis în 2020 şi nu îşi permite nici în acest an o majorare a pensiilor cu 40% şi că Guvernul va creşte pensiile în baza calendarului pe care şi l-a asumat.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care, miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional.

“România nu şi-a permis permis anul trecut, nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. Dar, în acest moment, legea merge la promulgare către domnul preşedinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Cred că vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja…, Guvernul precedent şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Asta este varianta pe care mergem noi”, a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a menţionat că acest calendar prevede o creştere a punctului de pensie în contextul economic actual.

“Eu vreau să vă aduc aminte că anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile, noi le-am crescut cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei, deci creşterea de anul trecut înseamnă în plus 9 miliarde de lei anul acesta, adică două miliarde de euro. Mai mult, România, anul trecut, a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar – şi am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile în sectorul bugetar anul trecut – cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost sub 3% sau în jur de 3%, 2,9%. Deci, eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Creşterile de anul trecut se susţin şi anul acesta. Deci, nu este nicio problemă”, a spus premierul.

Florin Cîţu a adăugat că, în această perioadă, inflaţia şi dobânzile au scăzut, ducând la o creştere a puterii de cumpărare.

“Inflaţia a scăzut din momentul în care a fost preluată guvernarea în 2019, a scăzut constant, aţi văzut şi scăderea dobânzilor, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a crescut. Chiar şi în noiembrie avem o creştere. În noiembrie anul trecut – au venit datele statistice astăzi – avem o creştere a venitului net faţă de 2019, asta în condiţii de pandemie”, a mai precizat prim-ministrul.

Surse din CCR au precizat pentru AGERPRES că, miercuri, Curtea Constituţională a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional.

În esenţă, Executivul reitera în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.

BVBStiri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/06/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 7 - 11 iunie 2021

BANCA TRANSILVANIA S.A. (TLV) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 07.06-11.06.2021

MedLife S.A. (M) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 7-11 iunie 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare