Update articol:

Ciucă: Softwarele ruseşti antivirus – un pericol pentru sistemele informatice publice; Guvernul interzice achiziţionarea acestora

Ciuca Sursa foto: facebook.com

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că softwarele ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice şi Guvernul va adopta un proiect de lege care interzice achiziţionarea unor astfel de produse.

“Propunem prin legislaţie protecţia sistemelor informatice din administraţia publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context. Avem nevoie să ne coordonăm toate activităţile pentru a putea să ne protejăm de toate ameninţările în spectrul cibernetic. Ţinând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc şi pe care le-am gestionat, este totuşi nevoie să suplimentăm măsurile. Astfel, pe baza sesizărilor şi a celor discutate cu specialiştii din domeniu care au constat foarte clar că softwarele ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua astăzi o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecţia sistemelor informatice”, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, produsele şi serviciile de tip antivirus de la entităţi din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse vor fi deconectate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local.

“Prin acest proiect legislativ ne propunem să interzicem achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse, în contextul războiului pornit de Federaţia Rusă asupra Ucrainei şi de ceea ce specialiştii au constatat şi anume lipsa independenţei entităţilor ruseşti care furnizează soluţii IT de instituţiile şi serviciile Federaţiei Ruse. De asemenea, în ceea ce priveşte produsele şi serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii pentru care vom solicita procedură de urgenţă aceste servicii şi produse vor trebui deconectate, dezinstalate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi de la nivel local”, a explicat Burduja.

Potrivit expunerii de motive, proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 – 200.000 lei.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative