Update articol:

CJUE a decis că este sarcina tribunalelor poloneze să hotărască soarta creditelor ipotecare în franci

Judecătorii de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene au decis joi că este sarcina omologilor polonezi să decidă soarta a mii de procese aflate pe rol cu privire la termenii creditelor ipotecare în valută, împrumuturi care au provocat o creştere explozivă a ratelor pentru mulţi polonezi, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În decizia sa publicată joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a subliniat că, în conformitate cu regulile blocului comunitar, este sarcina tribunalelor poloneze să stabilească dacă “un contract încheiat între un vânzător sau furnizor şi un consumator este incorect, chiar dacă acest contract a fost modificat de părţi”.

O decizie de referinţă din 2019 a CJUE a făcut ca băncile poloneze să fie date în judecată şi numai anul trecut în peste 30.000 de dosare care implicau împrumuturi în franci elveţieni. În peste 90% din aceste dosar debitorii au avut câştig de cauză, ceea ce a determinat băncile poloneze să pună deoparte provizioane în valoare de peste 6,8 miliarde zloţi (1,8 miliarde dolari) pentru a acoperi posibilele decizii nefavorabile ale tribunalelor.

În centrul tuturor disputelor este ceea ce odată părea a fi o inginerie financiară destinată să stimuleze vânzarea de credite ipotecare înaintea crizei financiare din 2008. Plecând de la ipoteza că zlotul îşi va menţine valoare pe termen lung, consumatorilor le-au fost oferite credite ipotecare în franci elveţieni, pentru care ratele dobânzilor erau mai mici decât creditele ipotecare în moneda locală. Însă, după criza financiară globală, această ecuaţie nu a mai fost valabilă deoarece zlotul polonez s-a depreciat. Mii de debitori polonezi s-au adresat justiţiei după ce deprecierea zlotului a făcut ca ratele lor lunare să explodeze. Debitorii au susţinut că termenii abuzivi din contractele lor au permis băncilor să fixeze în mod unilateral cursul de schimb, încălcând astfel legea.

După ce un tribunal polonez a cerut lămuriri cu privire la modul în care trebuie abordate astfel de contracte de credit, judecătorii UE au decis în 2019 că termenii abuzivi din creditele ipotecare nu pot fi modificaţi, punând capăt unei practici răspândite în tribunalele poloneze. În schimb, judecătorii trebuie să decidă dacă aceste contracte pot fi continuate după eliminarea clauzelor abuzive, ceea ce deseori conduce la anularea contractelor.

Decizia de joi vine ca urmare a unei noi întrebări formulată de un judecător din Gdansk, într-un dosar în care era implicată subsidiara din Polonia a diviziei bancare a grupului General Electric Co.

Un aspect important în Polonia este dacă băncile pot la rândul lor să demareze o acţiune în justiţie împotriva debitorilor, deşi contractele de împrumut au fost anulate de tribunalele poloneze, pentru a cere despăgubiri pentru dobânzile pierdute şi capitalul îngheţat timp de mai mulţi ani. Curtea Supremă de Justiţie din Polonia va lua şi ea o decizie cu privire la acest dosar în data de 11 mai.

Băncile s-au folosit de ameninţarea că vor da în judecată clienţii ca un instrument pentru a limita un val de litigii care ar putea apărea de pe urma unui portofoliu de credite ipotecare în valută în valoare de aproximativ 31 de miliarde de dolari, majoritatea credite ipotecare în franci elveţieni contractate la începutul acestui secol. Riscurile legale asociate cu aceste împrumuturi au obligat băncile să recurgă la deprecieri semnificative de active şi de asemenea au redus profiturile băncilor

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (05/05/2021)

Alocare actiuni cu titlu gratuit pentru angajatii AAGES

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (05/05/2021)

Raportare detineri peste pragul de 5% din totalul drepturilor de vot

ALRO S.A. (ALR) (05/05/2021)

Notificare depasire prag de 5 %

ELECTROARGES SA (ELGS) (05/05/2021)

Numire Vicepresedinte Consiliu de Administratie - versiune limba Engleza

ALUMIL ROM INDUSTRY S.A. (ALU) (05/05/2021)

Intalnire investitori si analisti in 07 mai 2021