Update articol:

Presa croată în scandalul creditelor în franci elvețieni: Raiffeisen Bank Croația vrea să angajeze o agenție de PR care să “exercite presiune pe Curtea Constituțională și pe alte instanțe din Croația”

https://www.index.hr/vijesti/clanak/rba-banka-natjecajem-trazila-agenciju-koja-ce-vrsiti-pritisak-na-ustavni-sud/2147806.aspx?fbclid=IwAR1_nqoy_-FXL3NjNHTWlGxpJHiEdV4fraMhx2cj75r1qnEa3lNxBo9cMew https://www.index.hr/vijesti/clanak/rba-banka-natjecajem-trazila-agenciju-koja-ce-vrsiti-pritisak-na-ustavni-sud/2147806.aspx?fbclid=IwAR1_nqoy_-FXL3NjNHTWlGxpJHiEdV4fraMhx2cj75r1qnEa3lNxBo9cMew

Raiffeisen Bank Croația apelează la o agenție de PR pentru a realiza o strategie de intimidare a judecătorilor din Croația, potrivit Credere care citează presa croată.

Într-un articol publicat astăzi de Index.hr, jurnaliștii croați susțin că Raiffeisen Bank Croația solicită servicii de comunicare de criză în legătură cu cazul unui credit în franci elvețieni, spunând că una din sarcinile agenției este „exercitarea presiunii asupra Curții Constituționale  și a altor instanțe din Croația”.

Articolul spune că, potrivit legislației croate și internaționale, orice presiune asupra sistemului judiciar este interzisă.

Deși în cererea Raiffeisen Bank Croația privind serviciile de comunicare, care este scrisă în engleză, spune literalmente „Presiune asupra Curții Constituționale  și a altor instanțe croate”, RBA Bank, în declarația sa pentru publicația Index, a afirmat că „au fost căutate doar soluții care conțin acțiuni legitime”, potrivit publicației croate.

Avocatul  Nicole Kwiatkowski, coautor al unui proces colectiv împotriva a opt bănci privind credite în franci elvețieni, a declarat că este o practică inadmisibilă. Goran Aleksic, membru parlamentar al SNAGA și activist al Asociației Franak, susține că este un atac ilegal la o justiție independentă și dovedește că băncile croate nu se tem în mod clar de nimeni.

Cum a început totul?

În septembrie anul trecut, Curtea Supremă a pronunțat un verdict important, care a decis că băncile au încălcat interesele și drepturile colective ale cetatenilor care au luat credite in franci elvetieni. Conform acestei hotărâri, toate cele opt bănci  sunt vinovate de tratament ilegal și necinstit, potrivit articolului din presa croată. Este o hotărâre definitivă după care debitorii în franci elvețieni pot solicita rambursarea împrumutului plătit, dar în proceduri individuale.

Băncile au fost lăsate să se adreseze Curții Constituționale și, eventual, să inițieze proceduri la nivel european.

La mijlocul lunii noiembrie (17 noiembrie 2019), RBA Bank a trimis unor agenții de PR o cerere de selecție , un așa numit pitch, căutând servicii de comunicare de criză. Agenda principală a RBA constă în  reducerea numărului de reclamații, ridicarea  problemei răspunderii CNB (Băncii Centrale a Croației) în cazul creditelor în franci elvețieni, ridicarea problemei poziției privilegiate a debitorilor în franci elvețieni față de alți debitori  și lansarea unei dezbateri în spațiul public cu privire la impactul creditelor în franci elvețieni asupra economiei.

În partea de jos a solicitarii Raiffeisen Bank este o solicitare de a face presiune asupra Curții Constituționale și a altor instanțe din Croația, potrivit articolului din Index. RBA-urile nu neagă faptul că a trimis cererea către agențiile de PR.

RBA: Am solicitat agenției de PR o vizibilitate mai bună în mass-media

„Având în vedere subiectul actual al creditelor în franci elvețieni, RBA a decis să angajeze  o agenție de PR pentru a promova opiniile băncii în spațiul public și în mass-media”, potrivit  RBA, citată de Index.

“RBA respectă toate legile și reglementările Republicii Croația în operațiunile sale comerciale, inclusiv cazul pentru licitația la care faceți referire. Au fost căutate doar soluții care conțin proceduri legitime și activități de comunicare care ar ajunge la public prin intermediul mass-media”, a spus RBA Bank.

În urma acestui răspuns, jurnaliștii croați au întrebat care ar fi procedurile legitime pentru a pune presiune pe Curtea Constituțională și pe alte instanțe din Croația și dacă aceste proceduri legitime au fost stabilite prin lege, având în vedere că RBA a spus că respectă “toate legile și regulamentele Republicii Croația”. 

RBA a răspuns: “RBA nu este angajat în niciuna dintre activitățile pe care le sugerați”. 

 

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (27/03/2020)

Lansare laborator RT PCR; actualizare informare privind caz pozitiv COVID-19

VRANCART SA (VNC) (27/03/2020)

Comunicat - Masuri Covid-19

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/03/2020)

Suspendare temporara procedura de selectie si numire Director Financiar provizor

MECANICA FINA SA (MECE) (27/03/2020)

Raport auditor - art. 82, Legea 24/2017 - SEM. 2 2019