Update articol:

CJUE decide mâine dacă opt bănci spaniole au vândut corect credite ipotecare

euro pixabay.com

CJUE va trebui să decidă mâine dacă opt bănci din Spania au vândut credite incorect, astfel încât acestea ar trebui să restituie două puncte la rata dobânzii, ceea ce ar putea să le coste aproximativ 3 miliarde de euro în total, potrivit El Pais.

Conform Credere, speța din Spania vizează un indice de referință care intră în componența dobânzii variabile pentru creditele în euro (IRPH). Acest indice, calculat și publicat de către Banca Națională a Spaniei, a fost utilizat de către anumite bănci ca o alternativă la EURIBOR. Problema este că valoarea IRPH s-a situat mereu cu cel puțin 1-2 puncte procentuale peste valoarea EURIBOR, ceea ce înseamnă rate constant mai mari pentru împrumutați.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene urmează să decidă în ce măsură aceste credite au fost acordate fără a induce în eroare consumatorul și dacă respectivul indice de referință (IRPH) poate fi considerat contrar dreptului UE.

Publicaţia spaniolă spune că băncile  CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia, Banco Sabadell, Kutxabank, Unicaja și Liberbank așteaptă cu tensiune decizia instanței din Luxemburg, fiind conștienți de faptul că o sentință critică despre modul în care au  comercializat creditele ipotecare cu Indicele de referință al creditelor ipotecare (IRPH) ar putea perturba planurile strategice. 

El Pais scrie că cel mai rău scenariu pentru bănci este ca CJUE să lase la latitudinea judecătorilor din tribunalele spaniole să decida dacă indicele le-a fost explicat bine clienţilor sau a fost folosit abuziv, întrucât a fost întotdeauna mai mare decât Euribor. 

Estimările analiştilor pentru pierderile potenţiale ale bancilor: Goldman Sachs – 40 miliarde euro, Barclays – 3,6 miliarde de euro, UBS – 3 miliarde de euro. 

Sunt estimate a fi 800.000 credite cu acest indice, iar fiecare client ar putea primi 15-40.000 euro. 

Firmele care apără clienții cu credite ipotecare cu IRPH au încredere că Curtea de la Luxemburg „va face lumină asupra soluției pe care instanțele spaniole trebuie să o adopte în fiecare caz”, spune Javier Gastón, șeful Plângerilor Colective. 

Trei scenarii de judecată posibile

Scenariile posibile sunt trei:

  • faptul că Înalta Instanță din Luxemburg decide că indicele este oficial (de fapt, este calculat de Banca Spaniei) și, prin urmare, nu poate fi pus sub semnul întrebării că nu este transparent;
  • IRPH trebuie să se supună regulilor de transparență și, prin urmare, Curtea Supremă stabilește condițiile de aplicare;  
  • IRPH este un indice abuziv în sine și, prin urmare, indiferent de cum a fost vândut, acesta trebuie înlocuit cu un alt indice, probabil Euribor.     

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022