Update articol:
Dezbaterea Restructurarea – măsură de prevenire a insolvenței. Mecanisme de salvare a companiilor aflate în dificultate. Când apelăm la insolvență?

Claudia Roşianu, Ministerul Justiţiei: Alerta automată și electronică a ANAF către companiile în dificultate – componenta esențială a mecanismelor de avertizare timpurie – video

Claudia Roşianu

Alerta automată și electronică a ANAF către companiile în dificultate este  componenta esențială a mecanismelor de avertizare timpurie, a declarat doamna Claudia Roşianu, consilier juridic în Ministerul Justiţiei, în cadrul Dezbaterii Restructurarea – măsură de prevenire a insolvenței. Mecanisme de salvare a companiilor aflate în dificultate. Când apelăm la insolvență?, organizată de Financial Intelligence. 

Directiva Europeană privind restructurarea și insolvența  (Directiva (UE) 2019/1023), transpusă anul trecut în legislaţia naţională prin adoptarea Legii nr.216/2022 pentru modificarea Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, obligă statele membre să creeze unul sau mai multe instrumente de avertizare timpurie, potrivit Ministerului Justiţiei.  

Avertizarea timpurie a profesioniștilor va fi realizată în următoarele modalități:

  • alertă automată și electronică de către ANAF: o notificare de alertă se va transmite prin Spațiul Privat Virtual în cazul neexecutării unor obligații bugetare/fiscale, având ca scop informarea profesionistului cu privire la obligațiile restante și încurajarea acestuia de a-și analiza situația și de a se informa opțiunile pe care le are la dispoziție pentru a-și normaliza situația.
  • o secțiune dedicată informării și îndrumării în domeniul avertizării timpurii, în care pot fi accesate informații extinse în domeniul avertizării timpurii, a procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență.
  • într-o etapă ulterioară, un helpline de îndrumare și asistență în domeniul avertizării timpurii (care ar urma, potrivit legii, să devină funcțional în iulie 2023).
  • de asemenea, pentru o etapă ulterioară, legea prevede şi posibilitatea dezvoltării în timp a unei componente de asistență specializată prin implicarea unor consultanți cu experiență în managementul de criză şi/sau a unor mentori, care să acorde pro bono servicii de diagnoza inițială şi/sau de consiliere în afaceri.

În cadrul Dezbaterii Restructurarea – măsură de prevenire a insolvenței. Mecanisme de salvare a companiilor aflate în dificultate. Când apelăm la insolvență?, organizată de Financial Intelligence, Claudia Roşianu, consilier juridic în Ministerul Justiţiei, a declarat că mecanismele de avertizare timpurie se vor realiza prin colaborarea dintre  Ministerul Justiției, ANAF și Ministerul Antreprenoriatului: “ANAF va fi responabil de elementul incipient și anume transmiterea unei notificări esențiale către companie pentru că, pe baza informațiilor pe care ANAF le are deja colectate în bazele sale de date, poate să comunice debitorilor, într-un mod prietenos, așa cum cere Directiva, că este momentul ca firma să verifice dacă nu cumva aceste întârzieri la plata obligațiilor fiscale nu indică cumva ceva mai mult și anume o dificultate financiară.

Este primul pas pe care ANAF, cu sprijinul Ministerului Justiției, urmează să îl implementeze prin sistemul său, respectiv Spațiul Virtual, dezvoltat de această instituție.

Ceea ce realizează autoritățile române la acest moment este sistemul de alertă și mecanismul de furnizare de informații, de sfaturi, prin intermediul paginii de internet a Ministerului Antreprenoriatului.

Proiectul european de asistență care a stat la baza legii a încercat să folosească ceea ce există deja și cum baza de date a ANAF este valoroasă – iar alte state folosesc aceste date ca indicator pentru existența unei eventuale dificultăți financiare – am apreciat că este modalitatea cea mai adecvată de a implementa în România sistemul de alertă prevăzut de Directivă.

Următorul pas, de asemenea foarte important, este cel pe care va urma să-l implementeze Ministerul Antreprenoriatului. Este componenta poate cea mai dificil de pus în practică și care în mod cert va lua timp, dar ea a început prin crearea unei substructuri pe pagina de internet a instituției, numită www.prevenire.ro. Treptat, această pagină va fi îmbunătățită, deja primul pas a fost făcut. În mod cert, colegii noștri de la Ministerul Antreprenoriatului fac eforturi în direcția operaționalizării acestui sistem.

De asemenea, va exista un helpline de îndrumare și asistență în domeniul avertizării timpurii, care va sta la baza creării unei rețele de asistență, de sprijin pentru antreprenorii în dificultate, asistență care să însemne o diagnoză, o cunoaștere de către antreprenori a situației în care se află și o diagnoză care să le permită să aleagă calea cea mai potrivită pentru situația lor financiară și non financiară de dificultate – fie să se îndrepte către o procedură de faliment, o procedură de reorganizare judiciară, dacă situația este deteriorată, fie să apeleze la cele două instrumente de restructurare”.

Referitor la implicarea unor consultanți cu experiență în managementul de criză şi/sau a unor mentori, care să acorde pro bono servicii de diagnoză inițială şi/sau de consiliere în afaceri, doamna Roşianu a spus: “Fiind vorba de mentorat, bineînțeles că va fi o bază voluntară. Proiectul a gândit posibilitatea pentru Ministerul Antreprenoriatului de a-și constitui o rețea de mentori, iar asta înseamnă că Ministerul Antreprenoriatului, potrivit legii, ar trebui să atragă persoane care să fie dispuse să ofere asistență pro bono.

În mod cert, instituțiile noastre vor încerca să găsească o cale pentru a pune pe picioare aceste instrumente de avertizare timpurie care înseamnă, pe lângă alertă, și o componentă de asistenţă.

Dar, potrivit Directivei, componenta esențială a acestor mecanisme de avertizare timpurie o constituie cea de alertă. Aşa că facem eforturi ca ea să implementată rapid – în acest fel, antreprenorii vor fi alertaţi cu privire la o posibilă existență a unei situații de dificultate.

Componenta de asistență este și ea dedusă din textul Directivei, dar modul în care statele vor reuși să o ofere va depinde de ceea ce poate fiecare administrație, de tradiția fiecărui stat, de posibilitatea de a identifica rapid mentori, de experiența personalului din ministerul specializat – în această situație Ministerul Antreprenoriatului – de a furniza consultanță de afaceri. Vorbim de consultanță de afaceri, pentru că asta trebuie să facă persoana care răspunde la telefon sau care indică ce pași are de urmat antreprenorul în dificultate.

În acest moment, ceea ce încercăm este să asigurăm standardul minimal de transpunere a Directivei, urmând ca ambițiile noastre în sprijinul comunității de afaceri să devină mai importante, pe măsură ce reușim să avansăm cu dezvoltarea reţelei de  consultanți și mentori”.

 

 

 

 

 

 

BVB | Știri BVB

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/03/2025)

Informare pierdere contabila

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (24/03/2025)

Convocare AGA Anuala 29(30) aprilie 2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (24/03/2025)

Estimare Buget de Venituri si Cheltuieli 2025