* “Când ai un risc de țară mare, investitorii fug“
Claudiu Năsui, Membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, ne-a acordat un interviu, în cadrul Forumului Pieței de Capital, Ediția a II-a, organizat de Financialintelligence.ro.
Citiți mai jos principalele declarații:
“Sperăm ca OUG 114 să fie discutată în Comisia de Buget din Camera Deputaților cât de curând. La Senat, a trecut destul de ușor, dar la Camera Deputaților se poate eterniza oricât. Au fost ordonanțe care au trecut după 11 ani.“
“OUG 114 a fost total nepredictibilă, lumea plecase în vacanță… surpriza a venit pe final de an și asta nu trebuie să se mai repete în România.“
“Ne dorim încurajarea Pilonului II și încurajarea economisirii prin Pilonul II. Pilonul II este o sursă de investiții pentru economie – prin piețele de capital, prin titlurile de stat, și alte mijloace, dar și o sursă de stabilitate pentru pe pensiile ulterioare. În contextul exploatărilor de gaze care ar putea avea loc în Marea Neagră, și noi sperăm să aibă loc cat mai repede, ne gândim ce să facem cu acele resurse. Dacă ele se duc la bugetul de stat, așa cum se-ntâmplă în prezent, aproximativ șapte la sută din ele vor merge în investiții, restul vor fi pensii, salarii, pensii speciale și alte cheltuieli ale statului român, PNDL și alte lucruri, unele cu care nu suntem absolut deloc de acord.
Dacă vrem ca aceste resurse să meargă în investiții și să beneficieze întregului popor român, haideți să folosim acest sistem de pensii Pilon II, pe care îl avem deja, într-un model foarte simiar cu cel norvegian.
Ei au un fond suveran, noi în schimb avem Pilonul II, care funcționează deja de zece ani în România, merge foarte bine, scoate randamente foarte bune, de ce să nu îl folosim?!
Propunerea noastră este ca fondurile care ies din exploatările din Marea Neagră și poate nu numai, să meargă în acest Pilon II de pensii, să beneficieze fiecărui român și să meargă 100% în investiții.“
“Nu poți să creezi un mediu impredictibil în România și să te aștepți ca economia să meargă strună. “
“Riscul de țară al României este un concept care are reverberații imense asupra vieții noastre și asupra economiei. Când ai un risc de țară mare, investitorii fug. (…) Piețele de capital sunt cumva mai sofisticate. Rămânem cu o economie mai puțin dezvoltată decât am fi putut avea.“