Update articol:

Clienții SVB au încercat să retragă aproape toate depozitele băncii în decurs de două zile, mărturisește Barr de la Fed

Silicon Valley Bank (SVB)
  • De când autoritățile de reglementare au preluat Silicon Valley Bank, era  cunoscut faptul că clienții panicați au retras 42 de miliarde de dolari de la bancă pe 9 martie, din cauza temerilor că depozitele neasigurate sunt în pericol.

  • Dar asta păleşte în comparație cu cei 100 de miliarde de dolari în numerar care ar fi ieșit a doua zi, a mărturisit marți Michael Barr, vicepreședinte pentru supraveghere la Rezerva Federală.

  • Cifra totală de retragere de 142 de miliarde de dolari reprezintă 81% din depozitele de 175 de miliarde de dolari ale SVB la sfârșitul anului 2022.

Retragerea depozitelor de la Silicon Valley Bank în această lună a fost mult mai profundă decât se știa inițial. Din ziua în care autoritățile de reglementare au preluat SVB, era cunoscut faptul că clienții panicați au retras 42 de miliarde de dolari de la bancă pe 9 martie din cauza temerilor că depozitele neasigurate erau în pericol, potrivit CNBC.

Dar asta păleşte în comparație cu ceea ce s-ar fi întâmplat a doua zi, Michael Barr, vicepreședintele pentru supraveghere la Rezerva Federală, a mărturisit marți în fața Comitetului bancar al Senatului. Autoritățile de reglementare au închis SVB pe 10 martie în cel mai mare faliment bancar de la criza financiară din 2008.

„În acea dimineață, banca ne-a anunțat că se aștepta ca fluxul de ieșire a depozitelor să fie mult mai mare, pe baza cererilor clienților”, a spus Barr. „Un total de 100 de miliarde de dolari era programat să iasă din bancă în acea zi.”

Cifra de retragere combinată de 142 de miliarde de dolari reprezintă 81% din depozitele de 175 de miliarde de dolari ale SVB la sfârșitul anului trecut. Ritmul amețitor în care banii au plecat de la SVB arată cât de repede se pot întâmpla operațiunile bancare atunci când rețelele de socializare sporesc panica și serviciile bancare online permit tranzacții rapide, spune CNBC.

Legiuitorii au convocat la Washington autoritățile de reglementare bancare din SUA pentru a explica de ce Silicon Valley Bank și Signature Bank s-au prăbușit la începutul acestei luni. Barr și alții au subliniat gestionarea defectuoasă de către directorii băncilor și au remarcat că băncile cu active de peste 100 de miliarde de dolari ar putea avea nevoie de reguli mai stricte. Foștii directori generali ai băncilor nu au participat.

Supraveghetorii Fed au început să avertizeze conducerea SVB cu privire la riscul pe care ratele dobânzilor mai mari îl reprezintă pentru bilanţul băncii în noiembrie 2021, a mărturisit Barr. Banca „nu a reușit să abordeze” preocupările Fed în timp util, expunând compania la retragerea depozitelor în această lună.

Ultimele zile ale SVB

Ultimele zile ale SVB ca bancă independentă au fost ca un roller coaster de emoții. După ce conducerea SVB a „speriat” investitorii și clienții cu încercarea sa „întârziată” de a strânge capital miercuri seara, pe 8 martie, situația a părut să se fi calmat joi devreme, a mărturisit Barr.

„Dar mai târziu, joi după-amiază, au început ieșirile de depozite și, până joi seară, am aflat că peste 42 de miliarde de dolari, după cum ați indicat, au ieşit din bancă”, a spus el.

Personalul Fed a lucrat non-stop pe 9 martie pentru a salva banca, căutând suficiente garanții pentru a împrumuta alte miliarde de dolari pentru a onora cererile de retragere, a spus Barr.

În dimineața în care SVB a fost preluat de stat, autoritățile de reglementare au crezut că pot rezolva deficitul băncii, dar s-au lovit de un val de retrageri de 100 de miliarde de dolari.

„Nu și-a putut îndeplini efectiv obligațiile de a-și plăti deponenții în cursul acelei zile și a fost închisă”, a spus Barr.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (07/06/2023)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROMCARBON SA (ROCE) (07/06/2023)

Incasare suma din diminuare capital social Recyplat Limited

AAGES S.A. (AAG) (07/06/2023)

Hotarari CA din 07.06.2023

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (07/06/2023)

Completare ordine de zi AGA E si AGA O 03/04.07.2023